NRK Meny
Normal

Northug nekter å gi opp Tour de Ski: – Han er klar

MÜNCHEN (NRK)): Mindre enn to døgn før Tour de Ski-starten har ingen meldt forfall. Likevel har ikke reserven Petter Northug gitt opp håpet om å få gå.

Northug

VENTER PÅ TELEFON: Petter Northug vil gå Tour de Ski.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Det er en dag til, så vi kan høres i morgen.

Slik svarer Petter Northug-trener Stig Rune Kveen på sms når NRK spør om hva som nå er den videre planen mot OL ettersom Tour de Ski ryker.

Northug forbereder seg nemlig fortsatt som om han skal gå Tour de Ski, selv om det mindre enn to døgn før starten på etappeløpet ikke er noen av de uttatte norske herrene som har meldt forfall.

Northug har status som førstereserve.

– Han er fortsatt klar, skriver Kveen, og føyer til et fly som symboliserer at Northug hiver seg på flyet om telefonen skulle komme fra landslagsledelsen.

Sundby var usikker

Martin Johnsrud Sundby er den som har vært mest usikker. Men Tour de Ski-spesialisten bestemte seg onsdag for å delta, og torsdag morgen møtte han NRK på Gardermoen.

– Ting har vært stabilt de siste 7–8 dagene. Det er det som er trøbbelet med helsesituasjonen, den har jeg sjelden kontroll på. Jeg har alltid litt trøbbel med det, men jeg håper at det skal være mer stabilt nå enn før jul, sa Sundby før avreise.

Da landslagssjef Vidar Løfshus presenterte uttaket torsdag for en uke siden, anbefalte han Northug å droppe Tour de Ski selv om det skulle åpne seg en plass.

– Det handler om hva han har prestert i høst. Vår vurdering er at han bør fullføre treningsperioden, også bør han gå skirenn i januar, sa Løfshus.

Hovedpersonen er altså av en annen oppfatning. Han vil til Tour de Ski både for å gå seg i form og for å kvalifisere seg for OL i Pyeongchang.

Skal han dit, må han ha én topp seks- eller to topp 12-plasseringer i verdenscupen.

Begrensede muligheter

Mulighetene mellom Tour de Ski og OL-uttaket er begrenset.

Kanskje må Northug reise til skandinavisk cup i Piteå i januar for å kvalifisere seg for laget til verdenscupen i Dresden.

Skal han gå i Dresden, kan han maksimalt gå én distanse i NM, sprinten.

Det kan med andre ord se ut til at det først og fremst er i sprint OL-håpet lever for Petter Northug, dersom det ikke åpner seg en plass i Tour de Ski i løpet av det neste døgnet.

Først når Tour de Ski-spørsmålet er endelig avklart, får vi vite hva Northug gjør de siste tre ukene fram mot OL-uttaket.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld