Hopp til innhold

Northug henvist til mosjonistklassen – Skinstad raser mot manglende FIS-svar: - Direkte respektløst

ST. MORITZ (NRK): Mens en rekke langløpsprofiler setter i gang La Diagonela klokken 08.55 lørdag morgen, må Petter Northug vente. Han er nemlig henvist til mosjonistklassen. Det får treningskamerat, TV 2-kollega og langløper Petter Skinstad til å se rødt.

Engadin Skimaraton

FÅR IKKE GÅ: Petter Northug blir en del av mosjonistklassen.

Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB

Det gjør han av én spesiell grunn og det handler om en søknad sendt til FIS (det Internasjonale Skiforbundet). I korte trekk har Northug bedt om en dispensasjon for å konkurrere i eliteklassen, selv om han ikke har vært en del av Verdens antidopingbyrå (Wada) sitt innrapporteringssystem de siste seks månedene.

Men den tidligere skikongen har siden månedsskiftet oktober/november ikke fått svar, verken fra FIS eller Wada.

– Det er vanvittig svakt og direkte respektløst å ikke gi et svar. Uansett hva svaret er. Et «nei» er også greit, selv om jeg vil være uenig i det. Men det må de få lov til. Nå tenker jeg «hvorfor finnes det i det hele tatt en mulighet for å søke?», sier Skinstad til NRK.

Petter Northug legger opp.

LA OPP: Petter Northug har siden han la opp i 2019 vært åpen for comeback.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Finnes ikke ett argument

Skinstad har den siste tiden tilbrakt tiden i høyden i italienske Livigno sammen med Northug. Men lørdag morgen klokken 08:55 går nettopp Skinstad ut med resten av de beste langløperne, mens Northug tar fatt på det 55 kilometer lange løpet i Sveits sammen med resten av «mosjonistene» åtte minutter senere.

Rennet ser du for øvrig på NRK1 eller nrk.no med sendestart 08.50.

Men Northug får ikke en sjanse til å være med på den virkelige moroa.

Skinstad vil ikke uttale seg om hvilke tanker Northug gjør seg om situasjonen, men gjentar sitt budskap: Han kaller det «forkastelig» at FIS ennå ikke har svart.

Petter Skinstad og Petter Northug

TRENINGSKAMERATER: Petter Soleng Skinstad og Petter Northug

Foto: Petter Soleng Skinstad

– Det handler om å behandle folk med respekt. Grunnen til at han vil gå skirenn er at han vil gi noe tilbake til sporten. Det er også sunt for ham å gå skirenn og holde seg i form. At FIS ikke ser hvilken betydning og kjemperessurs det ville vært å ha ham, og Marit Bjørgen som heller ikke fikk hjelp med samme regel ...

Skinstad må ta seg en pustepause.

– Det finnes ikke ett argument for at de ikke skal svare.

Ikke en del av WADAs program

Sakens kjerne handler om følgende: Etter at Northug la opp i 2019, lot han ikke muligheten for et comeback ligge åpent. Han ga beskjed om at han nå var ferdig med langrenn på toppnivå og har derfor ikke vært en del av antidopingprogrammet til Wada (Verdens Antidopingbyrå).

Men han har med årene kommet på andre tanker. Og for å gå med eliten han har vært nødt til å være en del av det såkalte Adams-systemet, der Wada får beskjed om hvor utøveren til enhver tid er i verden for å gjennomføre dopingkontroller. Northug må være en del av et slikt system i seks måneder.

Hensikten med å være en del av systemet i seks måneder handler om at utøvere ikke skal «legge opp», forsvinne fra Wadas radar og senere gjøre comeback i for eksempel et mesterskap. Men for de som vil ha FIS-lisens, og bare vil delta i eliteklassen i langløpskonkurransene i Ski Classics, finnes det altså en mulighet for å konkurrere før, som omtalt øverst i denne saken.

Petter Northug

FIKK NEI: Petter Northug.

Foto: Petter Soleng Skinstad

Kommunikasjonsdirektør i FIS, Jenny Wiedeke, har blitt forelagt Skinstads kritikk og har følgende forklaring på hvorfor Northug ennå ikke har fått et svar:

– Søknaden har blitt endelig fullført av FIS (ved å legge til flere forskjellige dokumenter) og sendt inn til WADA for en avgjørelse, sier hun, men legger til dette:

– Det har vært en forsinkelse i svaret på grunn av den økte arbeidsmengden knyttet til den pågående koronasituasjonen, som faller innunder den samme avdelingen i FIS (som også behandler søknaden).

WADA, ved sjef for media og kommunikasjon, Adam Fitzgerald, skriver følgende i en e-post til NRK fredag kveld:

«Vi mottok denne søknaden forrige uke. Når den er gjennomgått vil avgjørelsen vår være tilgjengelig så fort som mulig, hvis det ikke er noen komplikasjoner eller noe å følge opp når det gjelder søknaden».

– Dette taper de på

Selv om arrangøren, ifølge Skinstad, ville at Northug skulle stille i eliteklassen i La Diagonela fikk han et endelig «nei» av jurysjefen for konkurransen. Skinstad forteller at Northug også er fortalt av arrangør at han skal få stille i eliteklassen i det enda mer prestisjefulle blodslitet på 70 kilometer, nemlig Marcialonga i Italia.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta fra WADAs side, men så snart det foreligger et svar, skal vi informere ham, sier Wiedeke på NRKs spørsmål om når Northug kan forvente et svar.

Skinstad synes det hele bare er trist:

– Bare så det er sagt: Dette bryr ikke Petter seg så mye om. Han koser seg uansett. Men dette taper den lokale arrangøren, TV og media, FIS og Ski Classics på. De gjør seg selv til den store taperen her ved å miste et kjempestort trekkplaster som lørdag skal starte tre minutter bak damene.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ingen Zucca-hjelp for Norge

  Norges største ishockeystjerne Mats Zuccarello reiser ikke til Finland for å slutte seg til den norske VM-troppen, sier landslagssjef Petter Thoresen til TV 2.

  Zuccarello og hans Minnesota Wild røk ut av NHL-sluttspillet i den første runden, og nordmannen var derfor aktuell for en reise til Finland for å delta i resten av verdensmesterskapet for Norge.

  Tirsdag bekrefter landslagssjef Petter Thoresen overfor TV 2 at det ikke blir noe av. «Zucca» har levert en god sesong i NHL, der han på veien har slått flere av sine egne poengrekorder.

  Før helgen uttalte Thoresen at det fantes «en liten sjanse» for at 34-åringen ville slutte seg til resten av hans tropp i Finland, men nå er løpet kjørt. Sist Zuccarello var på isen i en landskamp var i OL-kvalifiseringen i august i fjor.

  Da røk OL-drømmen for Norge med tap for Danmark i siste kamp. I etterkant avslørte NHL-stjernen at det kanskje var hans siste landskamp.

  Norge spiller sin neste VM-kamp mot Østerrike onsdag, før Tsjekkia, Sverige og USA venter i de tre siste. Norge kjemper for å unngå å rykke ned fra elite-VM. (NTB)

  NHL: Stanley Cup Playoffs-Minnesota Wild at St. Louis Blues
  Foto: Jeff Le / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste