NRK Meny
Normal

Petter Northug vant knepent i comebacket

Petter Northug fikk kamp til døra av Morten Eilifsen i comebacket, men vant til slutt med 1,1 sekund på hjemmebane i Meråker.

Petter Northug

Petter Northug vant i comebacket lørdag.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Petter og John Northug

Klar til start: Petter i samtale med John før tremila i norgescupen

Foto: Geir Elle / NRK

- Om en og en halv time får vi svaret, sa Petter Northug til NRK like før han staket i gang.

Så mye tid trengtes ikke. Allerede etter 5 kilometer kunne NRKs utsendte melde om nesten 11 sekunders ledelse på svenske Anders Södergren.

De neste fem kilometerne sakket han imidlertid litt av på farten, og tapte flere sekunder til svensken. Dette viste seg å ikke være en varig tendens, for ca. 18 kilometer ut i løpet hadde Northug igjen opparbeidet seg en ledelse på ti sekunder.

Før siste runde hadde ledelsen igjen krympet, men nå med Morten Eilifsen på andreplassen, 3,2 sekunder bak Northug.

800 meter før mål passerte Northug 2,8 sekunder bak Eilifsen, men han tok igjen de sekundene han trengte i en sterk sluttspurt.

Dermed kunne han klatre til pallens øverste platå, med Morten Eilifsen og Anders Södergren på plassene bak.

Spent familie

Også pappa og manager John Northug var spent før start i Meråker.

- Han er klar, og vi er spente på hvordan dette går, sa John Northug til NRK en halvtime før Petter gikk ut i sin konkurranse etter sykdomsavbrekket.

Petter Northug ble syk og reiste hjem fra sesongåpningen på Beitostølen i midten av november. Nå prøver han seg i konkurranse igjen for første gang.

- Han trenger nok et par konkurranser for å finne ut hvor han står i forhold til VM-oppkjøringen, sa bror Tomas Northug til NRK før rennet.

Tvil rundt rennet

Det hersket fredag noe tvil om kulde kunne stoppe Petter Northugs planlagte comeback i tremila i norgescupen på hjemmebane i Meråker.

Men temperaturen i Meråker har klatret over kuldegrensa, og alt er klart for Petter Norhugs comeback. I dag morges viste gradestokken på Meråker stadion -15,1 grader.

Lørdag morgen avkreftet derimot pressekontakt Karsten Tidemann at rennet står i fare, og slo fast at løpet ville gå som planlagt.

- Vi hadde femten minus på stadion halv åtte i morges. Etterhvert kommer også sola opp, og den blir oppe hele rennet. Vi regner med å gjennomføre rennet ved 12-13 minusgrader, sa han til NRK.

Godt innenfor

Kuldegrensen for å arrangere renn opp til 30 km er i norgescupen 20 minusgrader, og temperaturen var dermed godt innenfor i Meråker.

Alt lå altså til rette for at Petter Northug kunne gå sitt første skirenn etter at sykdom og overbelastning har ødelagt sesongstarten.

Verdens beste skiløper går sjelden Norgescup i desember, men rennene på hjemmebane er en ypperlig start når 25-åringen skal finne formen fram mot VM i Holmenkollen.

Video Nortug skal gå Norgescup

Se video: Intervju med rennets pressekontakt Karsten Tidemann og Åge Skinstad før rennet.

- Ingen kan utfordre Petter

Tomas Northug fortalte til VG denne uka at han regnet med at storebror skulle ta seieren på hjemmebane.

- Vi kjenner løypa veldig godt, og det tror jeg absolutt vil være en fordel. Jeg skal klare topp ti, men jeg tror nok ingen vil kunne utfordre Petter, sier han.

Helt rett kan man nok ikke gi lillebror Northug etter Eilifsens sterke innsats, men familien kan uansett juble for seier i dag.

Siste nytt

 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Tromsø kjempet seg tilbake

  Sarpsborg 08 var det beste laget i første omgang, men gikk til pause med kun 1–0. Da det var ti minutter igjen av kampen ledet østfoldingene 2–1. Men TIL ga ikke opp, med to mål av Jostein Gundersen og Robert Taylor vant Tromsø 2–3.

  Eliteserien fotball 2018: Sarpsborg - Tromsø (2-3).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM fotball: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018 Polen - Colombia og eliteserien Rosenborg - Vålerenga