NRK Meny
Normal

Northug mistet staven halvveis - vant likevel enkelt

Petter Northug måtte snu og hente staven sin halvveis på lørdagens 30 km med skibytte under NM på Hamar, uten at det kunne frata ham en oppskriftsmessig seier.

Petter Northug vant 30 km under dagens NM renn. Det ble en spennende spurt der Gjerdalen falt 100 meter fra mållinjen.

Her vinner Petter Northug NM

 • Saken oppdateres

Northug tettet nemlig luken opp til konkurrentene tidlig på fristilsdelen, og hang enkelt med Martin Johnsrud Sundby og resten av tetgruppa. På oppløpet var det ingen som kunne hamle opp med Mosvika-ekspressen, som enkelt sikret NM-tittelen.

På oppløpet henviste han Didrik Tønseth til andreplass og Martin Johnsrud Sundby til tredje. Tord Asle Gjerdalen falt i innspurten, og måtte nøye seg med fjerdeplass.

– Det var artig å gå i dag. Det er allltid spennende med denne øvelsen, og det var sterke løpere på start. Det ble en tøff økt, oppsummerte Northug, som med det vant gull i sin første konkurranse i årets NM.

Mistet staven

Men resultatlisten kunne sett annerledes ut. Halvveis i løpet måtte nemlig Petter Northug slippe teten etter et uhell inne på stadion.

Northug var rask til å få skiftet til skøyteski og lengre staver ved skibyttet, men på vei ut av stadion gikk det galt for Strindheim-løperen.

Før han hadde rukket å feste stavene, klarte Eldar Rønning å tråkke på den ene. Dermed mistet Northug staven og måtte snu for å plukke den opp.

– Jeg festet ikke stavene. Noen tråkket på trinsen, så da måtte jeg ta en liten strafferunde, sa Northug om hendelsen.

Martin Johnsrud Sundby og Tord Asle Gjerdalen satte fart i tet ut fra stadion, og Northug havnet over ti sekunder bak tetduoen.

En liten stund så det litt kritisk ut for Northug, men godt hjulpet av overraskelsesmannen Didrik Tønseth, kom Northug seg etter hvert tilbake i tetgruppa.

Noen tråkket på Petter Northug sin stav under dagens NM renn. han måtte derfor snu å plukke den opp.

Her mister Petter Northug staven

Derfra og ut var det liten tvil om hvem som ville stikke av med NM-gullet.

– Har ingen sjanse mot Petter

For selv om unggutenn Didrik Tønseth holdt godt følge med Northug på oppløpet, var han aldri i nærheten av å tukte skikongen.

– Jeg hadde aldri drømt om å være så nære Northug i en spurt. Jeg er godt fornøyd med sølvet, for jeg øynet vel aldri sjansen til å slå Petter, sa Tønseth til NRK etter løpet.

Han er blant løperne som nå er sikret en plass på VM-laget til Val di Fiemme.

– Didrik er offensiv og sterk i begge stilarter. Han kommer til å ta medaljer i kommende mesterskap, kanskje også allerede nå, skrøt Northug av Tønseth.

Selv er Northug gullfavoritt på de fleste øvelsene i Val di Fiemme, uten at han er sikker på at han kommer til å stille til start i alle konkurransene.

– Jeg tror ikke jeg vil gå alt. Det blir nok en løpende vurdering under VM, sa Northug.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg