NRK Meny
Normal

Northug om Ingebrigtsen-hetsen: – Det kryr av idioter

SANDNES (NRK): Petter Northug (31) ber Jakob Ingebrigtsen (16) lukke øynene og ørene for dem som ikke vil ham vel.

Petter Northug

ELSKET OG HATET: Petter Northug har vært en av Norges mest kontroversielle idrettsutøvere. Han synes ikke Jakob Ingebrigtsen skal frykte å havne i samme kategori.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Northug spilte en statistrolle i onsdagens langløp som innledet Blinkfestivalen i Sandnes. Men få vet bedre hva det vil si å bli superstjerne i ung alder.

Det er Sandnes-gutten Jakob Ingebrigtsen i ferd med å bli. Først ble han den yngste i verdenshistorien til å løpe en engelsk mil på under fire minutter, så kvalifiserte han seg til senior-VM og så tok han to gull i U20-EM i friidrett.

Boysen Memorial på Bislett stadion.

HETSET: Jakob Ingebrigtsen har allerede fått smake medaljens bakside, misunnelsen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er sjelden vi har kåret årets utøver på idrettsgallaen før juli, men vi har nesten fått det i år, skryter Northug, som følger nøye med på 16-åringens framgang.

Derfor har han også fått med seg hetsen mot Ingebrigtsen i sosiale medier. Den kommer blant annet fordi unggutten har fakter som ligner på dem Northug er kjent for.

– Det kryr av idioter som vil ha meninger. Det må han gi faen i, og det tror jeg han er typen til å gjøre. Han skal springe fortest mulig og bli best mulig, sier Northug til NRK.

– De fleste står bak ham

– Må man finne seg i det?

– Sånn er det i Norge. Har du suksess, er det mange som hater det. Det vil det være i Jakobs tilfelle også. Men han må vite at de fleste står bak ham og heier på ham hver gang han gjør fakter og er først over målstreken.

John Arne Riise

HYLLER INGEBRIGTSEN: John Arne Riise er mektig imponert over Norges nye superløper Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Privat

Northug var 20 år da han fikk sitt gjennombrudd. John Arne Riise ble 18 det året han ble fotballproff i Monaco. Han har også opplevd sin del av hets.

– Det er typisk nordmenn. Det er janteloven, der du ikke skal få lov til å si at du er god eller tro du er god, men det må han drite i. Han må kjøre på, sier Riise, som også er i Sandnes for å konkurrere på rulleski.

– Skal være seg sjøl

– Hvordan skal han håndtere det?

– Han skal bare være seg sjøl. Det er en grunn til at han er så god, og det er fordi han er den han er. Han må ikke endre på det fordi folk mener det, sier Riise til NRK.

Northug påpeker at faktene noen misliker for mange idrettsutøvere er en del av det å prestere maksimalt.

– Jeg tror han er typen til å trigge seg selv ved å gjøre sånne ting. Noen utøvere har såpass til konkurransehode at de vil leve seg inn i sin egen verden når de konkurrerer, og sånn ser det ut som Jakob er. Vi skal være glad vi har fått opp en sånn løper, sier Petter Northug.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal