NRK Meny
Normal

Northug om Ingebrigtsen-hetsen: – Det kryr av idioter

SANDNES (NRK): Petter Northug (31) ber Jakob Ingebrigtsen (16) lukke øynene og ørene for dem som ikke vil ham vel.

Petter Northug

ELSKET OG HATET: Petter Northug har vært en av Norges mest kontroversielle idrettsutøvere. Han synes ikke Jakob Ingebrigtsen skal frykte å havne i samme kategori.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Northug spilte en statistrolle i onsdagens langløp som innledet Blinkfestivalen i Sandnes. Men få vet bedre hva det vil si å bli superstjerne i ung alder.

Det er Sandnes-gutten Jakob Ingebrigtsen i ferd med å bli. Først ble han den yngste i verdenshistorien til å løpe en engelsk mil på under fire minutter, så kvalifiserte han seg til senior-VM og så tok han to gull i U20-EM i friidrett.

Boysen Memorial på Bislett stadion.

HETSET: Jakob Ingebrigtsen har allerede fått smake medaljens bakside, misunnelsen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er sjelden vi har kåret årets utøver på idrettsgallaen før juli, men vi har nesten fått det i år, skryter Northug, som følger nøye med på 16-åringens framgang.

Derfor har han også fått med seg hetsen mot Ingebrigtsen i sosiale medier. Den kommer blant annet fordi unggutten har fakter som ligner på dem Northug er kjent for.

– Det kryr av idioter som vil ha meninger. Det må han gi faen i, og det tror jeg han er typen til å gjøre. Han skal springe fortest mulig og bli best mulig, sier Northug til NRK.

– De fleste står bak ham

– Må man finne seg i det?

– Sånn er det i Norge. Har du suksess, er det mange som hater det. Det vil det være i Jakobs tilfelle også. Men han må vite at de fleste står bak ham og heier på ham hver gang han gjør fakter og er først over målstreken.

John Arne Riise

HYLLER INGEBRIGTSEN: John Arne Riise er mektig imponert over Norges nye superløper Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Privat

Northug var 20 år da han fikk sitt gjennombrudd. John Arne Riise ble 18 det året han ble fotballproff i Monaco. Han har også opplevd sin del av hets.

– Det er typisk nordmenn. Det er janteloven, der du ikke skal få lov til å si at du er god eller tro du er god, men det må han drite i. Han må kjøre på, sier Riise, som også er i Sandnes for å konkurrere på rulleski.

– Skal være seg sjøl

– Hvordan skal han håndtere det?

– Han skal bare være seg sjøl. Det er en grunn til at han er så god, og det er fordi han er den han er. Han må ikke endre på det fordi folk mener det, sier Riise til NRK.

Northug påpeker at faktene noen misliker for mange idrettsutøvere er en del av det å prestere maksimalt.

– Jeg tror han er typen til å trigge seg selv ved å gjøre sånne ting. Noen utøvere har såpass til konkurransehode at de vil leve seg inn i sin egen verden når de konkurrerer, og sånn ser det ut som Jakob er. Vi skal være glad vi har fått opp en sånn løper, sier Petter Northug.

Siste nytt

 • Haaland, ikkje Håland

  Stortalentet Erling Braut Haaland skriv ikkje lenger etternamnet sitt med bokstaven å, men med to a-ar. Det bekreftar Molde-spissen til VG. Haaland har denne sommaren vore sterkt linka til den austerrikske klubben Red Bull Salzburg.

  Eliteserien fotball 2018, Molde - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Marchisio gir seg etter 25 år

  Etter 25 år i samme klubb gir Claudio Marchisio seg i Juventus. 32-åringen fikk med seg 389 kamper og 38 mål i Juventus-trøya. Underveis i karrieren har han vært utlånt til Empoli (2007/08). Hvor ferden går videre er ikke kjent.

  Juventus Claudio Marchisio
  Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp
 • Bento skal trene Sør-Korea

  Tidligere Portugal-trener Paulo Bento blir ny landslagstrener i fotball for Sør-Korea. 49-åringen erstatter Shin Tae-yong. Sør-Korea slo Tyskland 2–0 i årets VM-sluttspill i Russland, men klarte likevel ikke å avansere videre fra gruppespillet.

  SOCCER-EURO/ Portugal's coach Paulo Bento attends a training session ahead of their Euro 2012 semi-final soccer match against Spain, at Donbass Arena in Donetsk
  Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner
NM-veka: Rugby, kvinner
NM-veka: El-innebandy, finale
NM-veka: El-innebandy
NM-veka: El-innebandy og friidrett
NM-veka: Friidrett