Northug vet ikke hvilke «nivå to»-renn han må gå

BEITOSTØLEN (NRK) Petter Northug (32) tror ikke han går renn blant verdenseliten før etter jul. Dermed må han gå «bakveien» til en eventuell VM-plass. Det er en rute han vet lite om - og som er langt unna verdenscupsirkuset.

Petter Northug

KLAR FOR SESONG: Petter Northug, her etter pressekonferansen han holdt på Beitostølen, i anledning langrennsåpningen kommende helg.

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Northug erkjente onsdag at han er langt unna der han bør være formmessig og forteller til NRK at han ikke kommer til å gå verdenscup i Kuusamo neste helg.

Han mener det skal mye til for at han i det hele tatt går noe verdenscup før jul – og han tror heller ikke det blir Tour de Ski. Det innebærer minst halvannen måned, kanskje opptil to måneder, utenfor konkurransene til den ypperste verdenseliten.

– Nå er jeg en av dem selv

Samtidig forteller trener Arild Monsen at Northug er nødt til å bruke starten av sesongen til å trene godt og samtidig gå konkurranser. Men den veien til VM-form har ikke 32-åringen helt oversikt over.

– Jeg er ikke sikker på hvordan terminlisten er utenfor verdenscup. Jeg vet ikke hva som er aktuelt å gå, sier Northug – og svarer slik når NRK påpeker at det innebærer at han må gå konkurranser i Skandinavisk Cup og Norgescup.

– Ja, det må jeg. Jeg har «disset» de som reiser rundt og går Norgescup. Nå er jeg en av dem selv, sier 32-åringen - og smiler.

De aktuelle rennene utenfor verdenscup, ifølge skiforbundets terminliste, er disse:

 • 23.-25. november: Norgescup Gålå.
 • 14.-16. desember: Skandinavisk cup Østersund.
 • 4.-6. januar: Skandinavisk Cup Voukatti.

Sliter med planlegging

Langrenn Beitostølen

LANDSLAGSTRENER SPRINT: Arild Monsen, her under Norges Skiforbund langrenns mediedag onsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Northug drar sammenligninger med sin egen situasjon til fotballen.

Skistjernen mener at han som toppløper jobbet seg opp i toppdivisjonen, men i fjor var «på kvalifiseringsplass» og «rykket rett ned». Nå har han følelsen av at han fortsatt «kjemper i nest øverste divisjon» og i det minste må ta det som en utfordring. Det er også treneren klar på.

– Han må gå skirenn, ellers har du lite å stille opp med i det lange løp. Så han kommer til å gå på Beitostølen nå og han går Norgescup på Gålå neste helg, samtidig som det er verdenscup i Kuusamo. Så får vi se. Det har blitt vanskelig å gjøre sikker langtidsplanlegging. Det har han også sagt selv. Realiteten er at det er sånn, sier landslagstrener Arild Monsen til NRK.

Etter Gålå mener Monsen det er helt uvisst hvordan Northugs plan blir. Han mener det kan bli Skandinavisk Cup. Første renn her går i Østersund i midten av desember. Eller det kan bli verdenscup på Lillehammer. Alt avhenger av formen.

– Vanskelig å motivere seg

– Det kan se ut som Northug må gå bakveien for å komme i form og til VM, hva tenker du om det?

– Det må være vanskelig, med hans bakgrunn, å motivere seg for Skandinavisk Cup eller Norgescup-renn i den perioden, sier Torgeir Bjørn.

NRK-eksperten mener Northug kan være i stand til å stille opp i verdenscup før jul dersom kroppen fungerer i nærheten av normalt. Han lanserer blant annet Lillehammer, hvor Norge har en større nasjonal kvote med løpere, som en god mulighet.

– Det er det en minitour, men det går an å gå deler av den touren, hvor sprint er første øvelse.

PS 1: Allerede fredag klokken 12.15 kan du se Northug gå sitt første renn på lang tid. Da er det duket for 15 kilometer klassisk intervallstart på Beitostølen.

PS 2: Lørdag klokken 09.00 går Northug prolog skøytesprinten. Finalene starter klokken 11.30.

Siste nytt

 • Nordtveit-tap i Fulham-debuten

  Håvard Nordtveit debuterte for Fulham mot gamleklubben West Ham, men tapte til slutt 3-1. Ryan Babel gav Fulham leiinga, men Chicharito, Issa Diop og Michail Antonio snudde kampen.

  Nordtveit spela heile kampen, og fekk kneet på ballen som gav West Ham utlikning, men klarte ikkje å hindre scoring.

  I den andre kampen fredag scora Gerard Deloufeu tre og Troy Deeney to då Watford banka Cardiff 5-1.

  Håvard Nordtveit
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Semenya-høring avsluttet

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). En avgjørelse vil bli fattet senest 26. mars. Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

  Caster Semenya i CAS
  Foto: Laurent Gillieron / AP
 • Arboine klar for Sarpsborg 08

  Pablo Arboine er klar for Sarpsborg 08, melder klubben på sine hjemmesider. Den 20 år gamle midtstopperen, som også kan spille som back, debuterte nylig for Costa Ricas landslag. Han ankom Sarpsborgs treningsleir i spanske Marbella fredag.

  Pablo Arboine
  Foto: Ezequiel Becerra / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal