Northug sikker på at Sundby vinner Tour de Ski

LENZERHEIDE (NRK.no): Petter Northug har drømt om å bli første nordmann til å vinne Tour de Ski, men nå tror han lagkameraten Martin Johnsrud Sundby kommer ham i forkjøpet.

petter

Petter Northug skal evaluere sin egen form etter onsdagens etappe. Da tar han stilling til om han bryter eller fortsetter Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Martin er favoritt. Jeg tror han er like sterk som (Aleksandr) Legkov opp den siste bakken, så ja, jeg er ganske sikker på at han vinner, sier Petter Northug.

Selv har Northug prøvd å vinne touren syv ganger uten helt å lykkes, men har gjort det klart at han ikke har samme ambisjon i årets utgave. Faktisk har han varslet at han vurderer å droppe ut av touren etter neste etappe.

martin

Martin Johnsrud Sundby har vært i knallform så langt i Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– For meg går det fortsatt litt for tungt, sier Northug, som fortsatt sliter med formen etter den langvarige virusinfeksjonen han pådro seg i sommer.

– I kanonform

Derfor håper han at lagkameraten Johnsrud Sundby fortsetter i samme stil som han har startet - og blir første nordmann som vinner Tour de Ski sammenlagt.

Røa-løperen har nemlig imponert stort og vært helt i toppen på de tre første distansene, som alle har vært kortdistanser - noe han vanligvis ikke hevder seg i.

Nyttårsaften ble han nummer tre på sprinten i Lenzerheide, akkurat som han også ble på sprinten i Oberhof to dager før.

Men det er opp den beryktede «Monsterbakken» i Val di Fiemme Tour de Ski avgjøres om seks dager, og der kommer trolig russiske Aleksandr Legkov til å være like rask som han var da han vant sammenlagt i fjor.

Northug tror imidlertid forspranget Johnsrud Sundby har skaffet seg på de tre første etappene kan bli avgjørende.

– Martin er i kanonform. Nå har han fått et veldig bra utgangspunkt til å kunne gå ut med et forsprang opp den siste bakken, sier han.

Tror Sundby kan gå lagsprint i OL

Northug er spesielt imponert over hvor mye Johnsrud Sundby har forbedret seg i sprint. Det var nemlig 28-åringens hovedfokus før denne sesongen, og det har virkelig betalt seg i Tour de Ski.

– Han er sterk i det tøffe terrenget. Der skaffer han seg forsprang, mener Northug.

Han mener derfor Johnsrud Sundby er en brennhet kandidat til å få gå lagsprinten i OL, som er bare noen uker unna. Løypene i Sotsji er nemlig litt tøffere enn normalt, og Northug antar derfor at minst én av løperne som får gå vil være en typisk distanseløper.

– Hvis han tar vare på formen er han nesten helt klar for en førsteetappe, fastslår Northug.

Northug skal evaluere formen

Selv skal Northug ha en evaluering av formen etter morgendagens 15 kilometer. Da blir det avgjort om han bryter touren eller tar noen etapper til.

– Han går i morgen, og så får vi se hvordan det ligger an etter det, før langetappen. Vi har forventet at formen muligens blir bedre fra nå av, og da kan det bikke mot at vi blir med litt lenger, sier Northugs trener Eirik Myhr Nossum.

Northug røk ut i semifinalen i sprinten, men treneren så likevel tegn til bedre form.

– Jeg syntes egentlig han så ut som han var litt kjappere i bevegelsene i dag, sier han.

Siste nytt

 • Barcelona unngjekk sjokktap

  Barcelona fekk ein tidleg kalddusj då Domingos Duarte sende gjestane Granada i føringa etter to minutt i kveldens kamp i den spanske toppserien.

  Heilt på tampen av kampen sørga Ronald Araújo for å berge Barcelona frå eit pinleg heimetap.

  Uavgjortresultatet gjer at Barcelona står med åtte poeng etter fire kampar. Katalanarane fekk nyleg bank av Bayern München i meisterligaen, men i La Liga er dei framleis utan tap.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Vurderar klubbyte for Bohinen

  Emil Bohinen slit med å få speletid etter millionovergangen til CSKA Moskva. No meiner pappa, Lars Bohinen, at sonen må vurdere å skifte klubb.

  – Han er jo ikkje nøgd med å ikkje spele og meiner han er god nok, seier han til NRK.

  22-åringen har ikkje starta ein kamp for sitt russiske lag sidan 25. juli. I kveldens kamp mot Spartak Moskva vart han bytta inn etter 65 minutt, men rakk ikkje å markere seg bortsett frå eit gult kort.

  – Viss situasjonen ikkje endrar seg før neste overgangsvindauge, så må vi jo sjå på andre løysningar. Han må jo spele, seier pappa-Lars.

  Emil Bohinen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Satsar vidare på unge talent

  Vålerenga forlenga med unggutane Jacob Dicko Eng (17) og Seedy Jatta (18). Det opplyser klubben i ei pressemelding.

  Dei to har i år fått sjansen både i Eliteserien og i sommarens europakvalifisering.

  Dicko Eng vart henta frå Lyn i januar, men spelte seg raskt inn på A-laget. Jatta har vore involvert i 17 A-lagskampar denne sesongen, og fekk sitt første mål borte mot Stabæk.

  Dicko Eng har signert ein kontrakt som varer til juli 2024, medan Jatta har forlenga til sommaren 2025.

  Eliteserien fotball 2021: Stabæk - Vålerenga (0-2)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal