Hopp til innhold

Northug: - Det er Sverige som har stafettronen

Dersom dagens sisteetappe på stafetten skulle bli et oppgjør mellom Sverige og Norge på slutten, vil Petter Northug ha et spesielt fokus: Å hente gullet hjem til Norge.

Petter Northug Marcus Hellner

Petter Northug junior tapte spurten mot svenske Marcus Hellner i sprinten på VMs åpningsdistanse. Han er veldig opptatt av å ta svenskene på stafetten.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Se herrestafetten her fredag klokken 12.30

- Jeg tror stafetten blir en folkefest. Det blir viktig for oss som lag å vise at vi kan ta tilbake tronen igjen etter å ha blitt slått av Sverige i OL i fjor, sier Petter Northug til NRK.

Formelt sett er Norge tittelforsvarere i VM etter stafett seieren i Liberec for to år siden. Men Norges tap for Sverige i OL i fjor svir også for Petter Northug.

Derfor regner han Sverige for å være den ”reelle” tittelforsvareren, men det vil han gjøre noe med. Northug er nemlig friskmeldt etter problemene han pådro seg i kjølvannet av sølvet på lagsprinten.

- Vi må prøve å ta den tilbake. Stafett er alltid spennende i mesterksap. For laget og for meg, så er dette det største, sier Northug.

Hvem er favoritt i herrestafetten? Diskutér nederst i saken!

Åpen stafett

Før mesterskapet var stafetten ventet å bli en duell i første rekke mellom nettopp Norge og Sverige samt Russland.

Gjennom VM har flere resultater pekt i retning av enda flere spenningsmomenter.

** Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby på de to første etappene har henholdsvis sølv og bronse fra 15 kilometer klassisk og er begge i storform. Svenskene bommet med skiene i det samme løpet, men har utover mesterskapet fått bedre fart på klassiskskiene.

Dermed får Norge trolig knallhard kamp fra start av svenskene Daniel Richardsson og Johan Olsson.

** Tord Asle Gjerdalen på tredjeetappe hang med lenge på 30 kilometer med skibytte, og hjalp Petter Northug frem til seier. Han ble til slutt nummer 17, men viste god form. Svenskenes Anders Södergren ble nummer 20 i det samme løpet – bare to sekunder bak.

** Petter Northug har vist kjempeform med bronse fra sprinten, sølv fra lagsprinten og gull fra 30 kilometer med skibytte. Men i sprinten tapte han spurten mot svenskenes ankermann, Marcus Hellner.

** Finnene har vist god form gjennom VM. På 15 kilometer klassisk vant Matti Heikinnen, men laginnsatsen er vel så viktig for stafetten. Alle finnene var blant de 16 beste.

** Russerne har variert under VM. På 30 kilometer med skibytte tok Maxim Vylegzhanin sølv mens Ilia Chernousov tok bronse.

** Sveits vant den siste stafetten før VM (i La Clusaz), men har vist sviktende form under VM. Spørsmålet er om de har fått orden på ski og form slik at de kan henge med.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Husker Salt Lake best

Petter Northug forteller at han har et helt spesielt forhold til nettopp stafettene.

Som 11-åring var han i Trondheim og så Norge knuse all motstand under VM i Trondheim, men det er likevel en annen stafett han husker aller best.

- Zorzi mot Alsgaard i Salt Lake City. Sånn det utviklet seg, med at Zorzi ikke ville dra, var spesielt, sier Northug.

Norge og Italia hadde et hav ned til de andre lagene før den siste etappen. Ingen av de to antatt sterke spurterne Thomas Alsgaad og Cristian Zorzi ønsket å holde farten oppe, og en periode sto de to nesten helt stille før Alsgaard motvillig gikk først inn i det siste partiet.

- Jeg husker at vi nesten sto hjemme i sofaen. Jeg var veldig engasjert da de kommer inn på oppløpet, sier Northug om løpet som NRKs nåværende langrennsekspert til slutt avgjorde for ni år siden.

- Jeg er vel nesten mer rolig når jeg går selv enn når jeg står og ser på, sier Northg nå.

Thomas Alsgaard Christian Zorzi

Thomas Alsgaard spurtslo Cristian Zorzi på OL-stafetten i 2002. Dette er Petter Northugs sterkeste stafettminne.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal