Northug om russisk dopingskandale: – Skremmende

Norges største skistjerne er rystet over dopingskandalen i Russland. Petter Northug retter likevel ikke mistanke mot sine russiske konkurrenter.

Northug

SKREMT: - Det er ikke slik man vil at idrettsverdenen skal være, sier Petter Northug etter dopingavsløringene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er skremmende når det drives korrupsjon på den siden av antidopingen. Man skulle tro at i alle fall de som jobber innenfor antidoping har kontroll på det som skjer, sier Petter Northug i et intervju vist på NorthugTV.

Skiløperen har fått med seg de siste ukenes medieoppslag om dopingskandalen i russisk friidrett.

– Ikke sånn man ønsker det skal være

Ifølge en rapport fra det internasjonale antidopingbyrået WADA skal 1 417 dopingprøver ha blitt destruert på laboratoriet i Moskva med overlegg for å ødelegge bevis.

Det hele startet da en tysk tv-kanal laget en dokumentar som hevdet at man i russisk friidrett har drevet med systematisk doping over mange år.

Northug er rystet over rapportene.

– Når det blir snakket om at dopingprøver blir slettet og det nevnes at det også kan ha skjedd i Sotsji-OL, så er det litt skremmende. Det er ikke sånn man ønsker at idrettsverdenen skal være. Man vil konkurrere på lik linje, sier Northug.

coe

Det internasjonale friidrettsforbundet, som ledes av president Sebastian Coe, har bestemt at det russiske friidrettsforbundet skal utestenges på ubestemt tid.

Mange frykter at det ikke bare gjelder den russiske friidretten, men så langt finnes det ingen beviser for at det har foregått doping i andre idretter i Russland.

– Må rydde opp

Norges største skistjerne sier han ikke kommer til å mistenke noen av sine russiske konkurrenter likevel. Enkelte av de russiske skiløperne er blant de som har gitt ham tøffest motstand de siste årene.

I nevnte Sotsji-OL gjorde Russland det for eksempel skarpt da de blant annet hadde tre russere på pallen under femmila.

– I min idrett er det ikke noen beviser mot noen utøvere. Her er det friidretten som er gransket. Men det er skremmende når man ser systemet og holdningen trenere har og viser til sine utøvere, sier Northug, før han slår fast:

– Det er et system som må ryddes opp i. Det er nok noe som henger igjen fra tidligere tider. Det ser ut som det er vanskelig å rydde opp i det.

Det russiske friidrettsforbundet er utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Det avgjorde det internasjonale friidrettsforbundet fredag.

Siste nytt

 • Klopp: – Gnidde meg ikke i hendene

  Søndag møtes Manchester United og Liverpool til storkamp i Premier League. Da Liverpool-manager Jürgen Klopp fredag møtte pressen, ble han blant annet konfrontert med en uttalelse fra tidligere United-stjerne Paul Scholes om at han må ha gnidd seg i hendene da han så Uniteds førsteomgang mot Atalanta onsdag.

  – Jeg var sammen med meg da jeg så kampen, og det var ikke ett sekund der jeg gnidde meg i hendene, det kan jeg si. Det var det ingen grunn til, innledet Klopp om mesterligakampen der Ole Gunnar Solskjærs lag lå under 2–0 til pause, men til slutt vant 3–2.

  – Hvis du så kampen, kunne du åpenbart se at Atalanta i første omgang ga United noen problemer. Men selv i den omgangen hadde United tre klare sjanser, og andre omgang var en ren maktdemonstrasjon av United. Så nei, jeg gnidde meg ikke i hendene. Jeg forbereder laget til kampen mot en eksepsjonelt og virkelig god motstander, fastslo Klopp.

  På pressekonferansen ble han også bedt om å sammenligne Cristiano Ronaldo og Mohamed Salah. Da ristet han på hodet og gliste.

  – Jeg har aldri tenkt på det. Hvorfor skal vi sammenligne Cristiano Ronaldo og Mo Salah, spurte han retorisk i seansen Liverpool har delt på Twitter.

  Så foretok han likevel en sammenligning:

  – Åpenbart er begge verdensklassespillere. Sånn er det. Selv om Ronaldos venstrefot ikke er så ille, så vil jeg si at Mos venstrefot er litt bedre. Ronaldo er kanskje litt bedre i lufta og høyrefoten hans er sannsynligvis bedre. De er begge temmelig raske. Desperate etter å score. Det er det, men jeg har ikke tenkt så mye på det og dessverre ikke så interessert i det, svarte Klopp.

  Jürgen Klopp
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Nummer 20 i VM

  Turneren Sofus Heggemsnes falt én plass fra kvalifiseringen og endte som nummer 20 i mangekampfinalen i VM fredag, melder NTB.

  Heggemsnes ble den tredje norske utøveren til å ta seg til en VM-finale i turn da han kvalifiserte seg som nummer 19 med poengsummen 80,498.

  I finalen endte han med 79,299 poeng. Den beste øvelsen hans var bøylehest, der han ble nummer ti.

  Kineseren Boheng Zhang vant foran Daiki Hashimoto fra Japan og Illja Kovtun fra Ukraina.

  Team Tokyo OL 2020. Sofus Heggemsnes
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Kilde droppar verdscuopninga

  Aleksander Aamodt Kilde står over verdscupopninga i storslalåm i Sölden denne helga. Han har vore skadd sidan han fall på trening og sleit korsbandet i januar.

  Kilde vil prioritere renna i Lake Louise i slutten av november.

  Kilde står med seks enkeltsigrar i verdscupen og vann verdscupen samanlagt i 2019/20-sesongen

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal