NRK Meny
Normal

Northug fikk juksemakerens premie i posten

Lørdag fikk Petter Northug det synlige beviset på at han ble nummer tre i Tour de Ski sist vinter. Dopingdømte Johannes Dürr er strøket fra listene.

Petter Northug premie

Lørdag kom denne pakken til Petter Northug. Den inneholdt tredjepremien fra Tour de Ski og en redigert resultatliste.

Foto: Privat

– Mange skal ha det til at sist vinter var så dårlig. Men den blir jo bare bedre og bedre, humrer John Northug når NRK.no snakker med ham på telefon.

Johannes Dürr

Johannes Dürr kysser krystallpremien som nå har havnet i Mosvika.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Lørdag morgen ringte det nemlig på døra på gårdsbruket Selli i Framverran. Denne gangen var det ikke politiet som kom for å forkynne en tiltale, men noe adskillig hyggeligere.

Det var postbudet, som hadde med seg en pakke til Petter Northug – som fortsatt har postadresse hjemme hos foreldrene i Mosvika.

Pakken viste seg å inneholde det synlige beviset på at Petter Northug ble nummer tre i Tour de Ski sist vinter.

– Vill gåing

På toppen av monsterbakken i Val di Fiemme, var det østerrikske Johannes Dürr som besteg seierspallen og mottok premien. Senere på vinteren testet Dürr positivt på EPO, og han tilsto da at han var dopet også da han imponerte og overrasket alle under Tour de Ski.

Da Dürrs positive dopingtest ble kjent under OL i Sotsji, kommenterte Northug saken sånn overfor NRK.no:

– Jeg er skuffet. Jeg husker den siste bakken. Jeg tror ikke det var på TV, men jeg husker jeg holdt igjen ganske mye før han kom, for jeg tenkte jeg skulle være med opp og ta ham på slutten ettersom han hadde kjørt så hardt, sier Northug.

Slik gikk det altså ikke.

– Idet han kom i kontakt med meg, rykket han. Jeg holdt følge, og så rykket han igjen. Det var helt vill gåing, sa Northug.

Petter Northugs Tour-premie

Det er ikke mange premier som står på utstilling i stua hos familien Northug i Framverran, men lørdagens overraskelser får noen dager i lyset.

Foto: Privat

Northug får bonuspenger

Petter Northug var ikke i Mosvika da postbudet kom lørdag, men pappa John tok imot premien og plasserte den umiddelbart i vindusposten – som en oppmuntring i en turbulent tid.

9. oktober får Petter Northug dommen etter fyllekjøringa i mai. Northug er også saksøkt av sin tidligere samarbeidspartner Nye Høyder, og er fortsatt i forhandlinger med Norges skiforbund om en avtale som gjør at han i det hele tatt kan konkurrere til vinteren.

At resultatlistene fra Tour de Ski nå er skrevet om, vil også bety at det kommer noen ekstra kroner Northugs vei.

– Uten at jeg har regnet på det, har tredjeplass i Tour de Ski også en positiv økonomisk side for Petter, i forhold til premiepenger fra FIS og resultatbaserte bonusavtaler med sponsorer og samarbeidspartnere, sier Northugs manager Are Sørum Langås til NRK.no.

At Johannes Dürr er strøket fra listene, betyr at det ble norsk på de fire første plassene i Tour de Ski sist vinter. Martin Johnsrud Sundby vant foran Chris André Jespersen, Petter Northug og Sjur Røthe.

Siste nytt

 • FIFA-ranking: Tyskland frå 1 til 15

  Verdsmeister Frankrike er ny topp på den første FIFA-rankingen etter fotball-VM. Belgia og Brasil er nr 2 og 3.

  Tyskland har toppa rankingen lenge, men fall heilt til 15.-plass etter sin elendige VM-innsats.

  Norge ligg uendra på 53.-plass.

 • Rumlemage intet hinder for Djokovic

  Novak Djokovic gikk videre til tredje runde i Cincinnati Masters tross rumlete mage etter 2-1-seier mot Adrian Mannarino.

  Djokovic tapte første sett 4-6, men måtte ha legehjelp under andre sett. Han valgte likevel å fortsette, og vant de neste settene 6-2, 6-1.

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Sandvolleyball, finale for menn
NM-veka: Sandvolleyball, menn
NM-veka: Sandvolleyball og judo