Avgjorde verdenscupen uten å vite det selv

Petter Northug var ikke klar over regelendringen som gjør at han nå offisielt har vunnet verdenscupen sammenlagt.

Petter Northug etter femmila i Kollen

Her ligger Petter Northug utslått etter femmilsseieren i Holmenkollen lørdag - uvitende om at han samtidig sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Da Petter Northug suste i mål som vinner av femmila i Kollen lørdag, var han selv ikke klar over at han samtidig også avgjorde verdenscupen sammenlagt.

Lørdag: Northug vant femmila i Kollen

Trønderen innkasserte 145 poeng i løpet av rennet, og økte dermed forspranget til tsjekkiske Lukas Bauer til 383 poeng. Etter fjorårets regelverk skulle det vært 400 poeng å kjempe om i neste ukes avslutningstour i Stockholm og Falun. Men regelverket er blitt endret.

Les FIS' verdenscupregler: Regelverk for verdenscupen i langrenn (ekstern lenke)

Nye regler

Petter Northug og kongen

Petter Northug i samtale med kong Harald etter femmila lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

En bortgjemt regelendring gjør at det nå kun er 350 poeng å kjempe om i den avsluttende touren. Den siste etappen, 15 km jaktstart neste søndag, teller ikke som et eget poengrenn som gjør at Northug allerede er klar som årets vinner av verdenscupen sammenlagt.

Men det var verken han eller landslagsledelsen klar over da Northug gikk i mål i Holmenkollen i går.

Stiller opp i Falun

Sportssjef Åge Skinstad informerte NRK om regelendringen søndag morgen. Da hadde han selv akkurat blitt gjort oppmerksom av FIS-ledelsen på den sentrale endringen i regelverket. Skinstad ser ikke på FIS' manglende informering om den sentrale regelendringen som noe kommunikasjonssvikt.

– Endringen har helt sikkert vært kommunisert, men vi har ikke hatt fokus på det, vi har hatt fokus på å vinne skirenn, sa Skinstad til NRK.

Til tross for at verdenscupen allerede er avgjort, regner man at Northug vil stille til start i Falun neste helg.

– Vi konkurrerer til sesongen er over, og skal uansett være med på sesongavslutningen i Sverige og det er jo der trofeet deles ut også, sa Skinstad.

Northug er første nordmann som vinner verdenscupen sammenlagt siden Bjørn Dæhlie vant i 1999.

Siste nytt

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
 • Fem nordmenn til søndagens renn

  Ingen nordmenn topp ti - men fem går videre til finalen på søndag.

  Forfang er beste nordmann på 14. plass, Fannemel på 18., Stjernen på 25., Tande på 32., Johansson på 38. Granerud ender på 56. plass og blir dermed ikke å se på søndag.

  Russiske Klimov vinner kvalifiseringen med hoppet på 137 meter, men det skal sies at han hadde langt bedre forhold enn de antatt beste fikk.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 6 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 6
VM sjakk: Parti 6: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Nasjonsligaen: Slovenia - Norge