NRK Meny
Normal

Northug i skvis – må vurdere å droppe VM-sprinten

Skiforbundet krever at Petter Northug endrer sine NM-planer om han vil gå VM-sprinten. Northug er i tvil om hva han skal gjøre.

Petter Northug

I TENKEBOKSEN: Petter Northug må endre sine planer dersom han vil gå sprinten i VM.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tirsdag reiste Northug på høydesamling. Dagen før avreise fikk han telefon fra sprintlandslagstrener Arild Monsen. Beskjeden var at Northug må stille opp, og prestere, i NM-sprinten på Røros neste fredag dersom han har ambisjoner om å gå sprinten i VM.

NRK vet at det absolutte kravet kom som en overraskelse på Northug.

NRK kjenner til at Northug hadde gitt landslagsledelsen beskjed om at han ville ankomme NM-byen fredag kveld, altså etter sprinten.

Planen var å gå lørdagens tremil og søndagens stafett. Han oppfattet også at dette var klarert med landslagsledelsen.

Vidar Løfshus og petter Northug

UENIGE: Landslagssjef Vidar Løfshus og Petter Northug har ulik oppfatning av Northugs kandidatur til VM-laget i sprint.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Absolutt krav: – Må gå

Overfor NRK bekrefter imidlertid landslagssjef Vidar Løfshus at kravet om deltakelse i NM-sprinten er absolutt.

– Petter har fått beskjed om at han må gå NM-sprinten hvis han skal ha en intensjon om å kvalifisere seg til VM-sprinten, sier Løfshus.

– Betyr det at han er helt uaktuell hvis han ikke går?

– Han har fått beskjed om at han må gå der og konkurrere med de andre som er aktuelle til å gå den sprinten.

– Hvorfor?

– Det har vært klargjort siden vi hadde det første møtet i Livigno i fjor høst, og jeg pratet med ham om dette under Tour de Ski. Etter det har det dratt seg til ytterligere ved at folk har prestert i Otepää og Falun, og da må vi ha det siste rennet for å få sile ut de rette, fastholder Løfshus.

Avbryter trolig høydeopphold

Dette har gitt Petter Northug et stort dilemma.

Enten kan han følge sin opprinnelige plan. I så fall får han ikke gå sprinten som innleder VM i Falun.

Eller så må han avbryte høydesamlingen tidligere for å lade opp til å prestere i NM.

Skulle Northug bare gått de planlagte distansene, hadde det bare være rene gjennomkjøringer og i all hovedsak for å kaste glans over NM, som landslagsløperne er forpliktet til.

Skal han gå sprinten for å kvalifisere seg, krever det en helt annen oppladning. Å komme rett ned fra høyden er alt annet enn gunstig.

Etter det NRK erfarer, er Northug så fristet av sprintdeltagelse i VM at han sannsynligvis avbryter høydeoppholdet tidligere enn planlagt.

NRKs langrennsekspert, og tidligere landslagstrener, Carl Henning Gran mener det er et dilemma Northug burde slippe å ta stilling til. Han mener Northug er selvskreven på sprintlaget.

– I VM dreier det seg ikke om rettferdighet, men om skjønn – å finne ut hvem som kan ta gull. For det er det eneste et VM dreier seg om. Det blir rart at de skal true Petter hjem for å gå den sprinten i et norgesmesterskap, sier Gran.

Carl-Henning Gran

VILLE SATSET PÅ NORTHUG: Som landslagstrener fikk NRKs langrennsekspert Carl Henning Gran mye pepper for å se mer på potensial enn resultater ved uttak av mesterskapslag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hattestad, Brandsdal og Northug

Som landslagstrener hadde Gran selv en filosofi der han tidlig plukket ut løpere til mesterskap, ut fra potensial. Han ville gi løperne mest mulig ro i oppkjøringen.

Den samme roen mener han Northug nå burde fått.

– Skulle jeg tatt ut laget, hadde jeg tatt ut Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal og Petter Northug allerede. Tomas Northug er fjerdemann på laget som det ser ut i dag, men han bør bekrefte i NM at han er i det slaget han viste i Otepää, i konkurranse mot de andre som kjemper om VM-plass, sier Gran.

Landslagsledelsen pekte før sesongen ut fire uttaksløp til VM-laget i sprint.

Av de tre som har gått, har Petter Northug bare deltatt i ett. Han ble nummer to i Kuusamo før jul. Ettersom Northug prioriterte Tour de Ski, har han stått over de to andre konkurransene.

Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad og Tomas Northug har vunnet hvert sitt renn. Og paradoksalt nok for Petter Northug, er det nok lillebrors overraskende seier i Otepää sist helg som har utløst skvisen han nå er i.

– I tenkeboksen

At det er Tour de Ski som har hindret Petter Northug i å konkurrere i de to øvrige uttaksrennene, legger ikke landslagsledelsen vekt på. At Northug viste en solid formstigning gjennom touren, med to etappeseirer, teller heller ikke.

– Han har hele tiden fått anbefaling om at han bør prioritere sprinten i NM. Der har vi vært krystallklare alle som har snakket med ham, sier Løfshus.

– Er din magefølelse at Petter kommer og går NM-sprinten, eller at han dropper VM-sprinten?

– Den kommunikasjonen jeg har hatt nå viser at han er veldig i tenkeboksen, så får vi se om han dukker opp.

Carl Henning Gran er i tvil om hvorvidt Petter Northug i det hele tatt bør møte opp.

– Hadde jeg vært Petter, hadde jeg holdt meg til planen jeg i utgangspunktet hadde lagt. Jeg ville prioritert å være best mulig forberedt til VM, uansett om jeg hadde fått gå sprinten eller ei. Han har vist såpass mye i vinter at han er selvskreven på alle distanseløpene, påpeker Gran.

– Risiko

Han mener det vil være gambling av Northug å legge inn en formtopp til et enkeltstående NM-løp.

– Det kan bety at han ikke får den optimale oppladningen som han er avhengig av for å være i maksimal form i VM. Det har han sagt han skal være, og det er det han har lagt opp hele sesongen sin i forhold til. Risiko, fastslår Gran.

Det er ikke Løfshus enig i.

– Hvis Petter er så god som han sier han er, tror jeg ikke han trenger noen formtopp for å kvalifisere seg. Det er heller ingen andre løpere som legger opp noen formtopp. De presterer på god konkurranseform, som de har gjennom hele sesongen, sier landslagssjefen.

Nå risikerer han at Northug ikke stiller i NM og dermed mister VM-plassen i sprint – for så å komme til VM-generalprøven i Östersund og vinne distansen.

Forberedt på bråk

Selv om det skulle skje, blir ikke laget endret – slik det ble før OL i fjor, da Ola Vigen Hattestad vant generalprøven i Toblach og danket ut en forhåndsuttatt Finn-Hågen Krogh.

– Det er vi forberedt på. Det endelige sprintlaget blir tatt ut etter NM. Det som skjer i Östersund, det blir i Östersund, konstaterer Vidar Løfshus.

Vel vitende om at det i så fall blir rabalder – igjen.

Petter Northug ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke trener Stig Rune Kveen eller manager Are Sørum Langås.

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Houston, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld