Hopp til innhold

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

DRAMA: Even Northug havnet i nærkontakt med svenske Edvin Anger.

Det var sykt artig. Jeg hadde lyst til å komme meg på pallen igjen, og i dag følte jeg virkelig at jeg måtte krige for det, sier Northug til Viaplay etter å ha blitt nummer tre bak Klæbo og franske Lucas Chanavat i tirsdagens bysprint i Tallinn.

I semifinalen brakk han staven etter et sammenstøt med Federico Pellegrino, men kom seg videre til finale som såkalt «lucky loser».

I finalen havnet han i nærkontakt med svenske Edvin Anger.

– Jeg fikk litt assosiasjoner til «Hodet i klemme». De må se litt på den situasjonen, sa NRKs kommentator Jann Post.

– Det var krig

– Jeg måtte legge inn en brytekamp med Anger oppe i siste svingen der. Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Jeg måtte bare få ham unna og kjøre ned mot pallplassen min. Det var krig, og sånn det skal være, sier Northug til Viaplay.

Dette var sesongens tredje pallplass, men den første siden 3. desember.

– Artig, i hvert fall når jeg bryter med den største svensken som har gått på ski igjennom tidene. Jeg bestemte meg og tenkte at det var løyper for meg, så jeg måtte bare krige, smiler Northug.

Slik beskriver Anger episoden overfor Viaplay, ifølge SVT:

– Det er seigt. Jeg føler meg pigg, men vi klønet det til på toppen og jeg hadde ikke helt orken. Det var tette dueller med tette svinger, isete og gropete, og jeg gikk for seieren. Da tapte jeg kanskje plassen bak Chanavat.

IhRy2-BvlcQ

SUPERSESONG: Tirsdag kveld sto Johannes Høsflot Klæbo øverst på seierspallen for 18. gang i verdenscupen denne vinteren.

Foto: Sergei Grits / AP

Farfar på tribunen

Men det var altså en annen trønder som ble dagens mann, som så mange ganger før. Johannes Høsflot Klæbo var suveren i finalen, og tok sin verdenscupseier nummer 18 for sesongen.

Med det rundet han også 3,5 millioner i premiepenger så langt i vinter.

Han vil imidlertid ikke gi seg ennå. Med to verdenscuprenn i Finland til helgen, kan han nå 20 verdenscupseire denne sesongen.

– Jeg må ta skirenn for skirenn. Jeg skal gjøre det jeg kan, så skal jeg til Helsinki i morgen og gå skirenn på lørdag og søndag. Det blir nok en tøff helg, så får vi telle opp på søndag, sier Klæbo til NRK.

I tillegg sikret han sammenlagtseieren i verdenscupen for fjerde gang i karrieren, og det med en meget spesiell tilskuer til stede. De fleste har hørt mye om morfar Kåre, men ikke om farfar Trygve.

– Dette føles litt som hjemmebane. Farfaren min bor her i Tallinn, så jeg ønsket virkelig å gå fort i dag, og det er spesielt å ha ham her for å se på meg, det er en kul følelse, sier Klæbo i det offisielle seiersintervjuet fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Det er på farssiden. Det er bestefar som har bodd her i 30 år. Han var på sidelinja i min første verdenscup i 2017, så var det artig å treffe ham. Jeg tror ikke jeg har møtt ham siden 2017, men mye skyldes covid de siste årene. Det var trivelig å se ham igjen, og å være på sidelinjen betydde mye for ham, tror jeg. Han begynner å bli en godt voksen mann, men med stokk, så er det utrolig hvor mye det hjelper, utdyper Klæbo til NRK.

VNT IGJEN: Slik avgjorde Johannes Høsflot Klæbo i Tallinn.

Fire strake for Skistad

Også Kristine Stavås Skistad fortsetter suksessen. Konnerud-løperen tok sin fjerde sprintseier i verdenscupen. Det skjedde etter en dramatisk spurt mot verdensmester Jonna Sundling fra Sverige.

XDVJ1cdwwko

VINNERSKALLE: Kristine Stavås Skistad kunne finne fram seiersgliset i Tallinn – som i Les Rousses, Drammen og Falun.

Foto: Sergei Grits / AP

Sundling kom først inn på det korte oppløpet, men den norske rivalen snek seg forbi på utsiden. Så tett på var hun at NRKs kommentatorer advarte om at juryen måtte se på episoden.

– Jeg tipper Sundling er litt irritert på Skistad. Juryen må nok inn og se på dette her, sa Jann Post.

Juryen foretok seg imidlertid ingenting.

– Planen var å henge på henne til toppen og ta henne på oppløpet, sier Skistad til NRK.

– Men det var jo ikke noe oppløp der?

– Nei, det var ikke det. Hun rykket voldsomt i kvarten og semien, men jeg vet ikke hvor rykket ble av i finalen. Jeg trodde det skulle bli litt hardere å henge med der, sier Skistad med et lurt smil.

– Lurere enn Sundling

– Ble du redd for at det skulle bli for tett de siste 30 meterne?

– Jeg var ikke så redd for det, jeg var bare bestemt på at jeg skulle ta det, sier Skistad, som erkjenner at fire verdenscupseirer på rad hjelper på selvtilliten.

– Det begynner å bli bra nå. Foreløpig har jeg løst det veldig lurt. Jeg har kanskje vært litt lurere, sier hun.

– Lurere enn hvem?

– Enn Sundling, kanskje, smiler Skistad.

Også Johannes Høsflot Klæbo er mektig imponert.

– Hun prøver å gjøre det spennende på oppløpet, og hun gjør det ikke før det er fem meter igjen. God taktikk, det funket åpenbart, sier Klæbo til NRK.

Nadine Fähndrich fra Sveits ble nummer tre i sprinten, som gikk i fri teknikk.

TØFFE TAK: Det ble nærkontakt mellom Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling inne på oppløpet i finalen.

Sportsnyheter

Molde vant sjumålsdrama: Berisha hånet med «slanger» og falske sedler

Veton Berisha fikk ikke noe hyggelig gjensyn med Stavanger og Viking, men helt på tampen sikret Molde tre dramatiske poeng.

Siste nytt

 • Russisk politi anholdt over 100 Navalnyj-tilhengere

  Russisk politi anholdt søndag over 100 tilhengere av Aleksej Navalnyj, da de markerte den fengslede opposisjonspolitikerens 47-årsdag.

  Den uavhengige russiske menneskerettighetsgruppa OVD-Info skriver søndag kveld at 109 personer i 23 russiske byer er anholdt av politiet i forbindelse med at de foretok offentlige markeringer av Aleksej Navalnyjs 47-årsdag.

  Myndighetene har slått kraftig ned på alle tegn til opposisjon siden den russiske invasjonen av Ukraina. I de fleste byene var det en håndfull kritikere som ble anholdt av politiet.

  Aleksej Navalnyj soner en dom på elleve og et halvt års fengsel for korrupsjon og forakt for retten, anklager som han selv hevder er fabrikkert for å bringe ham til taushet i den russiske offentligheten.

  (NTB)

 • Ibrahimovic legger opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic bekrefter at han setter punktum for sin unike fotballkarriere. Tidligere søndag rapporterte Aftonbladet at han takket av i Italia. – Familien min visste ikke at jeg skulle legge opp da vi våknet i dag. Jeg ville at alle skulle vite det samtidig, sier svensken på en pressekonferanse sent søndag kveld.

  – Det er trist, for dette har vært hele livet mitt, fortsetter han.

  Zlatan
  Foto: AP
 • Zlatan Ibrahimovic (41) ser ut til å legge opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic synes å gi seg som profesjonell fotballspiller, melder blant andre Aftonbladet.

  Svenskens kontrakt med AC Milan går ut etter sesongen, og etter sesongavslutningen mot Hellas Verona søndag, antydet han tydelig at han vil legge skoene på hylla.

  – Det er på tide å ta farvel med fotballen, men ikke med dere, sa han til klubbens fans, ifølge Aftonbladet. Avisa skriver videre at Zlatan og klubben skal holde pressekonferanse senere søndag kveld. Oppholdet i klubben er svenskens andre.

  – Så mange følelser og minner på denne arenaen. Første gangen jeg kom til Milan, ga dere meg lykke, den andre gangen ga dere meg kjærlighet. Dere har tatt meg imot med åpne armer og fått meg til å føle meg som hjemme. Jeg kommer til å være Milan-supporter livet ut, sa Zlatan videre.

  41-åringen har spilt for flere av Europas aller største klubber og vunnet en lang rekke titler.

  (NTB)

  Svenske Zlatan Ibrahimovic (41) annonserte søndag kveld at han trekker seg fra fotballen.
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste