Hopp til innhold

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

DRAMA: Even Northug havnet i nærkontakt med svenske Edvin Anger.

Det var sykt artig. Jeg hadde lyst til å komme meg på pallen igjen, og i dag følte jeg virkelig at jeg måtte krige for det, sier Northug til Viaplay etter å ha blitt nummer tre bak Klæbo og franske Lucas Chanavat i tirsdagens bysprint i Tallinn.

I semifinalen brakk han staven etter et sammenstøt med Federico Pellegrino, men kom seg videre til finale som såkalt «lucky loser».

I finalen havnet han i nærkontakt med svenske Edvin Anger.

– Jeg fikk litt assosiasjoner til «Hodet i klemme». De må se litt på den situasjonen, sa NRKs kommentator Jann Post.

– Det var krig

– Jeg måtte legge inn en brytekamp med Anger oppe i siste svingen der. Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Jeg måtte bare få ham unna og kjøre ned mot pallplassen min. Det var krig, og sånn det skal være, sier Northug til Viaplay.

Dette var sesongens tredje pallplass, men den første siden 3. desember.

– Artig, i hvert fall når jeg bryter med den største svensken som har gått på ski igjennom tidene. Jeg bestemte meg og tenkte at det var løyper for meg, så jeg måtte bare krige, smiler Northug.

Slik beskriver Anger episoden overfor Viaplay, ifølge SVT:

– Det er seigt. Jeg føler meg pigg, men vi klønet det til på toppen og jeg hadde ikke helt orken. Det var tette dueller med tette svinger, isete og gropete, og jeg gikk for seieren. Da tapte jeg kanskje plassen bak Chanavat.

IhRy2-BvlcQ

SUPERSESONG: Tirsdag kveld sto Johannes Høsflot Klæbo øverst på seierspallen for 18. gang i verdenscupen denne vinteren.

Foto: Sergei Grits / AP

Farfar på tribunen

Men det var altså en annen trønder som ble dagens mann, som så mange ganger før. Johannes Høsflot Klæbo var suveren i finalen, og tok sin verdenscupseier nummer 18 for sesongen.

Med det rundet han også 3,5 millioner i premiepenger så langt i vinter.

Han vil imidlertid ikke gi seg ennå. Med to verdenscuprenn i Finland til helgen, kan han nå 20 verdenscupseire denne sesongen.

– Jeg må ta skirenn for skirenn. Jeg skal gjøre det jeg kan, så skal jeg til Helsinki i morgen og gå skirenn på lørdag og søndag. Det blir nok en tøff helg, så får vi telle opp på søndag, sier Klæbo til NRK.

I tillegg sikret han sammenlagtseieren i verdenscupen for fjerde gang i karrieren, og det med en meget spesiell tilskuer til stede. De fleste har hørt mye om morfar Kåre, men ikke om farfar Trygve.

– Dette føles litt som hjemmebane. Farfaren min bor her i Tallinn, så jeg ønsket virkelig å gå fort i dag, og det er spesielt å ha ham her for å se på meg, det er en kul følelse, sier Klæbo i det offisielle seiersintervjuet fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Det er på farssiden. Det er bestefar som har bodd her i 30 år. Han var på sidelinja i min første verdenscup i 2017, så var det artig å treffe ham. Jeg tror ikke jeg har møtt ham siden 2017, men mye skyldes covid de siste årene. Det var trivelig å se ham igjen, og å være på sidelinjen betydde mye for ham, tror jeg. Han begynner å bli en godt voksen mann, men med stokk, så er det utrolig hvor mye det hjelper, utdyper Klæbo til NRK.

VNT IGJEN: Slik avgjorde Johannes Høsflot Klæbo i Tallinn.

Fire strake for Skistad

Også Kristine Stavås Skistad fortsetter suksessen. Konnerud-løperen tok sin fjerde sprintseier i verdenscupen. Det skjedde etter en dramatisk spurt mot verdensmester Jonna Sundling fra Sverige.

XDVJ1cdwwko

VINNERSKALLE: Kristine Stavås Skistad kunne finne fram seiersgliset i Tallinn – som i Les Rousses, Drammen og Falun.

Foto: Sergei Grits / AP

Sundling kom først inn på det korte oppløpet, men den norske rivalen snek seg forbi på utsiden. Så tett på var hun at NRKs kommentatorer advarte om at juryen måtte se på episoden.

– Jeg tipper Sundling er litt irritert på Skistad. Juryen må nok inn og se på dette her, sa Jann Post.

Juryen foretok seg imidlertid ingenting.

– Planen var å henge på henne til toppen og ta henne på oppløpet, sier Skistad til NRK.

– Men det var jo ikke noe oppløp der?

– Nei, det var ikke det. Hun rykket voldsomt i kvarten og semien, men jeg vet ikke hvor rykket ble av i finalen. Jeg trodde det skulle bli litt hardere å henge med der, sier Skistad med et lurt smil.

– Lurere enn Sundling

– Ble du redd for at det skulle bli for tett de siste 30 meterne?

– Jeg var ikke så redd for det, jeg var bare bestemt på at jeg skulle ta det, sier Skistad, som erkjenner at fire verdenscupseirer på rad hjelper på selvtilliten.

– Det begynner å bli bra nå. Foreløpig har jeg løst det veldig lurt. Jeg har kanskje vært litt lurere, sier hun.

