NRK Meny
Normal

Uaktuelt å gi Northug en spesialavtale

Petter Northug (27) mister nå samtlige tilbud fra Olympiatoppen. Ifølge toppidrettssjefen var det aldri aktuelt å gi langrennsstjernen en egen avtale.

Jarle Aambø

– Vi er overrasket over beslutningen til Northug siden han selv har sagt at han har vært i et veldig sterkt og godt lag, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Petter Northugs valg om å stå utenfor landslaget er stikk i strid med grunnprinsippet i den norske toppidrettsmodellen om å bygge gode lag.

Derfor var det aldri aktuelt å gi Northug en spesialavtale der han kunne stå utenfor landslaget og likevel benytte seg av ressursene til Olympiatoppen (OLT).

– Vi kan ikke lage egne løsninger for enhver utøver. Vi må være prinsippfaste skal vi ha en norsk toppidrettsmodell, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til NRK.no.

Tilbudene fra Olympiatoppen får Northug kun benytte seg av dersom han er en del av landslaget.

Petter Northug

Petter Northug på en pressekonferanse onsdag der han offentliggjorde bruddet med landslaget.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Overrasket

– Vi er overrasket over beslutningen til Northug siden han selv har sagt at han har vært i et veldig sterkt og godt lag, sier toppidrettssjefen.

– Er du skuffet over valget til Northug?

– Langrennsteamet er desidert verdens beste lag, det har store ressurser og god faglig kunnskap, vi tror det er et godt utviklingssted å være, svarer Aambø som ikke vil kalle Northug illojal.

– Hva tenker du at man som enkeltutøver setter seg selv foran landslaget?

– Det kjenner jeg ikke til. Norsk toppidrett er tuftet på en kollektiv tenkning hvor landslagene står sentralt. Den modellen står vi veldig fast ved, også i fremtiden, sier Aambø.

Får ikke stipend

Siden Northug tjener mer enn 500 000 kroner i året har han ikke i de siste sesongene fått stipend fra Olympiatoppen, men gjennom landslaget har han kunnet benytte seg av en rekke tilbud fra blant annet fagteamene deres.

I en OL-sesong som nå, øker Olympiatoppen tilbudene til særforbundene .

– Vi har et nært og godt samarbeid med langrennslandslagene og mange av våre fagfolk er med i flere sammenhenger i langrenn, sier Aambø.

De tilbudene fra Olympiatoppen som Northug hovedsaklig har brukt, er oppfølging under høydeopphold og uliker tester på Olympiatoppens lokaler på Sognsvann i Oslo.

20 millioner i året

Siden enkelte av OLTs prosjekter går på tvers av idretter er det vanskelig å sette en prislapp på hva organisasjonen konkret spytter inn i langrennslagene, men toppidrettssjefen er tydelig på at det er snakk om millionbeløp.

Alt dette, i tillegg til det enorme apparatet til skiforbundet, må Northug nå betale for selv. Det vil si hans sponsorer.

Sist uke meldte TV 2 at den internasjonale matvarekjeden Coop var villige til å legge et tosifret millionbeløp på bordet for å få til en avtale med Northug. NRK vet at det fortsatt forhandles om dette og at avtalen kan få en varighet på mellom fire og ti år avhengig av hva partene vil. Avtalen kan bli verdt opptil 20 millioner kroner i året.

Går verdenscup for landslaget

Selv om Northug tegner en privat sponsoravtale, må skistjernen gå for landslaget i verdenscupen og i mesterskap.

I alle andre sammenhenger står han nå fritt til å kjøre sitt eget opplegg både når det gjelder trening og sponsorer.

– Men vi har et ganske stort støtteapparat, og når vi kommer til skirenn igjen i Kuusamo, så vil Petter få samme støtte derfra som de andre, sier Skinstad.

Det samme gjelder for tilbudene fra Olympiatoppen.

Siste nytt

 • 15 strake gevinster for City

  Pep Guardiolas Manchester City tok sin 15. strake seier i Premier League da de banket Swansea 4–0 i Wales onsdag kveld.

  Dermed slo de Arsenals rekord på 14 strake seirer, melder NTB.

  David Silva (2), Sergio Agüero og Kevin De Bruyne nettet for City.

  Pep Guardiola
  Foto: Geoff Caddick / AFP
 • Lukaku reddet United

  Romelu Lukaku scoret kampens eneste mål da Manchester United vant 1-0 over Bournemouth onsdag kveld.

  Scoringen kom etter 25 minutter, da Lukaku stanget ballen i garnet etter et innlegg fra Juan Mata.

  Premier League - Manchester United vs AFC Bournemouth
  Foto: Darren Staples / Reuters
 • Kusk testet positivt for kokain

  Adrian Kolgjini, en av Sveriges mest kjente travkusker, er suspendert etter at det ble funnet spor etter kokain i hans dopingprøve, melder NTB.

  – Nå vil jeg bare renvaske meg, sier han til Sulkysport.se.

  Adrian Kolgjini
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal