NRK Meny
Normal

Northug tror han fikk hjelp fra høyere makter

Petter Northug kysset hånda og pekte fingeren mot himmelen da han passerte målstreken som andremann i Tour de Ski.

Northug

– Ba du til høyere makter? spurte NRKs reporter, Ida Nysæter Rasch, om Northugs målgang.

Jeg fikk hjelp i dag, det tror jeg, sa Northug om gestikuleringen over målstreken.

Petter Northug var veldig fornøyd da han passerte målstreken som nummer to for fjerde gang i Tour de Ski.

– Det var en tøff affære. Jeg prøvde å gå fort inn i bakken sammen med Martin. I bakken var planen å finne min egen rytme. Jeg prøvde å gå på et lettere gir, slik at jeg hadde et gir å gå på, for jeg skjønte at Calle og Belov kom fort bakfra. Det var et positivt møte med bakken, selv om det var vondt følelesmessig. Jeg er veldig fornøyd med å bli nummer to, sier Northug om andreplassen.

– Hadde møtt veggen

Northug måtte slippe ryggen til Martin Johnsrud Sundby i den bratte alpinbakken. Hadde han kjempet for å holde ryggen, tror han at det kunne blitt en annen plassering enn nummer to.

Northug

Fornøyd Northug etter andreplassen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Martin satte bra fart der. Hadde jeg blitt med der hadde jeg gått på veggen. Man må gjøre en vurdering der, sier Northug.

For bak kom russiske Jevgeni Belov og svenske Calle Halfvarsson jagende. Da Belov var ti sekunder bak trodde Northug at andreplassen skulle glippe.

– Da Belov var 10 sekunder bak trodde jeg at andreplassen røk, men jeg klarte å slå om de siste svingene. Jeg har aldri hatt så god følelse i bakken før, og det synes jeg var artig.

– Du sier ofte at andreplass er første taper, hvor vanskelig er det å innstille se mentalt på å slippe og satse på andreplassen? Ligger det et nederlag i det?

– Som avslutningen her er, så vet folk at det ikke er min sterke side, så er jeg veldig fornøyd med å bli nummer to.

– Den beste touren jeg har gjort

Og mener samtidig at han muligens aldri før har vært så fornøyd med en andreplass.

– Nei, kanskje ikke. Jeg er veldig fornøyd nå. Før jul var jeg ikke med i det hele tatt på Lillehammer. Nå har jeg ledertrøya fra etappe to. Det er nok den beste touren jeg har gjort, hvis du ser på stabilitet.

– Din far måtte ta av skiene og ble slått av din mor i bakken, hva tenker du om det?

Da skjønner du hvilke klatregener det er i slekta!

– Det betyr masse

Inn mot VM i Falun mener Northug at touren og andreplassen har gitt han selvtillit.

– Det betyr masse. Det gir selvtillit inn mot VM i Falun. Det gir selvtillit på at man har gjort en bra jobb. Det er lenge siden jeg har følt meg så bra i bakken, og det er bra å ta med seg når man skal gjøre en jobb i Sverige. Nå blir det å ta seg igjen litt.

Resultater:

1) Martin Johnsrud Sundby, Norge 29.27,4, 2) Petter Northug, Norge 0.34,5 min. bak, 3) Jevgenij Belov, Russland 0.51,1, 4) Calle Halfvarsson, Sverige 1.04,2, 5) Dario Cologna, Sveits 2.06,6, 6) Roland Clara, Italia 2.32,2, 7) Niklas Dyrhaug, Norge 2.37,5, 8) Alexej Poltoranin, Kasakhstan 2.59,7, 9) Chris André Jespersen, Norge 3.09,3, 10) Maxim Vylegzjanin, Russland 3.25,7.

Øvrige norske: 14) Simen Andreas Sveen 4.45,8, 18) Eldar Rønning 5.29,9.

Listen er identisk med sluttstillingen i Tour de Ski etter sju etapper. Sammenlagt fikk Sundby tiden 3.26.42,9.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst