NRK Meny
Normal

Avgjorde verdenscupen uten å vite det selv

Petter Northug var ikke klar over regelendringen som gjør at han nå offisielt har vunnet verdenscupen sammenlagt.

Petter Northug etter femmila i Kollen

Her ligger Petter Northug utslått etter femmilsseieren i Holmenkollen lørdag - uvitende om at han samtidig sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Da Petter Northug suste i mål som vinner av femmila i Kollen lørdag, var han selv ikke klar over at han samtidig også avgjorde verdenscupen sammenlagt.

Lørdag: Northug vant femmila i Kollen

Trønderen innkasserte 145 poeng i løpet av rennet, og økte dermed forspranget til tsjekkiske Lukas Bauer til 383 poeng. Etter fjorårets regelverk skulle det vært 400 poeng å kjempe om i neste ukes avslutningstour i Stockholm og Falun. Men regelverket er blitt endret.

Les FIS' verdenscupregler: Regelverk for verdenscupen i langrenn (ekstern lenke)

Nye regler

Petter Northug og kongen

Petter Northug i samtale med kong Harald etter femmila lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

En bortgjemt regelendring gjør at det nå kun er 350 poeng å kjempe om i den avsluttende touren. Den siste etappen, 15 km jaktstart neste søndag, teller ikke som et eget poengrenn som gjør at Northug allerede er klar som årets vinner av verdenscupen sammenlagt.

Men det var verken han eller landslagsledelsen klar over da Northug gikk i mål i Holmenkollen i går.

Stiller opp i Falun

Sportssjef Åge Skinstad informerte NRK om regelendringen søndag morgen. Da hadde han selv akkurat blitt gjort oppmerksom av FIS-ledelsen på den sentrale endringen i regelverket. Skinstad ser ikke på FIS' manglende informering om den sentrale regelendringen som noe kommunikasjonssvikt.

– Endringen har helt sikkert vært kommunisert, men vi har ikke hatt fokus på det, vi har hatt fokus på å vinne skirenn, sa Skinstad til NRK.

Til tross for at verdenscupen allerede er avgjort, regner man at Northug vil stille til start i Falun neste helg.

– Vi konkurrerer til sesongen er over, og skal uansett være med på sesongavslutningen i Sverige og det er jo der trofeet deles ut også, sa Skinstad.

Northug er første nordmann som vinner verdenscupen sammenlagt siden Bjørn Dæhlie vant i 1999.

Siste nytt

 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal