Hopp til innhold

Northug: – Jeg må få gjøre som alle andre

Petter Northug sier han ikke vil norsk idrett noe vondt, og ber om å få gjøre som alle andre som står utenfor landslaget.

Petter Northug

BEKLAGER: Petter Northug er lei seg for at det blir bråk rundt hans sportslige valg.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Petter Northug kom tirsdag kveld med et langt svar knyttet til mandagens uttalelse fra skiforbundet.

Erik Røste

Skipresident Erik Røste uttalte seg mandag om at Petter Northug visstnok ikke vil få gå verdenscup til vinteren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Brevet åpner han med å beklage at det nok en gang er støy rundt hans person og valg, og han er samtidig sjeldent tydelig på hva han ønsker for sin egen skifremtid.

– Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen - til vinteren og de neste vintrene.

Northug sier at han ifølge reglene kan defineres som representasjonsløper, men at Skiforbundet ikke ønsker dette.

– Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt, skriver han.

LES OGSÅ: Slik er «Northug-reglene» forandret

Mener skiforbundet bryter løfte fra 2013

Petter Northug

Petter Northug sier han vil bli behandlet som representasjonsløper, og at han ikke ber om noe annet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Northug mener at han i tiden før han takket nei til landslaget i 2013 fikk forsikringer om at han ville kunne regnes som representasjonsløper, og han er skuffet over at det ikke gjelder lenger.

– I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget, skriver han.

Avslutningsvis skriver Northug at han vil forholde seg lojal til landslaget når han går renn, og at han ikke vil norsk idrett noe vondt. Han er samtidig klar på at stanardmodellen ikke passer for alle.

Vil nekte Northug å gå verdenscup

Norges Skiforbund kom med en redegjørelse mandag der de fortalte at Northug ikke hadde undertegnet landslagsavtalen han hadde blitt forelagt, og at han dermed ikke kunne regne med å gå verdenscup til vinteren.

– Dette beklager vi sterkt, da vi er av den oppfatning at Petter Northug har fått et raust tilbud om deltagelse på landslaget kommende vinter, skriver forbundet i innlegget, signert av både skipresidenten og lederen av langrennskomitéen.

Les hele Northugs uttalelse her:

Ønsker å vinne gull for Norge
Trondheim, 15. september 2015
Jeg beklager at det igjen er støy rundt min person og mine sportslige valg. Jeg har behov for å si til alle: Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen – til vinteren og de neste vintrene. Det eneste jeg har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget. Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet.

Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt.

I morges kom jeg hjem til Trondheim igjen etter 20 dager på høydetrening i Italia. Jeg har trent godt og har hatt færrest mulig forstyrrelser for å sikre den mentale roen som skal til for å fokusere hundre prosent på topp kvalitet i hver eneste treningsøkt. Underveis har jeg utallige ganger sett for meg engasjerte publikumsansikter og slitne konkurrenter mens jeg stolt har gått med det norske flagget på drakta. Det trigger meg.

For jeg har virkelig lyst til å vinne flere gull for Norge. Målet er å ydmyke konkurrenter i verdenscupen, VM og OL de kommende tre sesongene. I tillegg har jeg planer om utvalgte langløp.

Det var denne langsiktigheten, friheten til selv å organisere min egen hverdag og trening, forsøke nye metoder og løsninger – og ikke minst bygge min egen fremtid jeg ønsket da jeg i 2013 tok valget om å stå utenfor landslaget. Valget sto mellom å legge skiene på hylla, eller å stå utenfor landslaget og satse videre med eget opplegg.

Forut for beslutningen ba jeg Skiforbundet om å klargjøre hvilke betingelser som ville gjelde om jeg satset på egenhånd – og selv betalte regningen for flybilletter, hotellopphold, lønn til min egen trener, fysioterapeut, skiansvarlige osv. Skiforbundet var da kjent med at Coop var den eventuelle samarbeidspartneren.

En av dem som ga tydelige svar var daværende sportssjef for langrenn - Åge Skinstad. Han var - også skriftlig - helt klar på at jeg kunne være representasjonsløper – med de rettighetene og pliktene som gjelder i forbindelse med renn og mesterskap.

I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget. Landslaget og måten det drives på er fantastisk – men jeg passer ikke inn i modellen. Jeg får mer treningsro, energi og motivasjon på utsiden.

Jeg er ikke tatt ut på landslaget og ber om at jeg heller ikke blir det. Dermed kan jeg være representasjonsløper og behandles likt som alle andre utenfor landslaget og ber ikke om særordninger.

At jeg selv tar ansvar og kostnader for sommertrening, sesongoppkjøring, skitesting, trenere, medisinsk apparat, høydeopphold – ja alt det som IKKE handler om å gå renn. Selvsagt skal jeg delta på de premisser som gjelder alle andre som da går for Norge. Inkludert å være lojal overfor landslagets sponsorer når jeg representerer.

Jeg vil ikke verken norsk idrett eller norsk skiidrett noe vondt. Jeg utfordrer ikke landslagsmodellen, men ber om at premissene som lå til grunn for mitt valg i 2013 fortsatt skal gjelde. Standardmodellen passer ikke for alle. Andre løpere som måtte ønske å stå utenfor blir ikke berørt av annet enn dagens regler.

Jeg ber bare om å få lov til å gjøre ting slik jeg må gjøre dem for at det skal fungere for meg. For at jeg igjen skal kunne vinne skirenn for Norge. Jeg ber bare om å få gjøre det Skiforbundet sa jeg kunne få gjøre.

Petter Northug jr.

I pressemeldingen fra Petter Northug er det også vedlagt en mail med avklaringer fra Åge Skinstad, sendt i mai 2013.

Team Northug søkte avklaringer fra NSF før avtale ble inngått med Coop og fikk svar i mail fra Åge Skinstad 10. mai 2013 (irrelevante avsnitt er fjernet):

"Dersom Petter går ut av landslaget, og blir hospitant på enkelt renn/mesterskap gjelder følgende:
Sportslige rettigheter og plikter
Må i utgangspunktet besvares av Vidar, men i utgangspunktet akkurat samme rettigheter som andre løpere som står på utsiden av landslaget. Dette er akkurat det Petter selv sa han ønsket i møtet på Gardermoen. Det vil si ingen hjelp utover at vi selvsagt stiller med fullt støtteapparat på alle WC renn TdS og OL, der Petter blir en viktig løper. Alle bestillinger til reiser hotell og alt støtteapparat forsvinner, samt muligheten til å bruke OLTs innstallasjoner og dets støtteapparat i Oslo og Trondheim.
(…)
Alle løpere, uansett om de er på landslag eller ikke, som blir kvalifisert til internasjonale mesterskap vil bli tatt ut til siste treningssamling før mesterskapet.
(…)
Kommersiell/markedsmessig plikt for løpere som står utenfor landslag, men deltar i WC, TdS og internasjonale mesterskap for Norge
Må stille i Norges Skiforbunds tøy med Norges Skiforbunds sponsorer og øvrig utstyr som ryggsekker og bager, være i miljøet/bære våre produkter (Garmin pulskklokke, drikke fra Isklar og Bendit med mer) f.o.m. avreise t.o.m hjemreise til konkurranse som han er kvalifisert og tatt ut til
Stille på pressekonferanser på WC renn, TdS og i mesterskap på lik linje med de andre løperne, også her kun iført landslagets utstyr
Ikke ha med seg private sponsorer inn i konkurranse eller på reisen. Utøvere utenfor landslag har ikke rettighet til å ha med privat drikkeleverandør på WC renn og TdS, dette vil også gjelde Petter når han står på utsiden av laget.
Private muligheter/rettigheter når man er utenfor laget begrenser seg til treningsperioden og nasjonale renn som åpningsrennet på Beitostølen, Norgesmesterskapet del 1 og 2 samt Norgescupen på rulleski. Også her vil FIS sine regler om størrelse på reklamemarkering (400 cm 2) gjelde.
Uansett om en står utenfor laget må en representasjonskontrakt må signeres. Dette må vi komme tilbake til."

Siste nytt

 • Ny nordmann i Jumbo-Visma

  Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

  Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

  Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

  – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

  Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

  Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

  Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NM i super-G er avlyst

  Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

  Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

  Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

  Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

  Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

  FIS World Cup utfor kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Messi scoret sitt mål nummer 800

  Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

  Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

  Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

  Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

  – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

  Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

  Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

  – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

  APTOPIX Argentina Panama Soccer
  Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste