Her tjuvstarter Northug med vilje før sølv-løpet

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Petter Northug (27) tjuvstartet sprintfinalen i Val di Fiemme med vilje for å få noen ekstra minutter med pause. Likevel ble det kun sølv på «skikongen».

Petter Northug tjuvstartet i finalen med vilje, for å psyke ut konkurrentene.

Her tjuvstarter Petter Northug (27) med vilje. Dermed fikk han seg en ekstra pause mellom semifinalen og finalen under VM-sprinten i Val di Fiemme.

Northug tjuvstart

Petter Northug tjuvstartet med vilje for å få ekstra pause i sprintfinalen. Her masserer han lårene før han tar turen tilbake til start.

– Jeg gjorde det for å få mer pause. Jeg startet i siste semifinaleheat, og ville ha et par minutter mer med hvile før finalen. Hvert minutt teller, sa Northug til NRK.no etter kun å ha blitt slått av russiske Nikita Kriukov på VM-sprinten i Val di Fiemme.

Northug viste til den taktiske manøveren han gjorde på startstreken i finaleheatet.

For da finalen skulle startes i den italienske VM-byen, skled Northug ut fra startblokkene. Altfor tidlig - og tydelig bevisst på hva han drev med.

Arrangørene dømte selvfølgelig tjuvstart, og alle løperne måtte innta startposisjonen på nytt.

– Jeg og Petter avtalte det på forhånd. Én av oss måtte sørge for tjuvstart, bekreftet sjettemann i finalen, Eirik Brandsdal.

Ekstra pause

For ikke nok med at Northug tjente tid på å være altfor rask ut fra start. «Skikongen» somlet dessuten veldig på vei tilbake til startstreken.

Mens nordmannen masserte lårene sine og virket opptatt av alt annet enn å kjappe seg tilbake, stod den svenske rivalen Emil Jönsson og flirte av Northugs påfunn.

– Det var tydelig at han tjuvstartet med vilje. Det var egentlig ganske kult. Jeg sto og gliste, for det var så åpenbart at han gjorde det med vilje. Det var ok med litt pause for min del også, smilte til NRK.no Jönsson etter sprintfinalen.

 • Artikkelen fortsetter under videovinduet!
Russiske Nikita Kriukov ble for sterk for Petter Northug under finalen på sprinten i VM.

Petter Northug leverte en strålende spurt på oppløpet i sprintfinalen, men hadde ingen sjanse til å tukte Kriukov.

Hyller sin overmann

Om taktikken lyktes eller ikke for Northug, er vanskelig å bedømme. Nordmannen gikk riktignok en nærmest perfekt finale, men hadde likevel ingen sjanse til å holde følge med gullvinner Nikita Kriukov på oppløpet.

– Han er den råeste i verden når det kommer til klassisk spurt. Han har best teknikk, og det var egentlig litt klasseforskjell her i dag. Det Kriukov får til er ekstremt, sa Northug til NRK etter løpet.

Kriukov

Russiske Nikita Kriukov viste seg utilnærmelig på VM-sprinten i Val di Fiemme.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Han tok seg imidlertid enkelt av Jönsson og canadieren Alex Harvey inn mot mål. Mens Harvey tok bronsemedaljen, måtte Jönsson nøye seg med fjerdeplass.

– Petter viser hvor sterk han er igjen i dag. Selv bommet jeg litt med timingen i løpet, sa Jönsson.

– Jeg er veldig fornøyd med sølv. Tre av finalistene ble vel regnet som større favoritter enn meg, så jeg er superglad nå. Jeg gleder meg til fortsettelsen, smilte Northug.

Bjørn imponert

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn forstår godt at Northug er fornøyd med andreplassen.

Verden har aldri sett en raskere spurter enn Kriukov, sa Bjørn.

– Petter leverer på sitt beste. Han viser strålende form. Det er bare det at Kriukov er det råeste vi har sett, la Bjørn til.

Tre nordmenn i finalen

Norge hadde tre medaljehåp i herrenes sprintfinale i VM i Val di Fiemme, etter at Petter Northug (27), Eirik Brandsdal (26) og Pål Golberg (22) alle kom seg videre fra semifinalene. De antatt største gullfavorittene Emil Jönsson (Sverige) og Nikita Kriukov (Russland) kom seg også videre sammen med Alex Harvey (Canada).

Jönsson satte fart på feltet i den siste skikkelige motbakken, men klarte ikke å henge med da det dro seg til på oppløpet og ble med det nummer fire. Pål Golberg og Eirik Brandsdal endte nest sist og sist i finalen, begge langt bak vinneren.

PS! Ola Vigen Hattestad (30) røk ut i semifinalen.

Siste nytt

 • Skadet Vonn mister renn

  Alpinstjernen Lindsey Vonn har skadet kneet på trening og kan ikke kjøre fartsrennene i canadiske Lake Louise neste uke. Det varsler hun selv på sin Twitter-konto. Vonn har tidligere varslet at den nylig påbegynte sesongen blir hennes siste.

  ALPINE-SKIING-SWEDEN/ Lindsey Vonn of the U.S. competes during the women's Parallel Slalom City Event of the FIS Alpine Skiing World Cup in Stockholm, Sweden
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 9: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9
VM sjakk: Parti 9: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana