NRK Meny
Normal

Northug håver inn på sommerkonkurransene

Skistjernene er blitt helårsstjerner, og de største, som Petter Northug, tjener gode penger på stille opp i showrenn også om sommeren.

Petter Northug

PÅ HAMAR: Petter Northug vant Kirkebakken Opp på Hamar, et renn arrangøren beskriver som en stor suksess.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Petter Northug har hatt en travel sommer etter VM-gullene i Falun, og har deltatt på Blinkfestivalen og Lysebotn opp, han har gått showrenn på Hamar, Trysil og i Fredrikstad og han deltok i helga på Toppidrettsveka.

Mange av rennene tjener han gode penger på. Etter det NRK erfarer kan Petter Northug kan få betalt opp mot 50 000 kroner for å stille opp på et enkelt renn.

Også mange av de andre landslagsløperne tar startpenger for å stille opp i showrenn, og prisene for stjerner som Therese Johaug, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er også opp mot Northugs nivå.

NRK har snakket med mange arrangører av sommerkonkurranser. Ingen legger skjul på at de har betalt for å få Northug og andre stjerner til å stille opp, selv om ingen ønsker å kommentere summer.

Viktig balansegang

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus er glad utøverne kan tjene penger på idretten sin, men innrømmer at det kan føre med seg prioriteringsutfordringer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ski har blitt showbusiness, og flere og flere rulleskirenn dukker opp i sommerhalvåret. Publikum strømmer til for å få se de største stjernene i sitt nærmiljø, og presset på å få de største stjernene gjør at prisene stiger.

– Det er positivt for utøverne at de har en markedspris og kan tjene penger på idretten sin. Men det kan også være vanskelig å motstå når det blir snakk om såpass store penger, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Langrennsledelsen sier at de ser at det kommersielle trykket rundt utøverne stiger, og er bekymret for at det kan gå på bekostning av treningsopplegget.

Ikke bekymret for Northug

– Vi har diskusjoner med utøvere som er fristet til å dra både hit og dit. Trenerne er litt konservative, mens markedsavdelingen har lyst til at løperne skal vise seg fram så mye som mulig. Det blir en drakamp det der, forteller landslagssjefen.

Løfshus sier at han ikke er bekymret for de største stjernene som Northug, Bjørgen, Johaug og Sundby, men mener at reisebelastningen og de mange konkurransene er en større utfordring for de nest beste.

– Det er en balanse. Det kan være en god mulighet for dem som er i vannskorpa til å bygge seg et navn og få mer ut av idretten sin. Det må gjøres en individuell vurdering på hvor mye man skal vise seg fram og hvor mye man skal gjemme seg bort, sier han.

Strålende fornøyd arrangør

Trener Stig Rune Kveen sa til Dagbladet at konkurranseopplegget er omtrent likt som i fjor sommer. Arrangørene NRK har snakket med forteller uten unntak at de er svært fornøyde med Petter Northug, uavhengig av prisen.

– Med og uten Petter er det to forskjellige arrangement. Det er ikke sammenlignbart. Nesten samtlige kommer for å se Petter, mener Dag Bjørnstad, Race Director for Kirkebakken Opp på Hamar.

Han forteller at interessen rundt VM -kongen fra Falun var enorm på Hamar.

– Jeg prøvde å skjerme han, men det var nesten umulig. Han ble omringet, både før og etter løpet og når han skulle til bilen, sier han.

I en tekstmelding til NRK skriver Northugs manager Are Langås at han ikke ønsker å kommentere Northugs sponsor- eller samarbeidsavtaler.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: EM feltritt - dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Toppserien: LSK - Avaldsnes
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Sprint i Aure
Toppidrettsveka: Sprint