Hopp til innhold

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

DRAMA: Even Northug havnet i nærkontakt med svenske Edvin Anger.

Det var sykt artig. Jeg hadde lyst til å komme meg på pallen igjen, og i dag følte jeg virkelig at jeg måtte krige for det, sier Northug til Viaplay etter å ha blitt nummer tre bak Klæbo og franske Lucas Chanavat i tirsdagens bysprint i Tallinn.

I semifinalen brakk han staven etter et sammenstøt med Federico Pellegrino, men kom seg videre til finale som såkalt «lucky loser».

I finalen havnet han i nærkontakt med svenske Edvin Anger.

– Jeg fikk litt assosiasjoner til «Hodet i klemme». De må se litt på den situasjonen, sa NRKs kommentator Jann Post.

– Det var krig

– Jeg måtte legge inn en brytekamp med Anger oppe i siste svingen der. Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Jeg måtte bare få ham unna og kjøre ned mot pallplassen min. Det var krig, og sånn det skal være, sier Northug til Viaplay.

Dette var sesongens tredje pallplass, men den første siden 3. desember.

– Artig, i hvert fall når jeg bryter med den største svensken som har gått på ski igjennom tidene. Jeg bestemte meg og tenkte at det var løyper for meg, så jeg måtte bare krige, smiler Northug.

Slik beskriver Anger episoden overfor Viaplay, ifølge SVT:

– Det er seigt. Jeg føler meg pigg, men vi klønet det til på toppen og jeg hadde ikke helt orken. Det var tette dueller med tette svinger, isete og gropete, og jeg gikk for seieren. Da tapte jeg kanskje plassen bak Chanavat.

IhRy2-BvlcQ

SUPERSESONG: Tirsdag kveld sto Johannes Høsflot Klæbo øverst på seierspallen for 18. gang i verdenscupen denne vinteren.

Foto: Sergei Grits / AP

Farfar på tribunen

Men det var altså en annen trønder som ble dagens mann, som så mange ganger før. Johannes Høsflot Klæbo var suveren i finalen, og tok sin verdenscupseier nummer 18 for sesongen.

Med det rundet han også 3,5 millioner i premiepenger så langt i vinter.

Han vil imidlertid ikke gi seg ennå. Med to verdenscuprenn i Finland til helgen, kan han nå 20 verdenscupseire denne sesongen.

– Jeg må ta skirenn for skirenn. Jeg skal gjøre det jeg kan, så skal jeg til Helsinki i morgen og gå skirenn på lørdag og søndag. Det blir nok en tøff helg, så får vi telle opp på søndag, sier Klæbo til NRK.

I tillegg sikret han sammenlagtseieren i verdenscupen for fjerde gang i karrieren, og det med en meget spesiell tilskuer til stede. De fleste har hørt mye om morfar Kåre, men ikke om farfar Trygve.

– Dette føles litt som hjemmebane. Farfaren min bor her i Tallinn, så jeg ønsket virkelig å gå fort i dag, og det er spesielt å ha ham her for å se på meg, det er en kul følelse, sier Klæbo i det offisielle seiersintervjuet fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Det er på farssiden. Det er bestefar som har bodd her i 30 år. Han var på sidelinja i min første verdenscup i 2017, så var det artig å treffe ham. Jeg tror ikke jeg har møtt ham siden 2017, men mye skyldes covid de siste årene. Det var trivelig å se ham igjen, og å være på sidelinjen betydde mye for ham, tror jeg. Han begynner å bli en godt voksen mann, men med stokk, så er det utrolig hvor mye det hjelper, utdyper Klæbo til NRK.

VNT IGJEN: Slik avgjorde Johannes Høsflot Klæbo i Tallinn.

Fire strake for Skistad

Også Kristine Stavås Skistad fortsetter suksessen. Konnerud-løperen tok sin fjerde sprintseier i verdenscupen. Det skjedde etter en dramatisk spurt mot verdensmester Jonna Sundling fra Sverige.

XDVJ1cdwwko

VINNERSKALLE: Kristine Stavås Skistad kunne finne fram seiersgliset i Tallinn – som i Les Rousses, Drammen og Falun.

Foto: Sergei Grits / AP

Sundling kom først inn på det korte oppløpet, men den norske rivalen snek seg forbi på utsiden. Så tett på var hun at NRKs kommentatorer advarte om at juryen måtte se på episoden.

– Jeg tipper Sundling er litt irritert på Skistad. Juryen må nok inn og se på dette her, sa Jann Post.

Juryen foretok seg imidlertid ingenting.

– Planen var å henge på henne til toppen og ta henne på oppløpet, sier Skistad til NRK.

– Men det var jo ikke noe oppløp der?

– Nei, det var ikke det. Hun rykket voldsomt i kvarten og semien, men jeg vet ikke hvor rykket ble av i finalen. Jeg trodde det skulle bli litt hardere å henge med der, sier Skistad med et lurt smil.

– Lurere enn Sundling

– Ble du redd for at det skulle bli for tett de siste 30 meterne?

– Jeg var ikke så redd for det, jeg var bare bestemt på at jeg skulle ta det, sier Skistad, som erkjenner at fire verdenscupseirer på rad hjelper på selvtilliten.

– Det begynner å bli bra nå. Foreløpig har jeg løst det veldig lurt. Jeg har kanskje vært litt lurere, sier hun.

– Lurere enn hvem?

– Enn Sundling, kanskje, smiler Skistad.

Også Johannes Høsflot Klæbo er mektig imponert.

– Hun prøver å gjøre det spennende på oppløpet, og hun gjør det ikke før det er fem meter igjen. God taktikk, det funket åpenbart, sier Klæbo til NRK.

Nadine Fähndrich fra Sveits ble nummer tre i sprinten, som gikk i fri teknikk.

TØFFE TAK: Det ble nærkontakt mellom Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling inne på oppløpet i finalen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal