Northug om russisk dopingskandale: – Skremmende

Norges største skistjerne er rystet over dopingskandalen i Russland. Petter Northug retter likevel ikke mistanke mot sine russiske konkurrenter.

Northug

SKREMT: - Det er ikke slik man vil at idrettsverdenen skal være, sier Petter Northug etter dopingavsløringene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er skremmende når det drives korrupsjon på den siden av antidopingen. Man skulle tro at i alle fall de som jobber innenfor antidoping har kontroll på det som skjer, sier Petter Northug i et intervju vist på NorthugTV.

Skiløperen har fått med seg de siste ukenes medieoppslag om dopingskandalen i russisk friidrett.

– Ikke sånn man ønsker det skal være

Ifølge en rapport fra det internasjonale antidopingbyrået WADA skal 1 417 dopingprøver ha blitt destruert på laboratoriet i Moskva med overlegg for å ødelegge bevis.

Det hele startet da en tysk tv-kanal laget en dokumentar som hevdet at man i russisk friidrett har drevet med systematisk doping over mange år.

Northug er rystet over rapportene.

– Når det blir snakket om at dopingprøver blir slettet og det nevnes at det også kan ha skjedd i Sotsji-OL, så er det litt skremmende. Det er ikke sånn man ønsker at idrettsverdenen skal være. Man vil konkurrere på lik linje, sier Northug.

coe

Det internasjonale friidrettsforbundet, som ledes av president Sebastian Coe, har bestemt at det russiske friidrettsforbundet skal utestenges på ubestemt tid.

Mange frykter at det ikke bare gjelder den russiske friidretten, men så langt finnes det ingen beviser for at det har foregått doping i andre idretter i Russland.

– Må rydde opp

Norges største skistjerne sier han ikke kommer til å mistenke noen av sine russiske konkurrenter likevel. Enkelte av de russiske skiløperne er blant de som har gitt ham tøffest motstand de siste årene.

I nevnte Sotsji-OL gjorde Russland det for eksempel skarpt da de blant annet hadde tre russere på pallen under femmila.

– I min idrett er det ikke noen beviser mot noen utøvere. Her er det friidretten som er gransket. Men det er skremmende når man ser systemet og holdningen trenere har og viser til sine utøvere, sier Northug, før han slår fast:

– Det er et system som må ryddes opp i. Det er nok noe som henger igjen fra tidligere tider. Det ser ut som det er vanskelig å rydde opp i det.

Det russiske friidrettsforbundet er utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Det avgjorde det internasjonale friidrettsforbundet fredag.

Siste nytt

 • Medier: Kan være ferdig i Molde

  Eurosport og Romsdals Budstikke melder at Vegard Forren kan være ferdig som Molde-spiller, halvannet år før kontrakten går ut. Eurosport skriver at Molde vurderer å avbryte Forrens kontrakt grunnet «disiplinære årsaker av utenomsportslig karakter». Molde-ledelsen ønsker ikke å kommentere saken overfor lokalavisen, og heller ikke Forrens advokat Odd Arne Nilsen ønsker å gi en kommentar til Eurosport.

  Forren
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Johaug stiller på Bislett

  Therese Johaug står på startstreken under Bislett Games, som har fått navnet «Impossible Games», 11. juni. Tirsdag møter Johaug pressen sammen med Amalie Iuel og Ingebrigtsen-brødrene.

  Hverken stevnesjef Steinar Hoen eller Johaug-manager Jørn Ernst ønsker å kommentere Johaug-deltakelsen før tirsdagens pressekonferanse, men etter det NRK kjenner til så skal langrennsstjernen løpe 10.000 meter alene under stevnet. Hun vil få hjelp av lys som fartsmålere for å nå en planlagt tid.

  Johaug
  Foto: Berit Roald / NTB scan
 • Stabæk henter Soton-talent

  Kornelius Normann Hansen (19) har vært en del av Southampton-akademiet de tre siste årene, men nå vender han hjem til Norge og Stabæk, melder klubben på sine nettsider. 19-åringen har signert en avtale ut 2022-sesongen.

  Kornelius Normann Hansen
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal