Hopp til innhold

– Føles fantastisk å vinne med tre russere i finalen

SOTSJI/OSLO (NRK): Petter Northug knuste konkurrentene under sprinten i prøve-OL i Sotsji.

Petter Northug måtte bryne seg på tre russere i sprintfinalen i Sotsji fredag. Se hvordan det endte her.

Tre russere i sprintfinalen – og Petter Northug. Northug vant finalen foran Dario Cologna.

– Petter skaffer seg et tonn med selvtillit ett år før det virkelig gjelder, ropte NRK-kommentator Jann Post da Northug sprintet inn til seier foran sin argeste konkurrent, Dario Cologna.

Det er ett år til OL i den samme løypa, og dagens sprint blir sett på som et slags prøve-OL. Northug fikk fredag vist at den 1,8 kilometer lange løypa passer ham bra, og sendte et skremmeskudd mot konkurrentene før de olympiske lekene.

– Tøffeste sprintløypa jeg har prøvd

– Det var en trå prolog der kroppen spilte ikke på lag. Men utover så går det egentlig bare lettere, og jeg kjenner jeg begynner å ha det giret jeg vil ha mot VM. Det var en god bekreftelse, sier Northug til NRK etter seieren.

– Det er mange gode sprintere med her, og sånn sett føles det bra. Jeg våkner til liv mot slutten av heatene og det er litt sånn jeg er.

Men selv om Northug til slutt så ut som han hadde kontroll fra start til slutt, sier hovedpersonen at dagens sprint var vanskelig.

– Sprinten var hard. Det er en vanskelig løype, og det føles fantastisk å vinne her. Spesielt med tre russere i finalen, sa Northug i et intervju til FIS rett etter løpet.

– Det var kanskje den aller tøffeste sprintløypa jeg har prøvd, la han til.

– Må lagre løypene i hodet til OL

Northug bruker tiden godt i Sotsji. Han tester løyper, ser på profiler og oppdaterer seg før, under og etter rennene. Etter NM sa landslagstrener Trond Nystad at denne turen handler om OL.

– For meg så er det eneste mulighet til å teste løypene her i Sochi. Jeg må lagre dem oppi hodet mitt før jeg skal programmere inn avslutninga i treninga til sommeren og høsten, sier Northug til NRK.

Dario Cologna tok 2.-plassen, mens italieneren David Hofer tok sin første pallplass i verdenscupen ved å bli nummer tre. De tre russerne som Northug snakker om, Ustiugov, Kriukov og Petukhov, havnet alle utenfor pallen.

Fryktet for glien

Nordmannen vant alle heatene sine enkelt. I finalen lå han til å begynne med bak tetgruppen, og i den første nedoverbakken frykten man at skiene til langrennsesset ikke var på topp.

– Han slipper begge russerne forbi. har han ikke god nok gli? Ropte en bekymret Torgeir Bjørn da Northug plutselig var sist ned den første bakken.

Men NRK-kommentatoren kunne snart puste lettet ut da Northug tok seg sammen og bykset frem i feltet. Ikke lenge etter tok han ledelsen og holdt den løpet ut.

– Nå er det klassisksprint i VM, men team-sprint i skøyting. Toppfarta er tilbake, og jeg vet jeg har et gir til også i klassisk sprint, sier Northug.

Artikkelen fortsetter under

Kvinnene gikk sprint fristil under prøve-OL i russiske Sotsji fredag. Se hvordan finalen endte her.

Se kvinnenes sprintfinale fra Sotsji. Celine Brun-Lie ble nummer tre, Astrid jacobsen nummer fire.

Den andre Nordmannen i utslagsrundene, Anders Gløersen, ble utslått i semifinalen. han endte på 9. plass sammenlagt.

Øystein «Pølsa» Pettersen (32.-plass), Niklas Dyrhaug (40.-plass), Ola Vigen Hattestad (44.-plass), Kent Ove Clausen (50.-plass) og John Kristian Dahl (74.-plass) ble alle slått ut i prologen.

Kun de 30 beste gikk videre fra prologen.

Brun-Lie på tredje

I kvinnenes sprint leverte de to eneste norske jentene som tok seg videre fra prologene en god innsats. Celine Brun-Lie tok tredjeplassen i finalen, mens Astrid Jacobsen havnet på plassen bak.

Det var imidlertid ingenting å gjøre med Kikkan Randall. Den amerikanske jenta som leder sprintverdenscupen, var utilnærmelig. Hun tok dermed sin sjuende verdenscupseier.

Celine Brun-Lie ble nummer 15 i prologen der Astrid Jacobsen var best av de norske jentene på en sjetteplass. Kari Vikhagen Gjeitnes (36.-plass) og Mari Eide (58.-plass) maktet ikke å ta seg videre.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal