Hopp til innhold

Northug håver inn på sommerkonkurransene

Skistjernene er blitt helårsstjerner, og de største, som Petter Northug, tjener gode penger på stille opp i showrenn også om sommeren.

Petter Northug

PÅ HAMAR: Petter Northug vant Kirkebakken Opp på Hamar, et renn arrangøren beskriver som en stor suksess.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Petter Northug har hatt en travel sommer etter VM-gullene i Falun, og har deltatt på Blinkfestivalen og Lysebotn opp, han har gått showrenn på Hamar, Trysil og i Fredrikstad og han deltok i helga på Toppidrettsveka.

Mange av rennene tjener han gode penger på. Etter det NRK erfarer kan Petter Northug kan få betalt opp mot 50 000 kroner for å stille opp på et enkelt renn.

Også mange av de andre landslagsløperne tar startpenger for å stille opp i showrenn, og prisene for stjerner som Therese Johaug, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er også opp mot Northugs nivå.

NRK har snakket med mange arrangører av sommerkonkurranser. Ingen legger skjul på at de har betalt for å få Northug og andre stjerner til å stille opp, selv om ingen ønsker å kommentere summer.

Viktig balansegang

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus er glad utøverne kan tjene penger på idretten sin, men innrømmer at det kan føre med seg prioriteringsutfordringer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ski har blitt showbusiness, og flere og flere rulleskirenn dukker opp i sommerhalvåret. Publikum strømmer til for å få se de største stjernene i sitt nærmiljø, og presset på å få de største stjernene gjør at prisene stiger.

– Det er positivt for utøverne at de har en markedspris og kan tjene penger på idretten sin. Men det kan også være vanskelig å motstå når det blir snakk om såpass store penger, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Langrennsledelsen sier at de ser at det kommersielle trykket rundt utøverne stiger, og er bekymret for at det kan gå på bekostning av treningsopplegget.

Ikke bekymret for Northug

– Vi har diskusjoner med utøvere som er fristet til å dra både hit og dit. Trenerne er litt konservative, mens markedsavdelingen har lyst til at løperne skal vise seg fram så mye som mulig. Det blir en drakamp det der, forteller landslagssjefen.

Løfshus sier at han ikke er bekymret for de største stjernene som Northug, Bjørgen, Johaug og Sundby, men mener at reisebelastningen og de mange konkurransene er en større utfordring for de nest beste.

– Det er en balanse. Det kan være en god mulighet for dem som er i vannskorpa til å bygge seg et navn og få mer ut av idretten sin. Det må gjøres en individuell vurdering på hvor mye man skal vise seg fram og hvor mye man skal gjemme seg bort, sier han.

Strålende fornøyd arrangør

Trener Stig Rune Kveen sa til Dagbladet at konkurranseopplegget er omtrent likt som i fjor sommer. Arrangørene NRK har snakket med forteller uten unntak at de er svært fornøyde med Petter Northug, uavhengig av prisen.

– Med og uten Petter er det to forskjellige arrangement. Det er ikke sammenlignbart. Nesten samtlige kommer for å se Petter, mener Dag Bjørnstad, Race Director for Kirkebakken Opp på Hamar.

Han forteller at interessen rundt VM -kongen fra Falun var enorm på Hamar.

– Jeg prøvde å skjerme han, men det var nesten umulig. Han ble omringet, både før og etter løpet og når han skulle til bilen, sier han.

I en tekstmelding til NRK skriver Northugs manager Are Langås at han ikke ønsker å kommentere Northugs sponsor- eller samarbeidsavtaler.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal