Normal

Northug: – Jeg blir aldri den største

VAL DI FIEMME (NRK.no): For Petter Northug finnes det bare én langrennskonge. Det er faktisk ikke ham selv.

petter

Petter Northug har Bjørn Dæhlie som forbilde og mener han kommer til å være «langrennskongen» til evig tid.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

 • Hvem mener du er tidenes langrennsløper? Si din mening nederst i artikkelen

– Jeg kommer aldri til å bli større enn Bjørn Dæhlie. Egentlig tror jeg ikke at noen kommer til å bli så suveren som han var, noen gang igjen, sier Petter Northug til NRK.

Til tross for at Northug har sanket utallige seiere og blitt populær blant store deler av det norske folk, mener han altså likevel at Dæhlie var langt større.

– Jeg liker ikke å plassere meg selv i historisk sammenheng. Det er mange løpere jeg har respekt for, men for meg er Dæhlie den største. Han er et forbilde for meg. Seiersrekken hans var utrolig, forteller Northug.

Fikk to OL på to år

Det er ikke bare av ydmykhet han mener 90-tallets store langrennshelt for alltid vil være den største.

Dæhlie var også usedvanlig «heldig» da det ble arrangert to OL i løpet av to år i 1992 (Albertville) og 1994 (Lillehammer). Her vant han til sammen fem gullmedaljer.

Dermed fikk han flere sjanser til å sikre seg olympiske medaljer enn de fleste utøverne før og etter hans tid. Dæhlie er langrenssportens mestvinnende i OL-sammenheng, med sine åtte gullmedaljer og fire sølvmedaljer.

Northug har to gull og ett sølv fra OL i Vancouver for to år siden. Han satser videre mot OL i Sotsji neste vinter, men legger ikke skjul på at dette kan bli hans siste.

Bjørn Dæhlie

Dæhlie viser frem de fire gullmedaljene han tok under OL i Nagano i 1998.

Foto: Calvo, Denny, Denny Calvo / Scanpix

Åpner for å fortsette etter Falun-VM

Tidligere har Northug uttalt at han vet når han skal legge opp, men at han foreløpig ikke vil avsløre når det blir. Overfor NRK avslører han at noe større usikkerhet.

– Det er sånt jeg må vurdere litt løpende. Akkurat nå vet jeg at jeg skal satse mot OL i Sotsji, og etter det er det et VM i Falun. Når det er over må man se om man vil gå mot et nytt mesterskap, konkluderer Northug.

For idrettsutøvere er det som regel olympiske medaljer som henger aller høyest. I VM-sammenheng har 26-åringen bare to gull å ta igjen før han har like mange som Dæhlies ni VM-gull.

– Northug kommer nok til å ta igjen Dæhlies VM-gull, spesielt om han velger å fortsette karrieren helt til neste VM i Falun. Men når det gjelder antall OL-gull er han nok sjanseløs, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Dersom alt klaffer kan nok Northug tangere VM-rekorden til Dæhlie allerede under VM i Val di Fiemme. Han ønsker seg gull både på stafetten og femmila. Men enn så lenge har ikke verdensmesterskapet gått helt som forventet for «Mosvik-ekspressen».

– Et hav flere verdenscupseiere

Northug vant riktignok sølv på VM-sprinten, men måtte ta til takke med en forsmedelig fjerdeplass på skiathlonet lørdag og en tidlig exit i team-sprinten søndag.

Marit Bjørgen gikk for øvrig forbi Dæhlie på den statistikken da hun vant gull på lørdagens skiathlon - hun har nå ti VM-gull.

– Samtidig har Dæhlie et hav flere verdenscupseiere. Han har et hav flere enn nestemann på listen, sier Northug.

Dæhlie vant 46 verdenscuprenn i karrieren. Northug har så langt 14.

– Jeg kommer nok ikke til å ta igjen det, medgir 26-åringen.

– Ikke lettere å vinne før

Også Post holder Dæhlie som tidenes største langrennsløper på herresiden.

– Man kan diskutere om de som konkurrerte før hans tid var bedre selv om de hadde færre mesterskap og dermed færre medaljer, men for meg og min generasjon tror jeg de fleste er enige om at Dæhlie er tidenes beste, sier han, og legger til:

– Noen vil nok hevde konkurransen mindre på Dæhlies tid, men jeg mener den er ganske lik som nå. Det er beinhardt å vinne gull da, og det er beinhardt å vinne gull nå. Det var andre egenskaper som gjaldt på Dæhlies tid, men det var fortsatt utrolig vanskelig, sier kommentatoren.

Hvem mener du er tidenes beste langrennsløper?

Siste nytt

 • Storhamar-seier i toppkampen

  Etter en målløs åpningsperiode eksploderte det i storkampen mellom Storhamar og Vålerenga i ishockey torsdag. I sudden death ga Joel Johansson vertene 5-4. Dermed satte forrige sesongs dobbeltmester en stopper for Vålerengas perfekte seriestart.

  Eliteserien ishockey, menn: Storhamar - Stavanger Oilers 1 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal