Hopp til innhold

Northug henvist til mosjonistklassen – Skinstad raser mot manglende FIS-svar: - Direkte respektløst

ST. MORITZ (NRK): Mens en rekke langløpsprofiler setter i gang La Diagonela klokken 08.55 lørdag morgen, må Petter Northug vente. Han er nemlig henvist til mosjonistklassen. Det får treningskamerat, TV 2-kollega og langløper Petter Skinstad til å se rødt.

Engadin Skimaraton

FÅR IKKE GÅ: Petter Northug blir en del av mosjonistklassen.

Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB

Det gjør han av én spesiell grunn og det handler om en søknad sendt til FIS (det Internasjonale Skiforbundet). I korte trekk har Northug bedt om en dispensasjon for å konkurrere i eliteklassen, selv om han ikke har vært en del av Verdens antidopingbyrå (Wada) sitt innrapporteringssystem de siste seks månedene.

Men den tidligere skikongen har siden månedsskiftet oktober/november ikke fått svar, verken fra FIS eller Wada.

– Det er vanvittig svakt og direkte respektløst å ikke gi et svar. Uansett hva svaret er. Et «nei» er også greit, selv om jeg vil være uenig i det. Men det må de få lov til. Nå tenker jeg «hvorfor finnes det i det hele tatt en mulighet for å søke?», sier Skinstad til NRK.

Petter Northug legger opp.

LA OPP: Petter Northug har siden han la opp i 2019 vært åpen for comeback.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Finnes ikke ett argument

Skinstad har den siste tiden tilbrakt tiden i høyden i italienske Livigno sammen med Northug. Men lørdag morgen klokken 08:55 går nettopp Skinstad ut med resten av de beste langløperne, mens Northug tar fatt på det 55 kilometer lange løpet i Sveits sammen med resten av «mosjonistene» åtte minutter senere.

Rennet ser du for øvrig på NRK1 eller nrk.no med sendestart 08.50.

Men Northug får ikke en sjanse til å være med på den virkelige moroa.

Skinstad vil ikke uttale seg om hvilke tanker Northug gjør seg om situasjonen, men gjentar sitt budskap: Han kaller det «forkastelig» at FIS ennå ikke har svart.

Petter Skinstad og Petter Northug

TRENINGSKAMERATER: Petter Soleng Skinstad og Petter Northug

Foto: Petter Soleng Skinstad

– Det handler om å behandle folk med respekt. Grunnen til at han vil gå skirenn er at han vil gi noe tilbake til sporten. Det er også sunt for ham å gå skirenn og holde seg i form. At FIS ikke ser hvilken betydning og kjemperessurs det ville vært å ha ham, og Marit Bjørgen som heller ikke fikk hjelp med samme regel ...

Skinstad må ta seg en pustepause.

– Det finnes ikke ett argument for at de ikke skal svare.

Ikke en del av WADAs program

Sakens kjerne handler om følgende: Etter at Northug la opp i 2019, lot han ikke muligheten for et comeback ligge åpent. Han ga beskjed om at han nå var ferdig med langrenn på toppnivå og har derfor ikke vært en del av antidopingprogrammet til Wada (Verdens Antidopingbyrå).

Men han har med årene kommet på andre tanker. Og for å gå med eliten han har vært nødt til å være en del av det såkalte Adams-systemet, der Wada får beskjed om hvor utøveren til enhver tid er i verden for å gjennomføre dopingkontroller. Northug må være en del av et slikt system i seks måneder.

Hensikten med å være en del av systemet i seks måneder handler om at utøvere ikke skal «legge opp», forsvinne fra Wadas radar og senere gjøre comeback i for eksempel et mesterskap. Men for de som vil ha FIS-lisens, og bare vil delta i eliteklassen i langløpskonkurransene i Ski Classics, finnes det altså en mulighet for å konkurrere før, som omtalt øverst i denne saken.

Petter Northug

FIKK NEI: Petter Northug.

Foto: Petter Soleng Skinstad

Kommunikasjonsdirektør i FIS, Jenny Wiedeke, har blitt forelagt Skinstads kritikk og har følgende forklaring på hvorfor Northug ennå ikke har fått et svar:

– Søknaden har blitt endelig fullført av FIS (ved å legge til flere forskjellige dokumenter) og sendt inn til WADA for en avgjørelse, sier hun, men legger til dette:

– Det har vært en forsinkelse i svaret på grunn av den økte arbeidsmengden knyttet til den pågående koronasituasjonen, som faller innunder den samme avdelingen i FIS (som også behandler søknaden).

WADA, ved sjef for media og kommunikasjon, Adam Fitzgerald, skriver følgende i en e-post til NRK fredag kveld:

«Vi mottok denne søknaden forrige uke. Når den er gjennomgått vil avgjørelsen vår være tilgjengelig så fort som mulig, hvis det ikke er noen komplikasjoner eller noe å følge opp når det gjelder søknaden».

– Dette taper de på

Selv om arrangøren, ifølge Skinstad, ville at Northug skulle stille i eliteklassen i La Diagonela fikk han et endelig «nei» av jurysjefen for konkurransen. Skinstad forteller at Northug også er fortalt av arrangør at han skal få stille i eliteklassen i det enda mer prestisjefulle blodslitet på 70 kilometer, nemlig Marcialonga i Italia.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta fra WADAs side, men så snart det foreligger et svar, skal vi informere ham, sier Wiedeke på NRKs spørsmål om når Northug kan forvente et svar.

Skinstad synes det hele bare er trist:

– Bare så det er sagt: Dette bryr ikke Petter seg så mye om. Han koser seg uansett. Men dette taper den lokale arrangøren, TV og media, FIS og Ski Classics på. De gjør seg selv til den store taperen her ved å miste et kjempestort trekkplaster som lørdag skal starte tre minutter bak damene.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal