NRK Meny
Normal

Northug avslører treningshemmelighetene - legger ut dagboka på nettet

VAL SENALES/OSLO (NRK): – Nytenkende og fantastisk bra, sier Fredrik Aukland som mener Skiforbundet bør gjøre det samme.

Petter Northug

UTRADISJONELL: Den siste uka har Petter Northug trent på isbreen ved italenske Val Senales. I fremtiden vil alle kunne se hvordan han trener.

Petter Northug tok fire VM-gull i Falun og ble igjen mesterskapskonge. Nå åpner han døren for at andre kan se hva som ligger bak suksessen.

På sin egen hjemmeside legger Northug nå ut treningsdagboken sin hver uke.

– Petter har ingen hemmeligheter og vi er veldig åpne på hva han gjør. Vi gjør dette for å spre kunnskap til andre.

– Samtidig er den største hemmeligheten faktisk gjennomføringen av treningen, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til NRK.

Sårbar

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Northug er tøff som legger ut treningen. Han påpeker at trønderen åpner opp for kritiske spørsmål dersom suksessen uteblir i vinter.

– Når andre kan gå inn å se hva som er gjort og ikke gjort, blir man sårbår på den måten at utøveren kan bli usikker. Samtidig bør man være så trygg på det man gjør at man er åpen om det, sier Aukland.

Nå mener Aukland at dette bør være en vekker for andre utøvere, og spesielt Skiforbundet.

– Det er ikke tradisjon for å dele det man gjør. Det er litt hemmeligheter, så det Petter har gjort nå er faktisk nytenkende og jeg syns det er fantastisk bra. Jeg håper det er en vekker for andre også, ikke minst Skiforbundet, om at dette er en god idé som de burde følge etter, sier Aukland.

– Ikke kopier Northug

I Skiforbundet er det derimot ikke noe tema å offentliggjøre landslagsutøvernes trening.

– Det er opp til hver enkelt utøver om de vil legge ut sin egen trening, og nå har man lagt seg på en linje der man ikke gjør det. Samtidig deltar vi i mange prosjekter der de fleste utøverne gir anonyme bidrag, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Landslagssjefen synes det er svært interessant at Northug har valgt å være åpen om treningen, men han advarer andre mot å kopiere skistjernen.

– Han trener hardt, men er veldig smart når det gjelder å hvile de rette dagene. En blåkopi av Petters trening er noe jeg absolutt ikke vil anbefale, men det ligger mye kunnskap der og det er mye å lære av det Petter gjør, sier Løfshus.

Siste nytt

  • Ankelbrudd for Marcel Hirscher

    Alpinisten Marcel Hirscher har pådratt seg et brudd i ankelen på trening. Det melder østerrikeren selv på sin Twitter- og Instagram-konto. Han ble fløyet til sykehuset i Salzburg og ventes å være ute i rundt seks uker.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Toppserien: LSK - Avaldsnes
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Sprint i Aure
Toppidrettsveka: Sprint