NRK Meny
Normal

- Både Dario og jeg ser på sammenlagtlista hva som skjer

Erkerivalene Petter Northug slo Dario Cologna i skøytesprinten. Dermed er avstanden mellom de to i Tour de Ski-sammendraget så liten at Northug tror de vil måtte samarbeide for å holde de andre unna.

Video Northug inn til andreplass

Northug tapte spurten mot russiske Morilov, men slo Dario Cologna.

– Jeg tror både Dario og jeg ser på sammenlagtlista hva som skjer. Vi trenger ikke å prate med hverandre for å skjønne at vi må samarbeide i morgen, sier Petter Northug til NRK.

Onsdag tapte nordmannen skøytesprinten hårfint på oppløpet mot Nikolay Morilov fra Russland. Men viktigst av alt: Petter Northug slo erkerivalen Dario Cologna.

Northug ble nummer to i finalen, mens Cologna ble nummer tre. Dermed sikret Northug seg flere bonussekunder enn sveitseren, og er nå kun 13 sekunder bak i sammendraget.

 • Hvem er din Tour de Ski-favoritt nå? Diskutér nederst i saken eller på NRK Sports Facebook-sider!

Tror på samkjøring

Før onsdagens sprint i Toblach var premissene klare: Dersom den ene av de to kom seg til finalen, måtte også den andre klare dette for å henge med i sammendraget.

Begge kom til finalen, og med Northug én plass foran Cologna i sprinten, er det duket for en jaktstart i morgen der de to kan komme til å gå sammen store deler av løpet.

– Jeg må ta inn forspranget på ham i morgen, og vi må jobbe sammen. Det tror jeg både Dario og jeg er klar over. Vi må regne med at Legkov tar inn mye den første mila. Han er et tog, men et tog som stopper, sier Northug.

– Du er 13 sekunder bak. Hva sier du om det?

– 13 er et lykketall, er det ikke? Det må bli suksess, sier en spøkefull Northug.

Video: Northug etter sprinten (artikkelen fortsetter under)

Video Northug etter sprinten

Northug måtte slite tungt for andreplassen, men etter rennet var han likevel godt fornøyd tross tapet på oppløpet.

Tøff vei til finalen

Veien til finalen var imidlertid tøff for Northug. Cologna vant prologen, men Northug hang godt med og ble nummer tre.

Både i kvarfinalen og i semifinalen måtte Northug kjempe tøft for i det hele tatt å komme seg videre, og i begge heatene sikret han andreplassen med knapp margin.

I finalen kom Northug godt ut, og ut på den andre av de to rundene la han seg helt i front. Inn mot oppløpet havnet Cologna langt bak i feltet, og en stund så det vanskelig ut for sveitseren å komme helt opp i tet.

På oppløpet ble Northug presset av russiske Nikolay Morilov, som til slutt vant knapt. Cologna spurtet imidlertid bra og ble nummer tre.

Etter rennet var Northug klar på at det hadde vært en tøff dag.

– Det var en andreplass jeg måtte kjempe for. Jeg var sliten i hoftene etter å ha gått på glatte ski i går. Jeg visste hva jeg måtte gjøre, og resultatet ble litt som forventet. Det viktigste var å være foran Cologna, sier Northug.

Underveis i heatene la Northug seg flere ganger lenger bak i feltet. Etter målgang var han klar på at dette var bevisst.

– Det er en løype du kan spare mye krefter i underveis hvis du går smart. Jeg holdt meg unna uhell og fant lukene for å komme meg frem, sier Northug.

Resultater fra herrenes sprint:

1) Nikolaj Morilov, Russland, 2) Petter Northug, Norge, 3) Dario Cologna, Sveits, 4) David Hofer, Italia, 5) Alexej Petukhov, Russland, 6) Alex Harvey, Canada, 7) Josef Wenzl, Tyskland, 8) Emil Jönsson, Sverige, 9) Teodor Peterson, Sverige, 10) Dietmar Nöckler, Italia, 11) Ilja Tsjernousov, Russland, 12) Nikolaj Tsjebotko, Russland, 13) Devon Kershaw, Canada, 14) Fabio Pasini, Italia, 15) Tim Tscharnke, Tyskland, 16) Martin Jaks, Tsjekkia, 17) Bernhard Tritscher, Østerrike, 18) Giorgio Di Centa, Italia, 19) Niklas Dyrhaug, Norge, 20) Tobias Angerer, Tyskland, 21) Marcus Hellner, Sverige, 22) Alexander Legkov, Russland, 23) Kristian Tettli Rennemo, Norge, 24) Eldar Rønning, Norge, 25) Ari Luusua, Finland, 26) Curdin Perl, Sveits, 27) Ville Nousiainen, Finland, 28) Federico Pellegrino, Italia, 29) Andrew Musgrave, Storbritannia, 30) Peeter Kummel, Estland.

Øvrig norsk: 39) Sjur Røthe.

Siste nytt

 • Lie og Løvberg til semifinale

  Markus Lie og Emilie Nyenget Løvberg er klare for semifinale i kortbane-EM i svømming. Løvberg svømte inn til 58,05 og fjerdeplass på 100 meter butterfly, mens Lie ble nummer to i sitt heat på 100 meter medley med 53,06.

  Lie
  Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow / NTB scanpix
 • Kombinertgutta må hente inn ledelse

  Beste norske under hopprennet i Ramsau ble Jarl Magnus Riiber på en syvendeplass. Han ligger 18 sekunder bak leder Taihei Kato før langrennet.

  Verdenscupleder Espen Andersen går ut som nummer ni, tjue sekunder bak Kato.

  Finland Nordic Combined
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • 3.-plass på Mowinckel

  Ragnhild Mowinckel kjørte inn til en suveren 3.-plass under dagens Super-G i Val d'Isere i Frankrike. Hun kom 39 hundredeler bak vinneren Lindsey Vonn. 25-åringen jubler i målområdet. Italienske Sofia Goggia tok andreplassen.

  Solid av Ragnhild Mowinckel

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
4-4-2 med Schau og Aune
EM svømming
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
Sport i dag
NRK Sport direkte: Sport i dag