NRK Meny
Normal

Massefall i Falun startet opprøret - Northug krasjet med lillebroren

FALUN (NRK.no): Etter at flere av de norske løperne falt eller havnet i rekkverket, bestemte de seg for å protestere mot løypene i Falun. Petter Northug kjørte rett i lillebroren Tomas da de testet den omdiskuterte nedkjøringen.

Petter Northug

Petter Northug har fått selskap av lillebroren Thomas på landslaget denne uken. På trening kjører de mye sammen, men ned den bratte løypen i Falun gikk det galt.

Foto: Leo Sellén / NTB scanpix

thomas

Thomas Northug får stadig flere sjanser i verdenscupen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er en historisk hendelse. Det har aldri skjedd at løperne har samlet seg og protestert mot løypene på denne måten. Det har vært en viktig prinsippsak, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Bare timer før den viktige verdenscupprologen fredag var det usikkert om løperne i det hele tatt ville stille til start.

De mente løypene rett og slett var farlige, og truet med masseboikott dersom de ikke ble endret.

Treningen endte i knall og fall

De norske løperne gikk i stor grad i bresjen for protesten - mye på grunn av det som skjedde da de hadde trening i de nye løypene for første gang torsdag.

Treningen endte i massefall, kommer det nå frem.

Flere mistet balansen eller kjørte rett ut i rekkverket da de prøvde den nye nedkjøringen etter «Mördarbakken». Det er denne nedkjøringen som har vært hovedårsaken til protestene.

– Det var mange som falt. Jeg prøvde å kjøre i full fart, slik man må i konkurranse, og endte rett i rekkverket. Petter og Tomas (Northug) kjørte sammen og endte i en skikkelig tryn i bunnen av bakken. De kjørte rett i hverandre, sier Eldar Rønning.

Skapte frykt

Landslagstrener Vidar Løfshus bekrefter at det var mye knall og fall på treningen, og at noen av de som fikk hardest medfart var brødrene Northug.

– Ja, det var det. Petter og Tomas er veldig offensive, så det overrasker meg ikke at de krasjet i hverandre i den bakken. Men de er friske og raske og klare for å stille til start i dag, sier han.

Selv om fallene på trening endte godt, var de mer enn nok til å skape frykt blant utøverne før dagens verdenscuprenn. De har aldri sett en så bratt nedkjøring, med så krappe og isete svinger.

Arrangøren bestemte seg torsdag morgen for å høre på løperne og kutte ut halvparten av løypen. Dermed stiller alle til start som vanlig i prologen.

– Det er en slags seier. Vi måtte si fra om at vi ikke godtar sånne løyper. Vi må ta vare på vår egen sikkerhet, fastslår Rønning, som selv startet protestene da han raste mot løypene på sin Twitter-profil.

Nye løyper passer Northug bedre

Selv om det til tider har vært kaos og hektisk møtevirksomhet blant løperne, har ikke dette påvirket Petter Northugs oppladning til den viktige verdenscupavslutningen.

Han leder sammendraget såvidt foran Aleksandr Legkov og Dario Cologna mens det gjenstår tre renn.

– Nei, han passer på sånt. Dette har jo dessuten endt i hans favør. Han er kanskje til og med enda mer offensiv i dag enn i går. Den nye løypa passer ham ikke akkurat dårligere enn den forrige, sier Løfshus.

PS! Forrige gang det ble truet med masseboikott i langrennssporten var i 1989. Den gang protesterte løperne mot den nye øvelsen «Wave-start». Flere løpere unnlot å stille til start, og øvelsen ble bare gjennomført en eneste gang.

Petter Northug bryr seg ikke om de tøffe utforkjøringene i Falun. Flere av løperene vurderer i kveld å boikotte verdenscup-avslutningen fordi de mener sikkerheten er for dårlig.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Gunnar Bratthammer

SE VIDEO: Se NRKs reporter sette utfor i de omdiskuterte løypene i Falun.

Siste nytt

 • To mål av Zahid

  Ghayas Zahid scora to mål då Apoel slo Ominia 3-1 i lokaloppgjeret i Nikosia på Kypros i kveld.

  Apoel ligg på fjerdeplass, 6 poeng bak leiande AEK Larnaca men med to kampar til gode.

  Ghayas Zahid
  Foto: FLORIAN CHOBLET / AFP
 • Alle norske kvalifisert

  Alle nordmennene er kvalifisert til opningsrennet i verdscupen i Wisla søndag. Robert Johansson på 10.-plass var best.

  – Dagen ber litt preg av at det er tidleg på sesongen og hopparane har masse å gå på, seier sportssjef Clas Brede Bråthen.

  Laurdag er det laghoppeing i Wisla. Forfang, Fannemel, Tande og Johansson er det norske laget.

 • Lorentzen vann igjen

  Håvard Holmefjord Lorentzen tok sin andre siger for dagen og knuste parkamerat Kai Verbij med 1.08,22. Verbij blei nr 2 med 1.08,47.

  Han vann 500 meter tidlegare i dag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal