Normal

Massefall i Falun startet opprøret - Northug krasjet med lillebroren

FALUN (NRK.no): Etter at flere av de norske løperne falt eller havnet i rekkverket, bestemte de seg for å protestere mot løypene i Falun. Petter Northug kjørte rett i lillebroren Tomas da de testet den omdiskuterte nedkjøringen.

Petter Northug

Petter Northug har fått selskap av lillebroren Thomas på landslaget denne uken. På trening kjører de mye sammen, men ned den bratte løypen i Falun gikk det galt.

Foto: Leo Sellén / NTB scanpix

thomas

Thomas Northug får stadig flere sjanser i verdenscupen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er en historisk hendelse. Det har aldri skjedd at løperne har samlet seg og protestert mot løypene på denne måten. Det har vært en viktig prinsippsak, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Bare timer før den viktige verdenscupprologen fredag var det usikkert om løperne i det hele tatt ville stille til start.

De mente løypene rett og slett var farlige, og truet med masseboikott dersom de ikke ble endret.

Treningen endte i knall og fall

De norske løperne gikk i stor grad i bresjen for protesten - mye på grunn av det som skjedde da de hadde trening i de nye løypene for første gang torsdag.

Treningen endte i massefall, kommer det nå frem.

Flere mistet balansen eller kjørte rett ut i rekkverket da de prøvde den nye nedkjøringen etter «Mördarbakken». Det er denne nedkjøringen som har vært hovedårsaken til protestene.

– Det var mange som falt. Jeg prøvde å kjøre i full fart, slik man må i konkurranse, og endte rett i rekkverket. Petter og Tomas (Northug) kjørte sammen og endte i en skikkelig tryn i bunnen av bakken. De kjørte rett i hverandre, sier Eldar Rønning.

Skapte frykt

Landslagstrener Vidar Løfshus bekrefter at det var mye knall og fall på treningen, og at noen av de som fikk hardest medfart var brødrene Northug.

– Ja, det var det. Petter og Tomas er veldig offensive, så det overrasker meg ikke at de krasjet i hverandre i den bakken. Men de er friske og raske og klare for å stille til start i dag, sier han.

Selv om fallene på trening endte godt, var de mer enn nok til å skape frykt blant utøverne før dagens verdenscuprenn. De har aldri sett en så bratt nedkjøring, med så krappe og isete svinger.

Arrangøren bestemte seg torsdag morgen for å høre på løperne og kutte ut halvparten av løypen. Dermed stiller alle til start som vanlig i prologen.

– Det er en slags seier. Vi måtte si fra om at vi ikke godtar sånne løyper. Vi må ta vare på vår egen sikkerhet, fastslår Rønning, som selv startet protestene da han raste mot løypene på sin Twitter-profil.

Nye løyper passer Northug bedre

Selv om det til tider har vært kaos og hektisk møtevirksomhet blant løperne, har ikke dette påvirket Petter Northugs oppladning til den viktige verdenscupavslutningen.

Han leder sammendraget såvidt foran Aleksandr Legkov og Dario Cologna mens det gjenstår tre renn.

– Nei, han passer på sånt. Dette har jo dessuten endt i hans favør. Han er kanskje til og med enda mer offensiv i dag enn i går. Den nye løypa passer ham ikke akkurat dårligere enn den forrige, sier Løfshus.

PS! Forrige gang det ble truet med masseboikott i langrennssporten var i 1989. Den gang protesterte løperne mot den nye øvelsen «Wave-start». Flere løpere unnlot å stille til start, og øvelsen ble bare gjennomført en eneste gang.

Petter Northug bryr seg ikke om de tøffe utforkjøringene i Falun. Flere av løperene vurderer i kveld å boikotte verdenscup-avslutningen fordi de mener sikkerheten er for dårlig.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Gunnar Bratthammer

SE VIDEO: Se NRKs reporter sette utfor i de omdiskuterte løypene i Falun.

Siste nytt

 • Martinsen med mål og assist

  Andreas Martinsen markerte seg med både en scoring og en målgivende pasning da Chicago Blackhawks snudde 0-2 til 5-2 borte mot Ottawa Senators i NHL-oppkjøringen. Chicago-klubben seriestarter mot nettopp Senators i Canada 4. oktober.

  Blackhawks Senators Hockey
  Foto: Justin Tang / AP
 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton