Hopp til innhold

Northug går ikke Vasaloppet

Petter Northug går ikke Vasaloppet kommende søndag på grunn av magetrøbbel.

Petter Northug

Petter Northug etter at han hadde gått Marcialonga i Italia 29. januar. Onsdag ble det klart at 90 kilometer lange Vasaloppet gikk fløyten for Northug.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Han er ikke frisk nok til stille til start. Vi vet at de guta han skal måle seg mot i Vasaloppet har trent hele året, er meget bra og er veldig vanskelig å følge selv om man er i toppform. Når Petter nå ikke er i toppform og i tilleg har mageproblemer var det uaktuelt, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Northug: – Ergerlig

Den svenske klassikeren har vært hovedsatsningen til Northug etter at Tour de Ski var over i starten av januar. Nå blir det altså ikke bli noe av likevel.

– Det er ergerlig å måtte stå av det som i hele perioden etter Tour de Ski har vært sesongens store mål. Jeg gledet meg til å måle meg mot langløpspesialistene, særlig ettersom det gikk så fint i Marcialonga, sier Northug til NTB gjennom sin presserådgiver Otto Ulseth.

 • Hva betyr dette for Vasaloppet? Si din mening nederst i artikkelen!

Den siste uka har vært en kamp mot klokka for Northug. Han ble sendt hjem fra høydetrening tidligere enn planlagt, torsdag i forrige uke, på grunn av magetrøbbel.

Frykter større problemer

Vel hjemme i Norge har han vært hos legen og blitt testet for å finne ut hva som er galt, men kroppen til langrennsstjernen har altså ikke blitt bra nok - fort nok.

Tidligere i uken ble det meldt at en avgjørelse vedrørende om det ble Vasalopp eller ei på Northug skulle tas torsdag. I dag, onsdag, ble det likevel avgjort.

Landslagslege Knut Gabrielsen begrunner avgjørelsen med at man har dårlige erfaringer med en vrang Northug-mage fra tidligere.

– Vi har erfart at det kan gå mange uker før han er helt restituert, opplyser Gabrielsen.

Fryktet Northug i «Vasan»

Northug gikk i slutten av januarMarcialonga som oppladning og læring til Vasaloppet søndag, og ble der nummer ti.

Langløpsspesialistene Jørgen og Anders Aukland (som ble nummer én og to i Marcialonga og som begge har vunnet Vasaloppet), mente i etterkant at trønderen ville bli farligere i de svenske skoger.

Nå får de ikke møte ham der likevel. Og det kan bli veldig lenge til neste mulighet.

Lenge til neste gang

For Northugs langløpssatsning er høyst midlertidig. Grunnen til at han prøver seg på disse lange løpene akkurat denne sesongen, er fordi det ikke er noen mesterskap å bli konge i (slik han har vært i sine tre forrige forsøk).

De tre neste årene er det mesterskap, henholdsvis VM i Val di Fiemme, 2014-OL i Sotsjij og VM i Falun i 2015.

Siste nytt

 • Ruud klar for semifinale etter sliteseier

  Etter en parademarsj så langt i grusturneringen i Sveits, slet Casper Ruud mot Thanasi Kokkinakis torsdag. Nordmannen vant til slutt 6-4, 7-6 (7-3).

  Ruud har hatt en ujevn start på sesongen, men i ATP 250-turneringen i Genève har nordmannen gjort sakene godt. I forrige runde feide 23-åringen franske Benoît Paire av grusen.

  Fredagens motstander Kokkinakis har møtt Ruud én gang tidligere, tilbake i 2018. Da vant australieren, som nå er på 85.-plass på ATP-rankingen. Ruud er nummer åtte.

  Nordmannen er regjerende mester i Genève, og er den høyeste rangerte spilleren som er igjen i turneringen. I semifinalen venter amerikanske Reilly Opelka. Finalen spilles lørdag.

  Neste uke venter et av sesongens store mål for nordmannen: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. Trekningen skjer torsdag kl. 19.00. (NTB)

  Switzerland Tennis Geneva Open
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • Seks kvinnelige dommere til Qatar-VM – ingen kampledere fra Norden

  Tre hoveddommere og tre assistenter er kvinner når VM i Qatar starter mot slutten av året. Det blir første gang at fotball-VM for menn får kvinnelige dommere.

  Det opplyser Fifa i en pressemelding.

  De tre hoveddommerne er Stéphanie Frappart (Frankrike), Salima Mukansanga (Rwanda) og Yoshimi Yamashita (Japan). I tillegg vil Neuza Back (Brasil), Karen Medina (Mexico) og Kathryn Nesbitt (USA) fungere som assistentdommere i mesterskapet.

  Totalt er det oppnevnt 129 dommere til Qatar-sluttspillet, som spilles i perioden 21. november til 18. desember.

  På listen er det ingen dommere fra de nordiske landene. Norge har ikke hatt en dommer i VM-sammenheng siden Terje Hauge dømte i Sør-Korea og Japan i 2002. (NTB)

  Mesterligaen fotball, kvinner: LSK Kvinner - FC Barcelona Femeni’ (0-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Tottenham-spiller utestengt for doping: – Gjorde en feil

  Tottenham-angriperen Chioma Ubogagu (29) straffes for brudd på dopingbestemmelsene. Hun holdes utenfor fotballen fram til oktober.

  Englands fotballforbund opplyste om dopingdommen torsdag. Utestengelsen er satt til ni måneder etter at det i oktober i fjor ble funnet spor av et forbudt steroid i Ubogagus urinprøve.

  Den engelske landslagsspissen fikk utskrevet to ulike medisiner i USA for å behandle sine akneproblemer (hudsykdom), skriver Tottenham i en uttalelse. Hun skal ikke ha visst at de var på idrettens dopingliste.

  – Jeg vil være tydelig på at medisinene ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt, men jeg gjorde en feil ved ikke å være forsiktig nok, sier Ubogagu.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste