NRK Meny
Normal

– Artig å bidra med å ødelegge

Petter Northug er glad han ikke er i russernes skisko før OL. Han misunner dem på ingen måte det vanvittige presset.

Petter Northug

Petter Northug vant sitt livs viktigste løp, og er glad han slipper å gjøre det igjen.

Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

– Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin har sikkert dette som sin viktigste sesong i karrieren, så de har sikkert forberedt seg bra, sier Petter Northug.

VM-kongen fra Holmenkollen vet mye om hvordan de beste russiske utøverne har det foran OL på hjemmebane i Sotsji. Selv fikk han virkelig kjenne på forventningene foran mesterskapet på hjemmebane i 2011.

Det innebar en enorm motivasjon, men også et enormt press. Ingen glemmer hvordan Northug hulkgråt av lettelse og glede etter det første gullet på tremila.

– Glad jeg slipper

– Skulle du ønske du var i skoene til russerne, som går inn i sitt livs viktigste sesong?

– Nei, jeg har vært der. Så jeg er glad jeg slipper, sier Northug til NRK.no.

I boka «Norske vinnerskaller» forteller han i detalj hvor altoppslukende Kollen-VM ble for ham. Slik var det helt til bobla sprakk ved målgang på den avsluttende femmila.

Underveis på kongedistansen, tenkte Northug slik:

«Det her er det siste viktige løpet i ditt liv, hvis du vinner denne femmila så har du tatt femmila i tre mesterskap på rad, hvis du vinner dette løpet så trenger du ikke gå flere skirenn, for da har du vunnet det viktigste skirennet i ditt liv.»

«Livet kunne vært ødelagt»

Da Northug nesten ble dratt med i et fall på sisterunden, tenkte han:

«Der kunne livet mitt ha vært ødelagt, så heldig er du ikke engang til.»

Det gikk altså bra, Northug tok sitt tredje femmilsgull på rad, og etterpå har han senket skuldrene. Langrenn er fortsatt viktig, men ikke lenger en kamp på liv og død.

Det er ingen renn igjen å gå som vinnes. I Sotsji er Petter Northug en utfordrer og eventuelle gull vil bare pynte på et regnskap som allerede er i evig overskudd.

Vil ødelegge

For Petter Northug er det et perfekt utgangspunkt for en sesong som ble innledet med et to måneder langt sykdomsavbrekk.

– Jeg tror det er mange som ser på OL i Sotsji som sitt viktigste mesterskap i karrieren. Og mange av løpene de møter der, ser de også på som de viktigste løpene i karrieren. Da er det artig å bidra med å prøve å ødelegge det, smiler Northug.

Selv innledet han sesongen med en 13.-plass i minitouren i Kuusamo, der både Maxim Vylegzjanin og Alexander Legkov viste gryende OL-form. De måtte likevel ta til takke med andre- og tredjeplass, bak Martin Johnsrud Sundby.

Lørdag fortsetter verdenscupsesongen med 15 km klassisk på Lillehammer.

Northug og Vylegzjanin

Med livet som innsats spurtet Petter Northug ned Maxim Vylegzjanin på VM-femmila i Holmenkollen. I Sotsji er det russeren som har presset på seg.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal