Northug nekter å gi opp Tour de Ski: – Han er klar

MÜNCHEN (NRK)): Mindre enn to døgn før Tour de Ski-starten har ingen meldt forfall. Likevel har ikke reserven Petter Northug gitt opp håpet om å få gå.

Northug

VENTER PÅ TELEFON: Petter Northug vil gå Tour de Ski.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Det er en dag til, så vi kan høres i morgen.

Slik svarer Petter Northug-trener Stig Rune Kveen på sms når NRK spør om hva som nå er den videre planen mot OL ettersom Tour de Ski ryker.

Northug forbereder seg nemlig fortsatt som om han skal gå Tour de Ski, selv om det mindre enn to døgn før starten på etappeløpet ikke er noen av de uttatte norske herrene som har meldt forfall.

Northug har status som førstereserve.

– Han er fortsatt klar, skriver Kveen, og føyer til et fly som symboliserer at Northug hiver seg på flyet om telefonen skulle komme fra landslagsledelsen.

Sundby var usikker

Martin Johnsrud Sundby er den som har vært mest usikker. Men Tour de Ski-spesialisten bestemte seg onsdag for å delta, og torsdag morgen møtte han NRK på Gardermoen.

– Ting har vært stabilt de siste 7–8 dagene. Det er det som er trøbbelet med helsesituasjonen, den har jeg sjelden kontroll på. Jeg har alltid litt trøbbel med det, men jeg håper at det skal være mer stabilt nå enn før jul, sa Sundby før avreise.

Da landslagssjef Vidar Løfshus presenterte uttaket torsdag for en uke siden, anbefalte han Northug å droppe Tour de Ski selv om det skulle åpne seg en plass.

– Det handler om hva han har prestert i høst. Vår vurdering er at han bør fullføre treningsperioden, også bør han gå skirenn i januar, sa Løfshus.

Hovedpersonen er altså av en annen oppfatning. Han vil til Tour de Ski både for å gå seg i form og for å kvalifisere seg for OL i Pyeongchang.

Skal han dit, må han ha én topp seks- eller to topp 12-plasseringer i verdenscupen.

Begrensede muligheter

Mulighetene mellom Tour de Ski og OL-uttaket er begrenset.

Kanskje må Northug reise til skandinavisk cup i Piteå i januar for å kvalifisere seg for laget til verdenscupen i Dresden.

Skal han gå i Dresden, kan han maksimalt gå én distanse i NM, sprinten.

Det kan med andre ord se ut til at det først og fremst er i sprint OL-håpet lever for Petter Northug, dersom det ikke åpner seg en plass i Tour de Ski i løpet av det neste døgnet.

Først når Tour de Ski-spørsmålet er endelig avklart, får vi vite hva Northug gjør de siste tre ukene fram mot OL-uttaket.

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal