NRK Meny
Normal

Northug signerte – går ski-VM

Petter Northug har signert avtalen med Skiforbundet og kan dermed representere Norge i både verdenscup og ski-VM i Falun.

Northug

Petter Northug ventet i det lengste med å signere landslagsavtalen med Norges skiforbund, men valgte like før fristens utløp å signere på avtalen som gjør at han kan delta i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg har valgt å signere avtalen med Skiforbundet. De har kommet meg i møte på enkelte punkter, og jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med. Jeg er likevel lettet over at dette nå er avklart, skriver Petter Northug i en uttalelse sendt til NRK sent lørdag kveld.

Klokken 23.59 lørdag 1. november var fristen Petter Northug hadde fått for å signere landslagsavtalen med Norges skiforbund. En avtale som måtte signeres for at trønderen skulle få lov til å delta i hans hovedmål til vinteren, VM i Falun.

– Nå kan jeg fokusere fullt og helt på oppkjøringen til verdenscupen og VM. Dette blir bra – svenskene kan glede seg, sier Petter Northug videre i uttalelsen.

Norges Skiforbund har innkalt til pressetreff på Gardermoen kl 13.00 i dag. Der vil generalsekretær Stein Opsal og langrennssjef Åge Skinstad kommentere avtalen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug

SIGNERTE I TOLVTE TIME: Kun få minutter før fristen utløp satte Petter Northug pennen på papiret som binder ham til Skiforbundet gjennom vinteren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Også i Norges Skiforbund er lettelsen stor.

– Petter har lenge sagt at VM er sesongens store mål og skiforbundet ser frem til å gi han og alle på landslaget den støtten som trengs for å sikre norsk suksess kommende vinter. Dialogen med Northugs team har likevel vært krevende og derfor er vi i NSF glade for at vi nå er enige, sier generalsekretær Stein Opsal i en uttalelse på Skiforbundets egne nettsider.

– En gledens dag

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn var svært fornøyd da han fikk høre nyheten om signeringen.

– Dette er en gledens dag for alle langrennsinteresserte. Alle ønsker å se Petter Northug sammen med resten av verdens beste langrennsløpere, sier Bjørn som mener Skiforbundet har gjort mye for å komme Northug i møte.

– Jeg synes Skiforbundet har strukket seg langt. De har gitt ham særfordeler, og jeg mener de har gitt ham mye i forhandlingene. Det ville vært veldig overraskende om Petter ikke hadde signert hvis han har ambisjoner, sier han.

Bjørn forteller samtidig at Northug er i meget god form noen uker før sesongen tiltar.

– Petter har hatt en veldig god treningssommer og høst. Det er grunn til å tro at han vil prestere opp mot sitt aller beste i vinter, og alle vet hva det betyr. Det betyr at han kan kjempe om seier både i verdenscupen og VM, tror Bjørn.

Kranglet om sluttdatoen

Det er sluttdatoen for avtalen som var stridens kjerne til det siste. Team Northug ønsket ikke at skistjernen skal måtte representere landslaget etter at verdenscupsesongen avsluttes 15. mars. Avtalen med Skiforbundet binder Northug fram til 15. april, altså en måned lengre enn det skistjernen ønsker.

Fram mot midnatt lørdag satt Northug i samtale med sine nærmeste rådgivere og etter hvert ble det klart at motivasjonen for å delta i verdenscupen og særlig VM i Falun var viktigere enn alt annet.

Dermed bestemte skistjernen seg for å signere landslagsavtalen lørdag kveld, til tross for ordkrigen og uenighetene som har preget det siste døgnet.

Avtalen sier at Petter Northug, fra og med 24. november og ut sesongen, er landslagsløper og dermed ikke kan markedsføre sin private sponsor Coop – ettersom matvarekjeden er i direkte konkurranse med skiforbundets egne sponsorer.

Coop kan imidlertid fortsette å selge Northug-matvarer gjennom vinteren.

Vil til VM

Petter Northug uttalte tidlig i oktober at han skulle til Falun, men Skiforbundet varslet at om han ikke signerte avtalen innen lørdag 1. november kveld, ville det i tilfelle bli som tilskuer. Northug er kvalifisert til mesterskapet som tittelforsvarer på 15 kilometer, så han stiller på startstreken i Sverige så sant han ikke er skadet.

Oppladningen til fristens siste dag har imidlertid vært preget av mye uro. Etter at fredagen ble dominert av ordkrig i media, virket det brått mindre sannsynlig enn noen gang at Petter Northug skulle signere landslagsavtalen.

Siste nytt

 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag