NRK Meny
Normal

Northug: - Det er Sverige som har stafettronen

Dersom dagens sisteetappe på stafetten skulle bli et oppgjør mellom Sverige og Norge på slutten, vil Petter Northug ha et spesielt fokus: Å hente gullet hjem til Norge.

Petter Northug Marcus Hellner

Petter Northug junior tapte spurten mot svenske Marcus Hellner i sprinten på VMs åpningsdistanse. Han er veldig opptatt av å ta svenskene på stafetten.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Se herrestafetten her fredag klokken 12.30

- Jeg tror stafetten blir en folkefest. Det blir viktig for oss som lag å vise at vi kan ta tilbake tronen igjen etter å ha blitt slått av Sverige i OL i fjor, sier Petter Northug til NRK.

Formelt sett er Norge tittelforsvarere i VM etter stafett seieren i Liberec for to år siden. Men Norges tap for Sverige i OL i fjor svir også for Petter Northug.

Derfor regner han Sverige for å være den ”reelle” tittelforsvareren, men det vil han gjøre noe med. Northug er nemlig friskmeldt etter problemene han pådro seg i kjølvannet av sølvet på lagsprinten.

- Vi må prøve å ta den tilbake. Stafett er alltid spennende i mesterksap. For laget og for meg, så er dette det største, sier Northug.

Hvem er favoritt i herrestafetten? Diskutér nederst i saken!

Åpen stafett

Før mesterskapet var stafetten ventet å bli en duell i første rekke mellom nettopp Norge og Sverige samt Russland.

Gjennom VM har flere resultater pekt i retning av enda flere spenningsmomenter.

** Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby på de to første etappene har henholdsvis sølv og bronse fra 15 kilometer klassisk og er begge i storform. Svenskene bommet med skiene i det samme løpet, men har utover mesterskapet fått bedre fart på klassiskskiene.

Dermed får Norge trolig knallhard kamp fra start av svenskene Daniel Richardsson og Johan Olsson.

** Tord Asle Gjerdalen på tredjeetappe hang med lenge på 30 kilometer med skibytte, og hjalp Petter Northug frem til seier. Han ble til slutt nummer 17, men viste god form. Svenskenes Anders Södergren ble nummer 20 i det samme løpet – bare to sekunder bak.

** Petter Northug har vist kjempeform med bronse fra sprinten, sølv fra lagsprinten og gull fra 30 kilometer med skibytte. Men i sprinten tapte han spurten mot svenskenes ankermann, Marcus Hellner.

** Finnene har vist god form gjennom VM. På 15 kilometer klassisk vant Matti Heikinnen, men laginnsatsen er vel så viktig for stafetten. Alle finnene var blant de 16 beste.

** Russerne har variert under VM. På 30 kilometer med skibytte tok Maxim Vylegzhanin sølv mens Ilia Chernousov tok bronse.

** Sveits vant den siste stafetten før VM (i La Clusaz), men har vist sviktende form under VM. Spørsmålet er om de har fått orden på ski og form slik at de kan henge med.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Husker Salt Lake best

Petter Northug forteller at han har et helt spesielt forhold til nettopp stafettene.

Som 11-åring var han i Trondheim og så Norge knuse all motstand under VM i Trondheim, men det er likevel en annen stafett han husker aller best.

- Zorzi mot Alsgaard i Salt Lake City. Sånn det utviklet seg, med at Zorzi ikke ville dra, var spesielt, sier Northug.

Norge og Italia hadde et hav ned til de andre lagene før den siste etappen. Ingen av de to antatt sterke spurterne Thomas Alsgaad og Cristian Zorzi ønsket å holde farten oppe, og en periode sto de to nesten helt stille før Alsgaard motvillig gikk først inn i det siste partiet.

- Jeg husker at vi nesten sto hjemme i sofaen. Jeg var veldig engasjert da de kommer inn på oppløpet, sier Northug om løpet som NRKs nåværende langrennsekspert til slutt avgjorde for ni år siden.

- Jeg er vel nesten mer rolig når jeg går selv enn når jeg står og ser på, sier Northg nå.

Thomas Alsgaard Christian Zorzi

Thomas Alsgaard spurtslo Cristian Zorzi på OL-stafetten i 2002. Dette er Petter Northugs sterkeste stafettminne.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street