– Lurere enn hvem?

– Enn Sundling, kanskje, smiler Skistad.

Også Johannes Høsflot Klæbo er mektig imponert.

– Hun prøver å gjøre det spennende på oppløpet, og hun gjør det ikke før det er fem meter igjen. God taktikk, det funket åpenbart, sier Klæbo til NRK.

Nadine Fähndrich fra Sveits ble nummer tre i sprinten, som gikk i fri teknikk.

TØFFE TAK: Det ble nærkontakt mellom Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling inne på oppløpet i finalen.

Sportsnyheter

bryhn-gråt

Gråtkvelt «Mesternes mester» om kreftsjuk far: – Eg skulle ønske at han var her

Ole-Kristian Bryhn vann «Mesternes mester» i år, og denne veka tok 35-åringen nok ein ny tittel. Det skjedde utan ein viktig støttespelar i publikum.

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen setter deg i den rette mesterskapstemningen når NRK og brødrene lanserer låt til OL.

Brødrene Ingebrigtsen debuterer som artister – slik har du aldri sett dem før

Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) lar ikke mye forstyrre hviletiden i OL-oppladningen, men ett unntak har han gjort. Nå debuterer han som artist med brødrene Henrik og Filip.

Thomas Drage, utenlandsproff Gibraltar

Thomas (32) lever profflivet i bakgardsliga: – Stilte med ein fyr vi aldri hadde møtt

Det blir berre fleire og fleire av dei, nemleg norske utanlandsproffar. Ein av dei er Thomas Drage (32) som speler fotball framfor 50 tilskodarar i Gibraltar.

Siste nytt

 • Formsterk KFUM-spiss mister hjemmekampen mot serieleder Glimt

  KFUM Oslos spissprofil Johannes Hummelvoll Nuñez går glipp av lørdagens kamp mot Bodø/Glimt.

  27-åringen er på delt 4.-plass på toppscorerlisten i Eliteserien.

  Angrepsspilleren bekrefter selv overfor TV 2 at han må se hjemmekampen mot tabelleneren fra sidelinjen.

  – Det er helt jævlig. Verst mulig timing med tanke på formen jeg er i og med tanke på landslagsspill for Chile, sier Nuñez til kanalen.

  27-åringen ble historisk da han sist helg scoret i sin sjuende bortekamp på rad. Det nyopprykkede laget tok en sterk seier borte mot Molde. Nå må KFUM klare seg uten den formsterke spissen når et nytt topplag står for tur.

  – Det er trist å se på gutta trene når man er skadet, men jeg håper å være klar igjen mot Fredrikstad neste helg, forteller han videre.

  KFUM har fortsatt til gode å vinne på eget gress denne sesongen. 17 av de 21 poengene de har plukket har kommet på bortebane.

  (NTB)

  mehi27CQ3U8
  Foto: NTB
 • Bodø/Glimt forsterker stallen med den svenske kantspilleren Samuel Burakovsky

  Svenske Samuel Burakovsky har signert for Bodø/Glimt.

  Det bekrefter Aspmyra-klubben i sine kanaler torsdag.

  Angrepsspilleren Burakovsky kommer fra Landskrona på nivå to i Sverige, og melder umiddelbart overgang til Glimt.

  – Følelsen sier at dette vil være et utrolig steg, og jeg tror vi kan skape mange gode minner her. Følelsen er bare positiv, sier Burakovsky til glimt.no.

  Burakovsky har tidligere gått gradene i ungdomsakademiet til Malmö FF. Han er hentet som kantspiller til Bodø/Glimt.

  – Jeg er eksplosiv, og direkte i min spillestil. Jeg liker å utfordre og skape sjanser. Det er det som kjennetegner meg som spiller, sier nyervervelsen.

  Burakovsky har signert på en kontrakt som strekker seg ut 2028-sesongen.

  (NTB)

  Samuel Burakovsky
  Foto: BILDBYRÅN
 • Ruud innleder OL-turneringen mot japaner – mulig kamp mellom Nadal og Djokovic i 2. runde

  Norges tennisprofil Casper Ruud møter Taro Daniel i 1. runde i singleturneringen i Paris. 25-åringen er blant de fremste favorittene til å ta OL-gull.

  Trekningen for singleturneringen ble unnagjort torsdag formiddag.

  Ruud er sjetteseedet i turneringen. Dermed slipper han noen av de store kanonene før en eventuell kvartfinale.

  I 2. runde kan det imidlertid bli et stjernemøte mellom Rafael Nadal og Novak Djokovic.

  Ruud deltar i år i sitt første OL. Han sto over lekene i Tokyo i 2021 for heller å sanke poeng på ATP-rankingen.

  Nordmannen har briljert på Roland-Garros-anlegget de siste årene. I 2022 og 2023 tok han seg til finale i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen, før det ble exit i semifinalen tidligere i år. Da trøblet nordmannen med magen.

  Onsdag ble det kjent at både verdensener Jannik Sinner og danske Holger Rune uteblir fra lekene. De trøbler med henholdsvis betennelse i halsen og en håndleddsskade. Det betyr at verdenstoer Djokovic er førsteseedet i Paris.

  Heller ikke Andy Murray deltar i singleturneringen. Den doble olympiske mesteren spiller kun double i den franske hovedstaden.

  (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal