NRK Meny
Normal

Northugs erkjennelse: OL-gulldrømmen er føreavhengig

LILLEHAMMER (NRK.no): Petter Northug (27) er langt foran skjema før OL. Samtidig innrømmer han at han er avhengig av visse føreforhold for å vinne gull.

Petter Northug

Petter Northug fikk de fysiske bekreftelsene han ønsket og et NM-gull i belønning på Lillehammer.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Northug avsluttet NM på Lillehammer med gull i en stafett han avgjorde med et klassisk Northug-rykk i den siste kneika. Tatt i betraktning at han fikk både august og september ødelagt av sykdom, føler han utgangspunktet før OL i Sotsji nå er optimalt.

Northug vant NM-gull for Strindheim

FULL KONTROLL: Petter Northug hadde små problemer med å avgjøre NM-stafetten til Strindheims fordel.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Northug mener han er mye bedre enn da han gikk verdenscup på Lillehammer i desember.

– Den er jo mye bedre, absolutt. Da følte jeg meg dårlig formmessig. Nå er det mer overskudd, mer trøkk i beina og litt sterkere muskulært. Nå er vi ferdig med dette føret også. Det blir betongføre, håper vi, i Sotsji, og da får man litt bedre betalt for skyvene.

Må ha faste forhold

Og nettopp føret er en nøkkel. For Northug innrømmer at å treffe med toppformen ikke alene er nok for at målet om et individuelt gull skal innfris i de knalltøffe løypene.

– Jeg tror ikke det blir kaldt. Jeg tror det blir plussgrader, null eller kanskje litt minus. De har en veldig bra såle, så jeg tror det blir faste forhold. Det passer meg, sier Northug.

– Må du ha faste forhold i Sotsji for å kunne ta gull i de tunge løypene der?

– Ja, det må jeg, bekrefter Northug overfor NRK.no.

– Kan tråkke igjennom

Slik forklarer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn hvorfor faste forhold favoriserer Northug:

– Northug er en stor løper som kan tråkke litt igjennom i løse forhold. Da får han ikke de samme svarene fra underlaget. Blir det løst, så er det en fordel å være lett i bakkene. Faste forhold gjør det også mye lettere for Petter å kunne bruke sin største styrke, altså rykke. Det er verre å få til det samme taktomslaget i løse forhold.

Gode ski blir også helt avgjørende. Northug hadde for dårlige ski på VM-femmila i fjor, og har også denne vinteren vært et stykke unna full klaff i ganske mange renn.

Trygg på skiparken

Likevel er han ikke bekymret.

– Jeg er trygg. Jeg har mye bra ski, det kommer mye bra ski og det gjøres en bra jobb mot det føret vi møter i Sotsji, sier Northug.

Været og føret i Sotsji får Northug uansett ikke gjort noe med. De to siste ukene inn mot mesterskapet handler det derfor om å gjøre mest mulig rett og helst ingenting feil.

– Jeg ligger langt foran der jeg skal, og da er det bare å ikke gjøre noen dumme ting fram mot start, fastslår han.

VIDEO: Northug-rykket sikret NM-gull på stafetten

Petter Northug gikk ankeretappen for Strindheim og med klassiske Northug-taktikker sikret han seieren. Resten av laget bestod av broren Tomas og John Kristian Dahl. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

VIDEO: Northug sikret NM-gull for Strindheim på stafetten.

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag