NRK Meny
Normal

Northug nektet å snakke: – Han er gått inn i boblen sin igjen

BISLETT (NRK.no): En svært taus Petter Northug hastet bort fra Bislett stadion mandag kveld. Han sparer alle sine krefter til verdenscupavslutningen, som NRKs langrennsekspert spår blir en real thriller.

Dro fra show-renn på Bislett til V-cupavslutning i Sverige.

SE VIDEO: Petter Northug hadde en lang fanskare i hælene da han dro hjem etter oppvisningsrenn på Bislett stadion.

– Jeg tar dette som en hurtighetstrening, sa Petter Northug på forhånd til NRK om dagens 100-meter showrenn på Bislett stadion.

Hurtig gikk det også etter rennet, som ble vunnet av ukjente Ludvig Søgnen Jensen.

Etter å ha showet litt for publikum og blitt slått ut tidlig i oppvisningsrennet, byttet Northug klær i en fei før han hastet avgårde sammen med manager Lars Gilleberg.

Fikk kritikk for å gå showrenn

26-åringen nektet å snakke med det ventende pressekorpset, som alle lurte på hva han tenker om den spennende verdenscupavslutningen til helgen.

– Han er gått inn i den velkjente boblen sin, og gjør alt for å spare på kreftene nå, forklarer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

På forhånd ble Northug kritisert av flere for å prioritere showrennet når han samtidig kjemper om å vinne verdenscupen. Den avgjøres med en minitour i Stockholm og Falun, som starter allerede onsdag.

I sammendraget skiller det få poeng mellom de tre øverste plassene. Aleksandr Legkov leder 12 poeng foran Northug, som ligger tre poeng foran Dario Cologna.

Petter Northug (t.h.)

Ludvig Søgnen Jensen knuste all motstand under showrennet på Bislett. Han gikk inn til seier og verdensrekord med tiden 11, 56 sekunder på 100-meteren.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Kritikerne mente oppvisningen på Bislett ville tappe Northug for unødvendig mye krefter, samtidig som konkurrentene er hjemme og kan hvile.

Men på Bislett var det tydelig at Northug ikke ga mer enn høyst nødvendig.

– Northug kom ganske lett ut av dagen, og endte opp med å gå to ganger hundre meter. På det siste showrennet tok han det pent og ble slått ut ved første mulighet, sier Bjørn, og legger til:

– Det var nok en bevisst handling. Han hadde lovet å stille og gjorde det han skulle uten å slite seg ut.

– En skikkelig thriller

Bjørn tror ikke det er grunn til bekymring, og tror tvert imot showrennet kan vise seg å gi positivt utslag på Northugs form.

– For noen fungerer det faktisk best å gå litt renn og holde kroppen i gang, selv om konkurransene kommer tett i verdenscupen nå. Men for Northug kan det hende at et par hundremetere er helt greit, sier han.

Lenge virket det som om Dario Colgona hadde verdenscupen i sin hule hånd. Det var før sveitseren bestemte seg for å droppe flere renn og lot Northug og Legkov spise inn forspranget.

– Det er i ferd med å bli en skikkelig thriller, fastslår Bjørn.

– Alle tre er veldig slitne nå, og det er den som orker mest som kommer til å vinne. Formen vil svinge fra dag til dag når man går så mange renn som nå på slutten, og da er det vanskelig å spå noe som helst på forhånd, utdyper han.

Bjørn tror på Northug

Onsdag er det sprint i Stockholm, og her har Northug en god sjanse til å riste av seg Legkov. Russeren er svak i de korte distansene, mens Cologna gjerne henger med helt til finalen i sprinter.

Samtidig trives lettvekteren Legkov bedre enn de to andre i den beintøffe «Mördarbakken» i Falun, som løperne må slite seg opp både lørdag og søndag.

– Jeg ser at Northug er veldig motivert og sugen på å vinne nå, og det er helt avgjørende når det er så jevnt. Han klarer nok å tyne ut det siste han har av krefter. Jeg har et godt håp om at han skal klare å vinne til slutt, konkluderer Bjørn.

Siste nytt

 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby
 • Moan må stå over verdenscup

  Magnus Moan sliter med blant annet sår hals og stiller ikke til start under den kommende verdenscuphelgen i kombinert i franske Chaux-Neuve. Mens resten av kombinertlandslaget reiser til Frankrike, blir Moan igjen i Seefeld.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Aksel Lund Svindal
OL-profiler: Tiril Eckhoff
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G, menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn