Northug jublet da finalen glapp: – Perfekt for meg

LENZERHEIDE (NRK): Taktikeren Petter Northug deppet ikke over at han ikke tok seg til sprintfinalen i Tour de Ski-åpningen – han mener det var det beste som kunne skje.

northug

FORNØYD: Petter Northug spår en knalltøff og helt avgjørende tremil i lørdagens etappe av Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg jublet da det ble klart (at han ikke kom til finalen, red. anm), sier Petter Northug.

NRK møter ham ved den norske smøretraileren etter at sprintfinalen er over. Den gikk uten Northug, som akkurat ikke tok seg videre fra semifinalene.

Han ble dermed nummer syv til slutt, mens andre sammenlagtfavoritter som Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby greide å ta seg til finalen.

Northug løp av gårde og kom aldri for å møte pressen etter han røk ut, men det var ikke fordi han var skuffet.

– Nei, med tanke på at det er en tremil i morgen er dette perfekt for meg. En perfekt start, sier Northug.

Får hvile og tapte ikke mye tid

29-åringen sikter til at han slipper den fysiske belastningen det er å gå et ekstra heat, slik finalen ville vært. Northug pleier ofte å kjenne det godt i kroppen dagen etter en sprint, og nå får han mer restitusjon før morgendagens tremil.

Men enda bedre, ifølge Northug, er det at han som nummer sju i mål ikke taper allverdens med sekunder til de som faktisk gikk finalen. Det er nemlig bare 7,8 sekunder som skiller ham og Sundby, som imponerte ved å bli nummer fire i finalen.

Dario Cologna ble sist i finalen og leder bare med 1,3 sekunder på Northug.

– Nå ligger jeg der jeg ønsker, fastslår Northug.

Han medgir at han synes det er litt rart at det ikke er mer å tjene på å ta seg til finalen.

– Det burde kanskje vært et lite hopp til de som går til finalen, men sånn er reglene, sier han.

Federico Pellegrino vant sprinten foran Sergej Ustigov - to løpere som trolig ikke er å frykte i sammendraget i touren. Finn Hågen Krogh imponerte også da han tok tredjeplassen.

Mener tremila kan avgjøre touren

Lørdag venter en antatt knalltøff tremil i Lenzerheide.

– Jeg tror mye av sammendraget kan være satt etter dag to her. Det er spesielt, men slik er touren lagt opp. Vi er noen som har skilt oss ut, og det blir spennende å se i morgen, sier han.

NRK-ekspert Fredrik Aukland er enig med Northug.

– Det kommer til å bli et av de viktigste løpene fordi det skal deles ut bonussekunder, og fordi det er en så tøff distanse at det kan bli store forskjeller, forklarer han.

Northug sier han fikk gode svar i dag, og føler formen virkelig er i anmarsj. Men han er ikke i tvil om hvem som er favoritt til å vinne touren.

– Det Martin gjør her i dag er fryktelig sterkt. Han har dette i lomma si, sier Northug.

Siste nytt

 • Videre i FA-cupen

  Southampton fikk det ikke lett i ruskeværet, men vant den utsatte FA-cupkampen mot Shrewsbury 2-0 og får besøk av tittelforsvarer Arsenal i 4. runde lørdag.

  Dan N'Lundulu scoret kampens første mål etter ett kvarter - og det var også 21-åringens første for klubben, i hans første kamp fra start.

  Først i det 89. minutt utløste James Ward-Prowse spenningen da han scoret på frispark fra distanse.

  Dan N'Lundulu
  Foto: Adam Davy / AP
 • Haaland målløs da 17-åring avgjorde

  Etter uavgjort hjemme mot Mainz forrige runde, trengte Dortmund en seier mot Bayer Leverkusen for å henge med i toppkampen. Men sjansesløseri ødela for de gule og svarte.

  I første omgang tok Bayer Leverkusen ledelsen etter 14 minutter første omgang ved Moussa Diaby.

  Julian Brandt scoret mot gamleklubben, og utliknet etter 67 minutter. Både før og etter målet hadde Dortmund flere store muligheter, uten at de klarte å utnytte de.

  Istedenfor stjal 17 år gamle Florian Wirtz showet. 10 minutt før slutt satt han ballen i hjørrnet etter en kontring. Det ble også kampens siste mål, og sluttresultatet ble 2-1.

  Erling Braut Haaland spilte hele kampen, uten at han kom til noen av kampens største sjanser. Nærmest var han etter 64 minutter da han fikk en avslutning blokkert. Dermed har nordmannen gått målløs av banen i tre av fire kamper etter jul.

  Dortmund står på 29 poeng og ligger på fjerdeplass, mens Bayer Leverkusen klatrer til andreplass på tabellen.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AFP
 • Scoret igjen

  Superspiss Michail Antonio sikret West Ham sin tredje strake seier i Premier League etter 2–1 mot West Bromwich onsdag.

  – Det er utrolig å være del av denne klubben nå. Kjemien er fantastisk, og ennå har vi ikke nådd vårt toppnivå, sa matchvinneren til BT Sport.

  Hjemmelaget gikk opp i ledelsen like før pause etter scoring av Jarrod Bowen. Vladimír Coufal ga den målgivende pasningen.

  Så reduserte bortelaget etter mål fra Matheus Pereira, før Mikhail Antonio vartet opp med en ekte spiss-scoring i det 66. minutt. På en pasning fra Andrey Yarmolenko hamret Antonio ballen i mål på volley, til tross for at han var i duell med tre motspillere.

  Det er hans femte mål for sesongen. West Ham er nå ubeseiret i seks kamper.

  Michail Antonio
  Foto: MATTHEW CHILDS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal