– Artig å bidra med å ødelegge

Petter Northug er glad han ikke er i russernes skisko før OL. Han misunner dem på ingen måte det vanvittige presset.

Petter Northug

Petter Northug vant sitt livs viktigste løp, og er glad han slipper å gjøre det igjen.

Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

– Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin har sikkert dette som sin viktigste sesong i karrieren, så de har sikkert forberedt seg bra, sier Petter Northug.

VM-kongen fra Holmenkollen vet mye om hvordan de beste russiske utøverne har det foran OL på hjemmebane i Sotsji. Selv fikk han virkelig kjenne på forventningene foran mesterskapet på hjemmebane i 2011.

Det innebar en enorm motivasjon, men også et enormt press. Ingen glemmer hvordan Northug hulkgråt av lettelse og glede etter det første gullet på tremila.

– Glad jeg slipper

– Skulle du ønske du var i skoene til russerne, som går inn i sitt livs viktigste sesong?

– Nei, jeg har vært der. Så jeg er glad jeg slipper, sier Northug til NRK.no.

I boka «Norske vinnerskaller» forteller han i detalj hvor altoppslukende Kollen-VM ble for ham. Slik var det helt til bobla sprakk ved målgang på den avsluttende femmila.

Underveis på kongedistansen, tenkte Northug slik:

«Det her er det siste viktige løpet i ditt liv, hvis du vinner denne femmila så har du tatt femmila i tre mesterskap på rad, hvis du vinner dette løpet så trenger du ikke gå flere skirenn, for da har du vunnet det viktigste skirennet i ditt liv.»

«Livet kunne vært ødelagt»

Da Northug nesten ble dratt med i et fall på sisterunden, tenkte han:

«Der kunne livet mitt ha vært ødelagt, så heldig er du ikke engang til.»

Det gikk altså bra, Northug tok sitt tredje femmilsgull på rad, og etterpå har han senket skuldrene. Langrenn er fortsatt viktig, men ikke lenger en kamp på liv og død.

Det er ingen renn igjen å gå som vinnes. I Sotsji er Petter Northug en utfordrer og eventuelle gull vil bare pynte på et regnskap som allerede er i evig overskudd.

Vil ødelegge

For Petter Northug er det et perfekt utgangspunkt for en sesong som ble innledet med et to måneder langt sykdomsavbrekk.

– Jeg tror det er mange som ser på OL i Sotsji som sitt viktigste mesterskap i karrieren. Og mange av løpene de møter der, ser de også på som de viktigste løpene i karrieren. Da er det artig å bidra med å prøve å ødelegge det, smiler Northug.

Selv innledet han sesongen med en 13.-plass i minitouren i Kuusamo, der både Maxim Vylegzjanin og Alexander Legkov viste gryende OL-form. De måtte likevel ta til takke med andre- og tredjeplass, bak Martin Johnsrud Sundby.

Lørdag fortsetter verdenscupsesongen med 15 km klassisk på Lillehammer.

Northug og Vylegzjanin

Med livet som innsats spurtet Petter Northug ned Maxim Vylegzjanin på VM-femmila i Holmenkollen. I Sotsji er det russeren som har presset på seg.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Sportsnyheter

YcTkcXtlRJc

Reagerer på Portugals taktiske tabbe i EM-drama: – Surrealistisk

Gruppe F ble på forhånd dømt til å være «dødens gruppe» i EM. Onsdag kveld fikk vi med all tydelighet demonstrert hvorfor.

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Siste nytt

 • Slik spilles åttedelsfinalene i EM

  Nå som alle gruppene er ferdigspilt, er åttedelsfinalene klare. Her kommer det noen ordentlige storoppgjør:
  ** Wales – Danmark (26. juni)
  ** Italia – Østerrike (26. juni)
  ** Nederland – Tsjekkia (27. juni)
  ** Belgia – Portugal (27. juni)
  ** Kroatia – Spania (28. juni)
  ** Frankrike – Sveits (28. juni)
  ** England – Tyskland (29. juni)
  ** Sverige – Ukraina (29. juni)

  fQSyNCeeiXo
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Gullkampen lever videre

  Gullduellen i tysk håndball lever helt til siste serierunde på søndag. Flensburg-Handewitt inntok tabelltoppen etter seier i kveldens kamp.

  Dermed ligger laget ett poeng foran erkerivalen Kiel, med Sander Sagosen og Harald Reinkind på laget, har en kamp mindre spilt.

  De norske landslagsspillerne Magnus Abelvik Rød, Torbjørn Bergerud. Gøran Johannessen og Magnus Jøndal spiller for Flensburg-Handewitt.

  I siste serierunde søndag spiller Flensburg hjemme mot Balingen-Weilstetten og Kiel borte mot Rhein-Neckar Löwen.

  Håndball menn, EM-kvalifisering: Norge - Italia (37-16)
  Foto: Toms Kalnins / NTB
 • Stormet banen med regnbueflagg

  En tilskuer løp ut på banen med et regnbueflagg i begge hendene da den ungarske nasjonalsangen runget over stadion før oppgjøret mot Tyskland. Banestormeren ble til slutt «taklet» og tatt hånd om av sikkerhetsvakter. Det ble en svært spesiell opptakt til kampen etter at Uefa sa nei til Münchens ønske om å lyse opp stadion med regnbuefarger for å vise støtte til LHBT-samfunnet. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner.

  Pride
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal