Ordkrig har forverret isfronten i Northug-konflikten

Etter en dag med ordkrig i media, virker det mindre sannsynlig enn noen gang at Petter Northug signerer landslagsavtalen. Partene er fullstendig uenige om hva de har vært enige om.

Petter Northug

Petter Northug har reist hjem fra Val Senales – uvisst til hvilke konkurranser.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ved midnatt lørdag 1. november renner siste sandkorn ut av timeglasset for Petter Northug. Har han ikke signert en avtale med Norges Skiforbund før da, får han ikke representere Norge i verdenscupen og VM i Falun til vinteren.

Etter det NRK erfarer fredag kveld virker det mindre sannsynlig enn noen gang før at han kommer til å signere.

For etter flere uker der partene har vært tilbakeholdne med kommentarer i media, har det endt med ren ordkrig ett døgn før fristen.

Full forvirring rundt stridens kjerne

Tidlig fredag ettermiddag gikk generalsekretær Stein Opsal ut i VG og sa at stridens kjerne er kleskolleksjonen Northug ønsker å lansere sammen med Swix og Coop.

Omtrent samtidig gikk Northugs manager Are Sørum Langås ut med en helt annen versjon på NRK.no.

– Det er ikke kleskolleksjonen som er grunnen til at Petter ikke har skrevet under avtalen med NSF ennå. Det er kun sluttdatoen som Skiforbundet har satt for representasjonsperioden som gjør det vanskelig for Petter, skrev Langås i en e-post til NRK.no

Skiforbundet krever at Northug skal representere landslaget frem til 15. april. Northug ønsker imidlertid ikke å ha noe med landslaget etter at verdenscupen er over. Han mener sluttdatoen dermed skal være 15. mars.

– Petter synes det er uforståelig og urimelig at han skal måtte framstå som en del av landslaget i flere uker etter verdenscupsesongen blir avsluttet 15. mars. Det er viktig for Petter, og han håper og tror at det fortsatt er mulig å komme til enighet med forbundet om dette, skrev Langås.

Stein Opsal

Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Opsal har vært en av de sentrale aktørene i forhandlingene med Petter Northug.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
– Jo mer vi gir, desto mer krever de

Dette kommenterte generalsekretær Opsal slik overfor Adressa.no.

– Det er vanskelig å forholde seg til dette. Jo mer vi gir, desto mer krever de. Vi må på et punkt si at nok er nok, sier Opsal til adressa.no, og fortsatte:

– Kravet om 15. mars kom først i sluttfasen. Jeg lurer på hvorfor dette er blitt så viktig.

Disse uttalelsene skal ha provosert Petter Northug og hans støttespillere kraftig.

Pappa Northug forhandler

NRK.no vet at sluttdatoen har vært diskutert heftig siden minst 30. september – en måned før fristen utløper.

Da sendte John Northug en mail til generalsekretær Stein Opsal der han i et vedlegg gjorde opp status, sett fra Northug-siden.

I punkt to i vedlegget med tittelen «Petter Northug – avtale sesongen 2014/2015», skriver John Northug: «Representasjonsavtalen, med et nytt vedlegg 1, signeres umiddelbart for perioden 24. november (Beitostølen) til 16. mars.»

Et av punktene partene er uenige om er altså om slutten av september er tidlig eller sent i prosessen. Forvirringen og uenighetene stopper imidlertid ikke der.

Datoforvirring om avtalens utløp

Det første møtet mellom partene ble holdt 17. september. Deretter ble det holdt et nytt møte 24. september, før skistyret den påfølgende helga godkjente en skisse til avtale med Petter Northug.

Det var altså først etter skistyremøtet at John Northug gjorde opp status med datoen 15. mars. Det var en drøy måned før fristen for å signere avtalen utløp.

Trolig hadde allerede datoforvirringen oppstått på det aller første møtet, den 17. september. Ifølge sportssjefen for langrenn i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, var det Coop-direktør Svein Fanebust som selv foreslo 15. april.

«Jeg var kun med på 2 møter. Der ble det på det første møtet spurt etter 15/4 fra Coops side. Vi fikk igjennom dette i skistyret ca. 27/9. Ønske om 15/3 oppstod ikke før etter dette. Jeg har ikke deltatt i møter etter dette», skriver Skinstad i en sms til NRK.no fredag kveld.

Saken fortsetter under bildet!

Northug og Skinstad

Åge Skinstad (t.v.) benekter at det var snakk om å avslutte avtalen 15. mars tidlig i prosessen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Hva ble egentlig sagt i forhandlingene?

I en ny e-post fra John Northug til Stein Opsal datert 2. oktober framgår det at det er uenighet mellom partene om hva som ble sagt på det første møtet. John Northug hevder Fanebust på det første møtet nevnte datoen i mars som sluttdato.

Northugs manager Are Sørum Langås ønsker fredag kveld ikke å kommentere opplysningene i e-postdialogen mellom John Northug og Stein Opsal. Langås ønsker heller ikke å svare på andre spørsmål om saken.

Stein Opsal har ikke svart på NRK.nos henvendelser fredag kveld.

Hovedpersonen Petter Northug valgte for øvrig fredag kveld å avbryte den pågående høydesamlingen i Val Senales.

Lørdag må han endelig bestemme seg for om han ønsker å gå VM i Falun. I så fall må han undertegne kontrakten med Norges Skiforbund slik den foreligger.

Siste nytt

 • King ikke med i Watford-troppen

  Joshua King er ikke klar etter kneskade og må stå over for Watford mot Liverpool lørdag, skriver NTB. Han meldte også forfall til landskampene mot Tyrkia og Montenegro. Oppgjøret mot Liverpool er manager Claudio Ranieris første kamp som Watford-sjef.

  Joshua King, juni 2021. Fotballskole.
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Lokalavis tror på Haaland-comeback

  Borussia Dortmunds Erling Braut Haaland kan være tilbake i spill mot Mainz lørdag og skyte klubben til tabelltoppen. Den vanligvis velinformerte lokalavisen Ruhr Nachrichten har Haaland inne i sin sannsynlige lagoppstilling.

  Haaland pådro seg en skade i en lårmuskel etter et sammenstøt med Mats Hummels på trening. Dette satte ham utenfor i noen uker, og Haaland sto over både klubb- og landskamper.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FC Union Berlin
  Foto: Leon Kuegeler / Reuters
 • Karamarinov valgt igjen

  Bulgareren Dobromir Karamarinov er valgt til president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA).

  Han har fungert i rollen etter at nordmannen Svein Arne Hansen ble syk og senere døde i 2020. Hansen var president i perioden 2015-20.

  61-årige Karamarinov ble valgt uten motkandidat. Han er forbundets sjette president, skriver NTB.

  Minnestund for Svein Arne Hansen
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal