NRK Meny
Normal

Northug om Ingebrigtsen-hetsen: – Det kryr av idioter

SANDNES (NRK): Petter Northug (31) ber Jakob Ingebrigtsen (16) lukke øynene og ørene for dem som ikke vil ham vel.

Petter Northug

ELSKET OG HATET: Petter Northug har vært en av Norges mest kontroversielle idrettsutøvere. Han synes ikke Jakob Ingebrigtsen skal frykte å havne i samme kategori.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Northug spilte en statistrolle i onsdagens langløp som innledet Blinkfestivalen i Sandnes. Men få vet bedre hva det vil si å bli superstjerne i ung alder.

Det er Sandnes-gutten Jakob Ingebrigtsen i ferd med å bli. Først ble han den yngste i verdenshistorien til å løpe en engelsk mil på under fire minutter, så kvalifiserte han seg til senior-VM og så tok han to gull i U20-EM i friidrett.

Boysen Memorial på Bislett stadion.

HETSET: Jakob Ingebrigtsen har allerede fått smake medaljens bakside, misunnelsen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er sjelden vi har kåret årets utøver på idrettsgallaen før juli, men vi har nesten fått det i år, skryter Northug, som følger nøye med på 16-åringens framgang.

Derfor har han også fått med seg hetsen mot Ingebrigtsen i sosiale medier. Den kommer blant annet fordi unggutten har fakter som ligner på dem Northug er kjent for.

– Det kryr av idioter som vil ha meninger. Det må han gi faen i, og det tror jeg han er typen til å gjøre. Han skal springe fortest mulig og bli best mulig, sier Northug til NRK.

– De fleste står bak ham

– Må man finne seg i det?

– Sånn er det i Norge. Har du suksess, er det mange som hater det. Det vil det være i Jakobs tilfelle også. Men han må vite at de fleste står bak ham og heier på ham hver gang han gjør fakter og er først over målstreken.

John Arne Riise

HYLLER INGEBRIGTSEN: John Arne Riise er mektig imponert over Norges nye superløper Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Privat

Northug var 20 år da han fikk sitt gjennombrudd. John Arne Riise ble 18 det året han ble fotballproff i Monaco. Han har også opplevd sin del av hets.

– Det er typisk nordmenn. Det er janteloven, der du ikke skal få lov til å si at du er god eller tro du er god, men det må han drite i. Han må kjøre på, sier Riise, som også er i Sandnes for å konkurrere på rulleski.

– Skal være seg sjøl

– Hvordan skal han håndtere det?

– Han skal bare være seg sjøl. Det er en grunn til at han er så god, og det er fordi han er den han er. Han må ikke endre på det fordi folk mener det, sier Riise til NRK.

Northug påpeker at faktene noen misliker for mange idrettsutøvere er en del av det å prestere maksimalt.

– Jeg tror han er typen til å trigge seg selv ved å gjøre sånne ting. Noen utøvere har såpass til konkurransehode at de vil leve seg inn i sin egen verden når de konkurrerer, og sånn ser det ut som Jakob er. Vi skal være glad vi har fått opp en sånn løper, sier Petter Northug.

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup fristil: Skicross
V-cup fristil: Skicross
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Kupper'n
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming