NRK Meny
Normal

- Det er ingen i Norge som ikke liker Marit

- Selvfølgelig liker jeg Marit. Det er umulig å ikke like henne, sier Petter Northug kvelden før VM begynner i Holmenkollen.

Video Northug og Bjørgen kvelden før det braker løs

Se intervjuet med Northug og Bjørgen.

I sofaen hos Espen Graff i NRKs VM-kveld ble Northug konfrontert med at en måling for noen dager siden viste at Bjørgen er mye mer populær blant Norges befolkning. - Jeg liker også Marit bedre enn meg selv, sa Northug da.

- Jeg fikk spørsmålet fra en journalist, og mitt svar var nok litt i samme klasse som spørsmålet, sa Northug i NRKs sofa, og la ikke nevneverdig skjul på hva han mente om seriøsiteten i journalistens spørsmål.

Se: Prøv VM-løypene på PC-en

- Men selvfølgelig liker jeg Marit, det er vel ingen i hele Norge som ikke liker henne, sier Northug.

Vil helst gå alt

De to snakket om forventningspress, om følelsen foran et stort mesterskap på hjemmebane, og om de vil gå alle distansene i mesterskapet.

- Ja, jeg ønsker å gå alt. Om det er smart, er en annen sak. For mitt vedkommende blir den avgjørelsen tatt etter 10-kilometeren lørdag, og det blir en avgjørelse som jeg og Egil (Kristiansen, trener) skal ta i fellesskap, sier Bjørgen.

- Jeg skal i alle fall gå fem distanser, så får utviklingen vise og jeg går alle seks, sier Northug.

- 10-15 kan slåss om sprintmedaljer

Marit Bjørgen

- Jeg vil helst gå alt, men vet ikke om det er smart, sier Marit Bjørgen

Foto: NRK

Den aller første øvelsen for dem begge er torsdagens sprint. Det er også den mest uvisse for de to norske utøverne som mange spår blir VMs konge og dronning.

- Det er den distansen som er mest usikker for min del. Jeg har muligheten til medalje, men kan likegodt misse hele finalen. Det er små marginer i sprint, og 10-15 løpere er gode nok til å slåss om medaljene.

Mye kan skje underveis - men veit ikke hvem man går i heat med heller. Tenk minst mulig, gå ut for å gjøre en god jobb. Det må være oppskrifta, sier Marit Bjørgen.

Har løypene i hodet

Petter Northug

- Jeg teller iallfall ikke sauer, sier Petter Northug kvelden før det braker løs

Foto: NRK

Begge har gått gjennom løypene mange ganger i hodet.

- Men det er nok sprinten som har gått minst gjennom hodet. Det er mest de lenger løpene som har gått der. Men i morgen er det sprint, og da er det det som gjelder, sier Northug.

Begge er enige om en ting til: Nå skal det bli godt å komme i gang.

De legger heller ikke skjul på at de merker forventningspresset.

- Man merker jo presset foran et mesterskap, og foran et mesterskap i Oslo er jo trøkket ekstra høyt, og det blir ekstra mye støy. Men det har vi vært forberedt på et helt år. Vi må klare å bruke det til noe positivt, vi ønsker jo veldig å prestere der, sier Northug.

- En bra nervøsitet

- I helga sa du at du følte deg kvalm og uvel, Marit?

- Ja, men det er på grunn av nervøsitet - en bra nervøsitet som bør være der like foran et mesterskap. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang, jeg har ventet på dette lenge nå.

Det blir en vanvittig opplevelse. Men jeg kjenner at jeg er rolig og behersket, og føler bare gleden med å komme i gang. Et mesterskap på hjemmebane er en engangsopplevelse, sier Bjørgen.

- Du smiler du Marit.

- Ja, jeg gleder meg enormt.

Northug teller ikke sauer

Kvelden før kvelden blir rolig for de to norske langrennshåpene. Etter praten i Graffs sofa skulle turen gå til hotellet for middag, og deretter et kort møte med resten av laget. Så er det snegetid.

- Du får ikke problemer med søvnen på en slik kveld, Petter?

- Nei det er ikke noe problem. Men kvelden før et mesterskap ligger man nok og tenker litt lenger enn vanlig.

Men jeg skal iallfall ikke telle sauer, sa Northug.

Siste nytt

 • Moan blir med på verdenscupfinalen

  Kombinertløper Magnus Moan avsluttet egentlig sesongen etter rennene i Granåsen sist uke. Nå har han gjort helomvending. Veteranen ønsker å bidra til at Norge kan vinne nasjonscupen. Norge ligger 40 poeng bak Tyskland før helgens finale i Tyskland.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norges tropp mot Nord-Irland

  10. april spiller fotballkvinnene EM-kvalifiseringskamp borte mot Nord-Irland. Her er troppen:

  Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Kristine Leine, Ingrid Ryland, Ina Gausdal, Elise Thorsnes, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Ingvild Isaksen, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Guro Reiten, Emilie Haavi, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen.

  Fotball damer
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, endte på bronseplass 0,39 bak, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv 0,19 bak.

  Henrik Kristoffersen endte på 20.-plass 2.60 sekunder bak. Kristoffersen kjører NM for å sikre seg FIS-poeng slik at han blir aktuell for fartsøvelser i verdenscupen neste sesong.

  I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge