Northug går ikke Vasaloppet

Petter Northug går ikke Vasaloppet kommende søndag på grunn av magetrøbbel.

Petter Northug

Petter Northug etter at han hadde gått Marcialonga i Italia 29. januar. Onsdag ble det klart at 90 kilometer lange Vasaloppet gikk fløyten for Northug.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Han er ikke frisk nok til stille til start. Vi vet at de guta han skal måle seg mot i Vasaloppet har trent hele året, er meget bra og er veldig vanskelig å følge selv om man er i toppform. Når Petter nå ikke er i toppform og i tilleg har mageproblemer var det uaktuelt, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Northug: – Ergerlig

Den svenske klassikeren har vært hovedsatsningen til Northug etter at Tour de Ski var over i starten av januar. Nå blir det altså ikke bli noe av likevel.

– Det er ergerlig å måtte stå av det som i hele perioden etter Tour de Ski har vært sesongens store mål. Jeg gledet meg til å måle meg mot langløpspesialistene, særlig ettersom det gikk så fint i Marcialonga, sier Northug til NTB gjennom sin presserådgiver Otto Ulseth.

 • Hva betyr dette for Vasaloppet? Si din mening nederst i artikkelen!

Den siste uka har vært en kamp mot klokka for Northug. Han ble sendt hjem fra høydetrening tidligere enn planlagt, torsdag i forrige uke, på grunn av magetrøbbel.

Frykter større problemer

Vel hjemme i Norge har han vært hos legen og blitt testet for å finne ut hva som er galt, men kroppen til langrennsstjernen har altså ikke blitt bra nok - fort nok.

Tidligere i uken ble det meldt at en avgjørelse vedrørende om det ble Vasalopp eller ei på Northug skulle tas torsdag. I dag, onsdag, ble det likevel avgjort.

Landslagslege Knut Gabrielsen begrunner avgjørelsen med at man har dårlige erfaringer med en vrang Northug-mage fra tidligere.

– Vi har erfart at det kan gå mange uker før han er helt restituert, opplyser Gabrielsen.

Fryktet Northug i «Vasan»

Northug gikk i slutten av januarMarcialonga som oppladning og læring til Vasaloppet søndag, og ble der nummer ti.

Langløpsspesialistene Jørgen og Anders Aukland (som ble nummer én og to i Marcialonga og som begge har vunnet Vasaloppet), mente i etterkant at trønderen ville bli farligere i de svenske skoger.

Nå får de ikke møte ham der likevel. Og det kan bli veldig lenge til neste mulighet.

Lenge til neste gang

For Northugs langløpssatsning er høyst midlertidig. Grunnen til at han prøver seg på disse lange løpene akkurat denne sesongen, er fordi det ikke er noen mesterskap å bli konge i (slik han har vært i sine tre forrige forsøk).

De tre neste årene er det mesterskap, henholdsvis VM i Val di Fiemme, 2014-OL i Sotsjij og VM i Falun i 2015.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen løp med virus

  Gjert Ingebrigtsen varslet umiddelbar legesjekk da Jakob Ingebrigtsen lørdag måtte bryte Hytteplanmila. Nå foreligger svaret på hvorfor 20-åringen fikk problemet i løpet der han var ventet å løpe for ny norsk bestenotering på 10 km gateløp.

  – Det viser seg at Jakob løp med et virus. Det er ikke snakk om covid, men et såkalt rhinovirus, som er et veldig vanlig forkjølelsesvirus, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

  Han antyder at sønnen pådro seg viruset i forbindelse med mediedag i Oslo onsdag i forrige uke, tre dager før løpet. Jakob Ingebrigtsen hadde ikke følt seg dårlig i dagene før løpet, og reaksjonen kom derfor overraskende.

  Ingebrigtsen er tilbake i lett trening, men skal fortsatt igjennom ytterligere en medisinsk test for å få fastslått at viruset alene var årsaken til misforholdet som oppsto mellom fart og puls tidlig i løpet, som igjen gjorde at han valgte å stoppe.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Norge opp én rankingplass

  Norge klatrer til 43.-plass på siste Fifa-ranking. Det er én plass opp. Belgia er fortsatt rangert som verdens beste herrelandslag, foran Frankrike og Brasil. Danmark (13.-plass), Sverige (19) og Island (39) er de tre beste nordiske landene.

  Nicolae Stanciu fortviler etter Erling Braut Haalands andre mål
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • – OL-utsettelse øker medaljesjansen

  Landslagssjef Johan Flodin mener at dobbeltfireren med Olaf Tufte har større sjanser til OL-medalje neste år enn om OL skulle gått som planlagt i år. – De tre andre har fått ett år til på seg, og vi har sett en kapasitetsøkning hos flere av dem.

  Olaf Tufte
  Foto: Vidar Ruud

Sendeplan

Kl. Program Kanal