Northug går ikke Vasaloppet

Petter Northug går ikke Vasaloppet kommende søndag på grunn av magetrøbbel.

Petter Northug

Petter Northug etter at han hadde gått Marcialonga i Italia 29. januar. Onsdag ble det klart at 90 kilometer lange Vasaloppet gikk fløyten for Northug.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Han er ikke frisk nok til stille til start. Vi vet at de guta han skal måle seg mot i Vasaloppet har trent hele året, er meget bra og er veldig vanskelig å følge selv om man er i toppform. Når Petter nå ikke er i toppform og i tilleg har mageproblemer var det uaktuelt, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Northug: – Ergerlig

Den svenske klassikeren har vært hovedsatsningen til Northug etter at Tour de Ski var over i starten av januar. Nå blir det altså ikke bli noe av likevel.

– Det er ergerlig å måtte stå av det som i hele perioden etter Tour de Ski har vært sesongens store mål. Jeg gledet meg til å måle meg mot langløpspesialistene, særlig ettersom det gikk så fint i Marcialonga, sier Northug til NTB gjennom sin presserådgiver Otto Ulseth.

 • Hva betyr dette for Vasaloppet? Si din mening nederst i artikkelen!

Den siste uka har vært en kamp mot klokka for Northug. Han ble sendt hjem fra høydetrening tidligere enn planlagt, torsdag i forrige uke, på grunn av magetrøbbel.

Frykter større problemer

Vel hjemme i Norge har han vært hos legen og blitt testet for å finne ut hva som er galt, men kroppen til langrennsstjernen har altså ikke blitt bra nok - fort nok.

Tidligere i uken ble det meldt at en avgjørelse vedrørende om det ble Vasalopp eller ei på Northug skulle tas torsdag. I dag, onsdag, ble det likevel avgjort.

Landslagslege Knut Gabrielsen begrunner avgjørelsen med at man har dårlige erfaringer med en vrang Northug-mage fra tidligere.

– Vi har erfart at det kan gå mange uker før han er helt restituert, opplyser Gabrielsen.

Fryktet Northug i «Vasan»

Northug gikk i slutten av januarMarcialonga som oppladning og læring til Vasaloppet søndag, og ble der nummer ti.

Langløpsspesialistene Jørgen og Anders Aukland (som ble nummer én og to i Marcialonga og som begge har vunnet Vasaloppet), mente i etterkant at trønderen ville bli farligere i de svenske skoger.

Nå får de ikke møte ham der likevel. Og det kan bli veldig lenge til neste mulighet.

Lenge til neste gang

For Northugs langløpssatsning er høyst midlertidig. Grunnen til at han prøver seg på disse lange løpene akkurat denne sesongen, er fordi det ikke er noen mesterskap å bli konge i (slik han har vært i sine tre forrige forsøk).

De tre neste årene er det mesterskap, henholdsvis VM i Val di Fiemme, 2014-OL i Sotsjij og VM i Falun i 2015.

Siste nytt

 • Kalvå ut av OL-troppen – Haga inn

  Det opplyste Norges Skiforbund lørdag morgen.

  Sammen med Heidi Weng testet Anne Kjersti Kalvå positiv på koronaviruset tidligere denne uken under landslagets siste høydesamling før OL i italienske Seiser Alm.

  Ettersom det er både tvil og usikkerhet om Weng og Kalvå rekker OL som starter neste uke og for damenes del er ferdig 19. februar, har landslagsledelsen gjort tøffe prioriteringer. De har bestemt at Kalvå ikke får delta.

  «I forbindelse med smittesituasjonen i den norske OL-troppen, har vi behov for å sikre nok utøvere til distansene under lekene».

  Inn kommer Ragnhild Haga, skriver Norges Skiforbund, og legger til at Heidi Wengs situasjon avventes nærmere. Det norske damelandslaget reiser etter planen med charterfly fra Zürich den 1. februar.

  UqA5khL495Y
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Her forlater landslaget hotellet

  Emil Iversen, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl og Pål Golberg og deler av støtteapparatet satte kursen til flyplassen i Verona i denne bussen tidlig lørdag morgen.

  – Det blir godt å komme hjem til Norge nå. Det har vært en ganske spesiell pre-camp kan du si, sier Emil Iversen til NRK.

  Han legger ikke skjul på at de siste dagene har vært veldig merkelige preget av mye usikkerhet. Samtidig så prøver han å dreie fokuset over på lagfølelsen.

  – Det handler om å ikke bruke for mye energi på det, og se på oss som et lite lag. Vi som tester negativt for bare prøve å holde motet oppe og gå litt for landet og for hele laget, fortsetter den regjerende verdensmesteren på femmil.

  Men han har fortsatt ikke noe håp om at han skal gå åpningsdistansen.

  – Det må nok være tre-fire forfall til før jeg er aktuell til tremila, sier Iversen

  Johannes Høsflot Klæbo ble på fredag sendt hjem fra Seiser Alm i privatfly.

  Emil Iversen
  Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK
 • Smittet svenske var på Bejing-flyet med norske OL-utøvere

  Det svenske skiforbundet melder lørdag morgen i en pressemelding at langrennsløper Leo Johansson er satt i karantene etter å ha testet positivt for covid-19 ved ankomst til Kina.

  Johansson reiste med flyvningen fra Oslo til Beijing der også danske og norske OL-utøvere var om bord.

  – En kjedelig beskjed for Leo og for troppen, men ingen andre på langrennslandslaget har testet positivt ved ankomst, sier svenskenes troppsjef Peter Reinebo i en uttalelse.

  Johansson ble smittet av koronaviruset allerede for to uker siden, men valgte likevel å sette seg på flyet med de andre utøverne torsdag kveld norsk tid.

  Det svenske støtteapparatet mener de positive prøvene skyldes hans tidligere smittetilfellet fra tidligere denne måneden. Til tross for prøvesvarene i Kina mener det svenske legeteamet at Johansson ikke er smittsom, da han har testet negativt seks ganger i Sverige før avreise.

  Reglene under Beijing-OL er imidlertid annerledes og Johansson får nå ikke returnere fra karantene før han har levert to negative koronaprøver med 24 timers mellomrom.

  Verdenscup i langrenn på Lillehammer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal