NRK Meny
Normal

Nytt Northug-møte – ingen VM-avklaring

Tirsdag møttes Norges skiforbund og representanter for Petter Northug for andre gang, men fortsatt er det usikkert om Northug vil skrive under avtalen som gjør det mulig å få delta i VM.

Northug

Petter Northug konsentrerer seg om trening. Samtidig rydder hans nærmeste støttespillere opp på flere fronter. Kanskje nærmer det seg en avtale med Norges skiforbund.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– John Northug og Ole Thonstad møtte Norges skiforbund på vegne av Petter tirsdag ettermiddag. Det var et konstruktivt møte med en god tone. Utover det, har jeg ingen kommentar, sier Petter Northugs manager Are Sørum Langås til NRK.no tirsdag kveld.

Samtidig bekrefter han at det fra Northugs side fortsatt er håp om å finne en løsning.

– Selvfølgelig. Ellers hadde vi ikke sett på det som et konstruktivt møte, påpeker Langås.

Stein Opsal

Generalsekretær Stein Opsal har fått klare retningslinjer fra sitt styre i dialogen med Petter Northug.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Innstilt på å finne en løsning

Heller ikke generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund er veldig meddelsom etter møtet:

– Ikke mye å si foreløpig. Fortsatt god og konstruktiv dialog. Vi er innstilt på å finne en løsning, skriver Opsal i en tekstmelding til NRK.no.

Om den videre prosessen skriver Opsal:

– Vi regner med å avklare noen viktige punkter i løpet av denne uka. Deretter vet vi nok om det er grunnlag for å få til en avtale.

Tirsdagens møte var det andre mellom partene, som møttes for første gang onsdag i forrige uke. Da hadde det gått flere måneder siden Northug og hans støttespillere fikk tilsendt utkastet til avtalen Norges skiforbund krever at Northug signerer dersom han vil representere Norge i verdenscup og VM kommende vinter.

Landslagsavtale

Bakgrunnen er som kjent at Petter Northug for andre år har takket nei til en plass på skiforbundets landslag. I stedet satser han privat med en hovedsponsor som er i konkurranse med flere av forbundets sponsorer.

Skiforbundet opererer med to typer avtaler for løpere som skal representere Norge internasjonalt. Det ene er den såkalte «landslagsavtalen», som undertegnes av alle løpere som er på et landslag. Denne gjelder fra 1. mai til 30. april.

Den andre avtalen kalles «representasjonsavtalen». Dette er en avtale som signeres av løpere som ikke er tatt ut på landslaget, men som likevel blir tatt ut til å representere Norge.

Sist vinter undertegnet Northug en representasjonsavtale, med et personlig vedlegg som regulerte hele sesongen. Avtalen åpnet for at Petter Northug kunne konkurrere nasjonalt med reklame for sin personlige sponsor, sponsoren kunne selge Northug-produkter gjennom hele vinteren og ikke minst kunne sponsoren bruke Northug i markedsføring i to tidfestete perioder i løpet av sesongen.

John Northug

John Northug forhandler med Norges skiforbund på vegne av sønnen Petter.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Vil få lønn fra forbundet

Etter det NRK.no erfarer, er det denne gangen en landslagsavtale Norges skiforbund har lagt fram for Northug – riktig nok i en modifisert versjon. Det aller mest spesielle med landslagsavtalen Northug er forelagt, er at Northug i teorien er innvilget «permisjon» fra avtalen i perioden fra 1. mai til 31. oktober. Og det altså før han i det hele tatt har signert den.

Sammenlignet med representasjonsavtalen, pålegger landslagsavtalen en løper flere forpliktelser. Blant annet defineres det i hvilken grad utøveren må stille opp for forbundets sponsorer.

Samtidig gir den også større fordeler, for eksempel i kraft at tettere sportslig oppfølging gjennom sesongen.

Landslagsløpere får også lønn fra Norges skiforbund. Etter det NRK.no erfarer, vil dette også eventuelt gjelde Petter Northug.

Krav fra styret

Ingen av partene ønsker tirsdag kveld å kommentere innholdet i avtalen overfor NRK.no.

I skistyrevedtaket som ble fattet 23. april, heter det:

«Dersom Petter Northug velger å avslå tilbud om landslagsplass for sesongen 2014/2015 samtidig som han ønsker å bli uttatt til World Cup og VM, må han inngå en avtale for perioden 1. november 2014 - 30. april 2015. Avtalen skal være innenfor NSFs lover og regler.»

I et intervju med NRK.no 21. mai gjorde generalsekretær Opsal det helt klart at en avtale for sesongen 2014/15 forutsetter et totalt brudd mellom Northug og hans sponsor Coop fra 1. november 2014 til 1. mai 2015.

Coop har også varslet at de vil akseptere en slik pause i sponsoratet uten at det får konsekvenser for det videre samarbeidet med Petter Northug.

Likevel har altså Northug selv altså kviet seg for å skrive under. Han ønsker fortsatt ikke å la seg tvinge inn på landslaget, av årsaker NRK.no i fjor høst fortalte om i denne artikkelen: «Konfliktene som gjør at Northugs nei er endelig».

Kan velge langløp

Derfor har Northug via sine støttespiller gjort det klart at det også denne sesongen er aktuelt å droppe verdenscupen og VM til fordel for langløp, dersom han ikke får gjennomslag for noen av sine krav.

Signalene etter tirsdagens møte tyder altså på at det er et håp om at partene kommer fram til en enighet som gjør at Petter Northug blir å se i VM i Falun i februar.

Så gjenstår det å se om straffen etter fyllekjøringen natt til 4. mai setter en stopper for Northugs VM-deltakelse.

Det eneste som er helt sikkert akkurat nå, er at Petter Northug er sportslig i rute til VM-sesongen. Det har vært en turbulent tid for den gamle femmilskongen etter at han imponerte stort med sammenlagtseier i Toppidrettsveka i sommer.

Likevel ble han kretsmester på 5000 meter baneløp søndag. Tiden 15.16,40 er sterk av en langrennsløper som normalt ikke er en ener med løpesko på beina.

Siste nytt

 • Lyn sikret seieren i siste liten

  Lyn sikret seier mot Grand Bodø etter at Linn Huseby scoret fire minutter før full tid, og med det sørget for 2-1. Oppgjøret var dagens første kamp under Toppseriens superhelg-arrangement i Telenor Arena.

 • MLS-klubb tror på Rooney-avtale

  Wayne Rooney nærmer seg en overgang fra Everton til Major League Soccer-klubben DC United. 32-åringen skal ha blitt tilbudt en kontrakt ut 2020-sesongen.

  – Vi er på vår side interessert i Wayne Rooney, sier DC United-trener Ben Olsen.

  Rooney
  Foto: Martin Rickett / AP
 • Syk Tande står over første samling

  Daniel-André Tande står over hoppernes første samling.

  – Han blir ikke med til Innsbruck, hvor vi skal gjennomføre flest mulig hopp. Tande fikk en infeksjon og måtte på antibiotika. Det var ikke alvorlig, men det tok tid, sier trener Alexander Stöckl.

  Hoppuka 2017-18
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportssøndag: Rapporter fra Vålerenga - Trondheims Ørn
VM rallycross
Toppserien: Vålerenga - Trondheims-Ørn
Toppserien: Superhelg
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Sportssøndag: LSK Kvinner - Avaldsnes
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten