Northug matcher Bjørndalens lengste høydeopphold: – Krevende

Ole Einar Bjørndalen tror Petter Northug aldri kommer til å gå på en ny smell. Skiskytterkongen har gitt høyderåd til langrennskongen.

Petter Northug

ITALIA: Petter Northug går på ski på isbreen i italienske Val Senales onsdag. Treningen her er en del av et rekordlangt høydeopphold på 32 dager. Tirsdag ankom også Ole Einar Bjørndalen den italienske fjellbygda.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er friskt det, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK om Petter Northugs rekordlange, 32 dager lange høydeopphold.

– Jeg gleder meg til å se hvordan han får det til, men er det noen som kan gjøre noe sånt så er det Petter.

For å virkelig komme i gullform til OL er Northug nå i gang med et tøffere høydeopphold enn noen gang.

Som NRK skrev for en måned siden skal Northug oppholde seg 32 dager sammenhengende i høyen.

Det er hans lengste høydeopphold noen gang og overgår selv «høydekongen» Bjørndalen.

– Jeg har jo vært litt i nærheten, kanskje ikke akkurat 32 dager, men noe i nærheten har jeg vært og det er ganske krevende og man skal være ganske nøyaktig for å få det til å fungere, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

ERFAREN: Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen har snakket en del om høydetrening. Bjørndalen vet mer om høydetrening enn de fleste. Her er han fra et høydeopphold i Italia i sommer.

Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

Bjørndalen-tips

Bjørndalen er kanskje verdens beste på høydetrening og har ladet opp til utallige vellykede mesterskap i høyden.

Nettopp derfor har Northug spurt Bjørndalen om råd.

– Jeg har stort sett forholdt meg til Erlend Hem på Olympiatoppen og Ole Einar Bjørndalen. De kan begge mye kunnskap og det er nyttig å spørre de og samtidig teste ut mine erfaringer på de to, sier Northug til TV 2.

Ifølge Bjørndalen har han ikke vært direkte involvert i den pågående høydesamlingen til Northug, men:

– Vi har pratet en del om høydetrening for litt tid tilbake.

– Men nå kjører han nok mye på egen erfaring. Han har så mange høydedøgn i banken at dette håper jeg han får til og får bra effekt av. Jeg ønsker ham bare lykke til og at han kommer i kanonform. Det blir moro å se på, sier 43-åringen.

Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug

OL I VANCOUVER: Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Petter Northug sammen under OL i Vancouver i 2010.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Petter vet hva han gjør

I fjor trente Northug feil etter høydeoppholdet før sesongen og 31-åringen gikk på en smell som preget ham hele vinteren.

Bjørndalen er sikker på at ikke dét skjer igjen.

– Petter vet godt hva han bør gjøre og han kommer ikke til å gjøre bommerter to år på rappen.

– Det er bare å lytte til kroppen og ikke bli for hissig på grøten når kroppen begynner å fungere igjen, sier Bjørndalen.

Bjørndalen ankom italienske Val Senales tirsdag for å starte på sitt siste høydeopphold før sesongen. Det er nettopp her er også Northug nå trener.

– Jeg kommer sikkert til å se han, men han går så fort på breen her at du nesten ikke ser han, sier Bjørndalen med glimt i øyet.

Siste nytt

 • Kjetil Jansrud til legesjekk

  Kjetil Jansrud ble sendt til lege for nærmere sjekk etter at han tok nedi med hånden under tirsdagens utfortrening i Kitzbühel. Det er foreløpig uklart om Jansrud har pådratt seg en alvorlig skade.

  – Han fikk seg en smell i hånden under dagens trening, men kjørte selv ned løypa på ski. Han er nå til legesjekk og vi vet ikke mer om omfanget enda, sier alpinsjef Claus Ryste til NRK.

  De norske fartskjørerne tok det ellers forsiktig under den første utfortreningen i Kitzbühel. Aksel Lund Svindal ble slått av Matthias Mayer med 2,49 sekunder. Aleksander Aamodt Kilde var 3,83 bak bestetid.

  Jansrud
  Foto: Marco Tacca / AP
 • Sølv til Fossesholm i junior-VM

  Helene Marie Fossesholm gikk inn til sølv på 5 km fristil i junior-VM tirsdag. Fossesholm var elleve sekunder bak svenske Frida Karlsson som vant. Finske Anita Korva ble nummer tre. Astrid Stav ble nest beste norske på en åttendeplass.

  Sølv til Fossesholm.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Bodø-spiss til Tyrkia

  Kun en medisinsk test gjenstår før Kristian Fardahl Opseth er klar for det tyrkiske Süper Lig-laget Erzurumspor. 29-åringen ble toppscorer i 1. divisjon da Bodø/Glimt rykket opp i 2017, men beit ikke like hardt fra seg i Eliteserien.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag