Hopp til innhold

Northug vraker buss og pappas bobil

Petter Northug velger vanlig biltransport i årets Tour de Ski. Men ambisjonsnivået i touren er en sykmeldt Northug usikker på.

Petter Northug og bussen

Petter Northugs private buss var både omsvermet og omdiskutert sist vinters Tour de Ski. I vinter dropper Northug bussen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Planen er nemlig at trener og skitester Eirik Myhr Nossum også blir sjåfør for Northug i en vanlig personbil.

– Jeg trenger bare en rask Audi. Det er det mest effektive, sier Petter Northug til NRK.no via sin rådgiver Are Sørum Langås.

Northugs analyse er at han taper litt og vinner litt på å gå tilbake til vanlig personbil.

– Jeg mister muligheten til å få behandling underveis. Men vi kommer raskere fram til neste sted, sier han.

Vinterens Tour de Ski varer fra 28. desember til 5. januar. Den består av sju etapper og er innom Oberhof, Lenzerheide, Toblach og Val di Fiemme.

Busskrangel

I sist vinters Tour de Ski ble Northugs buss både en attraksjon og et stridstema.

Først var det uklart om Northugs buss skulle slippe inn på akkreditert område på de ulike arrangørstedene. Så ble Northug nektet å bruke bussen av landslagssjef Vidar Løfshus, på grunn av smittefare etter at Northugs daværende manager Lars Gilleberg hadde vært forkjølet.

Da Northug ikke fikk lov til å ta i bruk bussen igjen selv etter at den var desinfisert, ble det åpen krangling i media mellom Løfshus og Gilleberg.

Ifølge Are Sørum Langås ble det jobbet med planer om buss også i år. Og mens bussen rent økonomisk ble en kostbar affære for Petter Northug sist vinter, kunne den i år ha blitt god butikk. Men Northug har kommet fram til at han ofrer profitt for mer effektiv transport om mindre sirkus rundt seg.

Les videre under bildet.

Northug-bussen

Slik så den ut, bussen som både var overnattingsplass og behandlingsrom for Petter Northug i Tour de Ski sist vinter.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Vil ha lite støtteapparat

Det ble også vurdert å bruke bobilen pappa John Northug har gått til anskaffelse av, men også den ideen er blitt vraket av hovedpersonen.

Kanskje blir Eirik Myhr Nossum i år Northugs eneste personlige hjelper i Tour de Ski.

– Det kan bli aktuelt å sende egne folk for å gi Petter fysikalsk behandling, men det har vi ikke avgjort ennå. Petter er først og fremst opptatt av at apparatet rundt ham skal være så lite som mulig, sier Are Langås til NRK.no.

Selv om Northug står utenfor landslaget, vil han som kjent være en del av skiforbundets opplegg i alle internasjonale renn.

– Skiforbundet har et veldig bra apparat, så det er ikke sikkert Petter trenger flere egne folk, sier Myhr Nossum til NRK.

Fortsatt ikke i trening

Så gjenstår det å se om Petter Northug overhodet stiller til start i vinterens Tour de Ski. Skal han gå der, må skiforbundet for det første legge fram en representasjonsavtale som er så spiselig at Northug velger å signere.

Og ikke minst må Northug komme seg tilbake i normal trening etter virussykdommen som ødela hele treningsmåneden september.

Denne uka har han så vidt trappet opp aktiviteten, men han er et godt stykke unna å være i full aktivitet. Over helga blir det endelig bestemt om han kan stille til start i et rulleskirenn neste lørdag.

Det er dermed også uklart om Northug kan reise på den planlagte høydesamlingen i Val Senals rundt 20. oktober. Må den forskyves, får det konsekvenser for hele sesongopplegget.

Kan ikke svare om ambisjoner

– Petter har ikke virus i kroppen nå, men det ser likevel ut til at 20. oktober kommer for tidlig. Sannsynligvis utsetter vi avreisen til høyden. Men det er overveiende sannsynlig at Petter uansett gjennomfører en høydeperiode før han går skirenn i vinter. Denplanen legger vi først når Petter er hundre prosent klar for å trene. Akkurat nå ser vi ikke lenger fram enn det, sier Eirik Myhr Nossum til NRK.

Derfor er Petter Northug selv også forsiktig med å si hvordan ambisjonene blir i Tour de Ski.

– Det har jeg rett og slett ikke noe svar på, sier Northug til NRK.no.

Petter Northug har lenge hatt et mål om å vinne Tour de Ski sammenlagt – det eneste store han ikke har vunnet som langrennsløper.

Denne vinteren kan touren bli ren trening som en del av OL-forberedelsene.

– Vi får komme tilbake med en målsetting for touren også. Men helt uavhengig av sykdommen, er det ingen tvil om at OL er det store målet i vinter, fastslårMyhr Nossum.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal