Northug vet ikke hvilke «nivå to»-renn han må gå

BEITOSTØLEN (NRK) Petter Northug (32) tror ikke han går renn blant verdenseliten før etter jul. Dermed må han gå «bakveien» til en eventuell VM-plass. Det er en rute han vet lite om - og som er langt unna verdenscupsirkuset.

Petter Northug

KLAR FOR SESONG: Petter Northug, her etter pressekonferansen han holdt på Beitostølen, i anledning langrennsåpningen kommende helg.

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Northug erkjente onsdag at han er langt unna der han bør være formmessig og forteller til NRK at han ikke kommer til å gå verdenscup i Kuusamo neste helg.

Han mener det skal mye til for at han i det hele tatt går noe verdenscup før jul – og han tror heller ikke det blir Tour de Ski. Det innebærer minst halvannen måned, kanskje opptil to måneder, utenfor konkurransene til den ypperste verdenseliten.

– Nå er jeg en av dem selv

Samtidig forteller trener Arild Monsen at Northug er nødt til å bruke starten av sesongen til å trene godt og samtidig gå konkurranser. Men den veien til VM-form har ikke 32-åringen helt oversikt over.

– Jeg er ikke sikker på hvordan terminlisten er utenfor verdenscup. Jeg vet ikke hva som er aktuelt å gå, sier Northug – og svarer slik når NRK påpeker at det innebærer at han må gå konkurranser i Skandinavisk Cup og Norgescup.

– Ja, det må jeg. Jeg har «disset» de som reiser rundt og går Norgescup. Nå er jeg en av dem selv, sier 32-åringen - og smiler.

De aktuelle rennene utenfor verdenscup, ifølge skiforbundets terminliste, er disse:

 • 23.-25. november: Norgescup Gålå.
 • 14.-16. desember: Skandinavisk cup Østersund.
 • 4.-6. januar: Skandinavisk Cup Voukatti.

Sliter med planlegging

Langrenn Beitostølen

LANDSLAGSTRENER SPRINT: Arild Monsen, her under Norges Skiforbund langrenns mediedag onsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Northug drar sammenligninger med sin egen situasjon til fotballen.

Skistjernen mener at han som toppløper jobbet seg opp i toppdivisjonen, men i fjor var «på kvalifiseringsplass» og «rykket rett ned». Nå har han følelsen av at han fortsatt «kjemper i nest øverste divisjon» og i det minste må ta det som en utfordring. Det er også treneren klar på.

– Han må gå skirenn, ellers har du lite å stille opp med i det lange løp. Så han kommer til å gå på Beitostølen nå og han går Norgescup på Gålå neste helg, samtidig som det er verdenscup i Kuusamo. Så får vi se. Det har blitt vanskelig å gjøre sikker langtidsplanlegging. Det har han også sagt selv. Realiteten er at det er sånn, sier landslagstrener Arild Monsen til NRK.

Etter Gålå mener Monsen det er helt uvisst hvordan Northugs plan blir. Han mener det kan bli Skandinavisk Cup. Første renn her går i Østersund i midten av desember. Eller det kan bli verdenscup på Lillehammer. Alt avhenger av formen.

– Vanskelig å motivere seg

– Det kan se ut som Northug må gå bakveien for å komme i form og til VM, hva tenker du om det?

– Det må være vanskelig, med hans bakgrunn, å motivere seg for Skandinavisk Cup eller Norgescup-renn i den perioden, sier Torgeir Bjørn.

NRK-eksperten mener Northug kan være i stand til å stille opp i verdenscup før jul dersom kroppen fungerer i nærheten av normalt. Han lanserer blant annet Lillehammer, hvor Norge har en større nasjonal kvote med løpere, som en god mulighet.

– Det er det en minitour, men det går an å gå deler av den touren, hvor sprint er første øvelse.

PS 1: Allerede fredag klokken 12.15 kan du se Northug gå sitt første renn på lang tid. Da er det duket for 15 kilometer klassisk intervallstart på Beitostølen.

PS 2: Lørdag klokken 09.00 går Northug prolog skøytesprinten. Finalene starter klokken 11.30.

Siste nytt

 • Zidane signaliserer Bale-exit

  Real Madrid-trener Zinédine Zidane går langt i å antyde at Gareth Bales tid i den spanske storklubben er over. Søndag avsluttet Real Madrid med 0-2-tap hjemme for Real Betis, der Bale ble sittende på benken.

  – Jeg har stolt mer på andre spillere de siste ukene, sa Zidane.

  La Liga Santander - Real Madrid v Real Betis
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Rankingrekord for Ruud

  Casper Ruud klatret til 63.-plass og karrierebeste på verdensrankingen i tennis mandag. I den stjernetunge Masters-turneringen i Roma sist uke vant 20-åringen 2.runde mot Nick Kyrgios og tapte etter en gjevn kamp mot Juan Martin del Potro som er ranket ni.

  Tennisproffen Casper Ruud
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Koepka vant PGA-mesterskapet

  Tittelforsvarer Brooks Koepka vant USAs PGA-mesterskap i golf søndag. Amerikaneren hadde en ledelse på sju slag før sisterunden, men rotet det nesten til før han vant med ett fattig slag foran verdenseneren Dustin Johnsen, som delte andreplassen med tre andre.

  Brooks Koepka
  Foto: Seth Wenig / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal