NRK Meny
Normal

Northug: – Det er nå jeg skal begynne å gå virkelig fort

TOBLACH (NRK.no): Tro ikke Petter Northug har slitt seg ut så langt i Tour de Ski, til tross for at han leder. Den «rå følelsen» som skal sikre sammenlagtseier har han spart på - til i dag.

pn

Petter Northug har brukt de første etappene under touren til å gå seg i form - og nå er han klar til å virkelig gi gass.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

pn

Petter Northug parkerte konkurrentene på jaktstarten torsdag, og har planen klar for å være den som går først i mål også på den siste etappen i Tour de Ski.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
– Det er nå Tour de Ski egentlig begynner. Det er nå jeg skal begynne å gå virkelig fort, sier Petter Northug før dagens etappe, femkilometer klassisk i Toblach.

DIREKTE: Se Tour de Ski direkte her fra kl. 11.05!

 • 11.15: 3 km klassisk kvinner
 • 12.25: 5 km klassisk menn

Han har gjentatt det gang på gang. At han har ikke hatt det han kaller den «rå følelsen» i noen av løpene, ei heller følt at toppformen har vært på plass så langt i årets tour.

Les også: Johaug: – Jeg tenker på «monsterbakken» hele tiden

Har gått seg i form

Med tanke på at Northug har vunnet to av fire etapper og leder touren, er det nesten litt vanskelig å tro. Men han står på sitt.

– Jeg har brukt de rennene til å gå meg i form, slik tanken alltid har vært. Og det føler jeg at jeg har gjort nå, sier Northug.

Det er fra og med i dag han setter inn det siste giret - som skal sikre hans første sammenlagtseier.

Bedre enn i fjor

Det var på dette tidspunktet sammenlagtseieren begynte å glippe for Northug i fjor. Da hadde han åpnet sterkt, men ble etter hvert for sliten til å holde følge med Dario Cologna.

I år er følelsen en helt annen.

– I fjor var jeg veldig sliten etter de første rennene, og hadde mindre å gå på mot slutten. Jeg føler meg mye bedre her i Toblach i år enn jeg gjorde på samme tidspunkt i fjor, konstaterer han.

Sånt kan det bli sammenlagtseier av.

– Nå tror jeg Petter vinner hele greia, og da vinner han på grunn av forberedelsene sine og taktikken. Det har klaffet perfekt så langt, sier NRKs langrennsekspert og tidligere landslagstrener Carl Henning Gran.

Han mener Northug har gjort alt rett så langt i touren.

– Northug er nok den smarteste ute i feltet. Han er utrolig kald og beregnende, og har en egen evne til å ta de helt riktige valgene. Det kommer av erfaringen han begynner å få. Nå vet han hva som skal til, sier Gran.

Én hviledag mindre i år

Northug tror også selv at etter seks fullførte Tour de Ski er det erfaringen som eventuelt vil sikre ham sammenlagtseier i det syvende forsøket.

– For meg handler alt om planlegging nå. Jeg planlegger hvert eneste løp i forkant. Det er sånt man blir bedre på jo lenger man holder på, har han tidligere uttalt.

Torsdag parkerte Northug konkurrentene på jaktstarten fra Cortina til Toblach. Nå venter tre tøffe løp på tre dager.

For første gang får ikke løperne hviledag før den beinharde avslutningsetappen opp Val Cermis. Uten at Northug er veldig bekymret av den grunn.

– Det gjelder bare å få nok mat, nok drikke, nok søvn og nok av alt, egentlig, mener han.

Siste nytt

 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagveninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun fra Manchester City tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA, skriver NTB. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias