Hopp til innhold

Northug vet ikke hvilke «nivå to»-renn han må gå

BEITOSTØLEN (NRK) Petter Northug (32) tror ikke han går renn blant verdenseliten før etter jul. Dermed må han gå «bakveien» til en eventuell VM-plass. Det er en rute han vet lite om - og som er langt unna verdenscupsirkuset.

Petter Northug

KLAR FOR SESONG: Petter Northug, her etter pressekonferansen han holdt på Beitostølen, i anledning langrennsåpningen kommende helg.

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Northug erkjente onsdag at han er langt unna der han bør være formmessig og forteller til NRK at han ikke kommer til å gå verdenscup i Kuusamo neste helg.

Han mener det skal mye til for at han i det hele tatt går noe verdenscup før jul – og han tror heller ikke det blir Tour de Ski. Det innebærer minst halvannen måned, kanskje opptil to måneder, utenfor konkurransene til den ypperste verdenseliten.

– Nå er jeg en av dem selv

Samtidig forteller trener Arild Monsen at Northug er nødt til å bruke starten av sesongen til å trene godt og samtidig gå konkurranser. Men den veien til VM-form har ikke 32-åringen helt oversikt over.

– Jeg er ikke sikker på hvordan terminlisten er utenfor verdenscup. Jeg vet ikke hva som er aktuelt å gå, sier Northug – og svarer slik når NRK påpeker at det innebærer at han må gå konkurranser i Skandinavisk Cup og Norgescup.

– Ja, det må jeg. Jeg har «disset» de som reiser rundt og går Norgescup. Nå er jeg en av dem selv, sier 32-åringen - og smiler.

De aktuelle rennene utenfor verdenscup, ifølge skiforbundets terminliste, er disse:

  • 23.-25. november: Norgescup Gålå.
  • 14.-16. desember: Skandinavisk cup Østersund.
  • 4.-6. januar: Skandinavisk Cup Voukatti.

Sliter med planlegging

Langrenn Beitostølen

LANDSLAGSTRENER SPRINT: Arild Monsen, her under Norges Skiforbund langrenns mediedag onsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Northug drar sammenligninger med sin egen situasjon til fotballen.

Skistjernen mener at han som toppløper jobbet seg opp i toppdivisjonen, men i fjor var «på kvalifiseringsplass» og «rykket rett ned». Nå har han følelsen av at han fortsatt «kjemper i nest øverste divisjon» og i det minste må ta det som en utfordring. Det er også treneren klar på.

– Han må gå skirenn, ellers har du lite å stille opp med i det lange løp. Så han kommer til å gå på Beitostølen nå og han går Norgescup på Gålå neste helg, samtidig som det er verdenscup i Kuusamo. Så får vi se. Det har blitt vanskelig å gjøre sikker langtidsplanlegging. Det har han også sagt selv. Realiteten er at det er sånn, sier landslagstrener Arild Monsen til NRK.

Etter Gålå mener Monsen det er helt uvisst hvordan Northugs plan blir. Han mener det kan bli Skandinavisk Cup. Første renn her går i Østersund i midten av desember. Eller det kan bli verdenscup på Lillehammer. Alt avhenger av formen.

– Vanskelig å motivere seg

– Det kan se ut som Northug må gå bakveien for å komme i form og til VM, hva tenker du om det?

– Det må være vanskelig, med hans bakgrunn, å motivere seg for Skandinavisk Cup eller Norgescup-renn i den perioden, sier Torgeir Bjørn.

NRK-eksperten mener Northug kan være i stand til å stille opp i verdenscup før jul dersom kroppen fungerer i nærheten av normalt. Han lanserer blant annet Lillehammer, hvor Norge har en større nasjonal kvote med løpere, som en god mulighet.

– Det er det en minitour, men det går an å gå deler av den touren, hvor sprint er første øvelse.

PS 1: Allerede fredag klokken 12.15 kan du se Northug gå sitt første renn på lang tid. Da er det duket for 15 kilometer klassisk intervallstart på Beitostølen.

PS 2: Lørdag klokken 09.00 går Northug prolog skøytesprinten. Finalene starter klokken 11.30.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal