Mot ny spesialavtale for Northug

Skistyret i Norges Skiforbund har besluttet å videreføre Petter Northugs avtale fra fjorårets sesong.

Petter Northug

FÅR FORTSETTE: Petter Northug får tilbud om samme særavtale som for sesongen 2014/2015.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Skistyret mener det er riktig å videreføre den avtalen vi hadde i fjor. Vi håper at Petter vil fortsette på landslaget, sa skipresident Erik Røste på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Petter Northug

VM-KONGEN: Petter Northug vant fire gullmedaljer under VM i Falun.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Northug fikk før sesongen 2014/2015 lov til å fortsette samarbeidet med Coop og likevel konkurrere internasjonalt. Avtalen strakk seg til 7. april i år. Nå har skistyret besluttet å tilby den samme avtalen også for sesongen 2015/2016.

– Hovedgrunnen til det er at vi må erkjenne at siste vinter har fungert bra. Både resultatmessig og for langrenn. Mens utredningsarbeidet pågår, vil det være riktig å videreføre avtalen som i fjor, som best mulig tar hensyn til behovet for alle parter, fortsatte Røste.

Usikkert hva Northug svarer

Tirsdag ettermiddag var styret i Norges Skiforbund samlet på Park Inn Radisson på Gardermoen. Her ble Petter Northugs fremtid på landslaget diskutert.

Petter Northug selv må få tid til å se på vedtaket og har ennå ikke svart på tilbudet fra skistyret, sa leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad under pressekonferansen.

– Vi føler oss ikke 100 prosent sikker på at han kommer til å si ja. Men det er den samme avtalen som i fjor som vil gjelde.

Northugs manager Are Sørum Langås sier de ennå ikke har tatt stilling til hva svaret på tilbudet blir.

– Det er en stund siden vi har hørt fra Norges Skiforbund og hatt dialog med dem. Men nå er det naturlig at vi igjen setter oss ned og ser om vi kan komme til en langsiktig løsning, sier Langås til NRK.

Røste

Skipresident Erik Røste, leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og generalsekretær i Norges Skiforbund Stein Opsal under tirsdagens pressemøte.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Skal utrede en fremtidig landslagsmodell

Skipresident Røste forteller at dette ikke har vært noen enkel prosess og at det nå skal jobbes med å finne nye modeller for å unngå samme problemstilling i fremtiden.

– Vi nedsetter et bredt sammensatt utvalg som skal vurdere framtidas landslagsmodell ut fra grener og behov. Vi ser på hvordan framtidas landslagsmodell skal være robuste og bærekraftig. Organisasjonen har behov for en gjennomgang for å møte nye utfordringer og behov.

– En slik utredning vil føre til at fremtidige enkeltsaker ikke vil være like vanskelige som den med Petter har vært, fortsatte Røste.

Petter Northug blir tilbudt plass på langrenns-landslaget neste vinter, på samme betingelser som han hadde forrige sesong. 
Men skipresidenten vet ikke om Northug vil takke ja til landslagsplassen.

Se Dagsrevy-reportasjen om ny spesialavtale for Northug.

Splittet skistyret

Skistyret holdt også for kun én uke siden et møte der Northugs skifremtid var tema. Etter møtet bekreftet skipresident Erik Røste at Northug splitter skistyret.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en vanskelig sak, slik at det har vært diskusjoner. Men det var flertall i styret for å opprettholde særavtalen fra i fjor, sa Røste tirsdag.

Allerede 16. mars publiserte NRK en undersøkelse som viste at 53,9 prosent av norske skipolitikere ønsket at Petter Northug skulle få en ny særavtale, i strid med skistyrets vedtak fra i fjor.

Siste nytt

 • Landslagstrener Iversen testet negativt

  Trener for kvinnelandslaget i langrenn, Ole Morten Iversen, har testet negativt på en PCR-test. Han har også testet negativt på hurtigtestene. Det skriver Dagbladet.

  Dermed kan han trolig reise til OL i Beijing som planlagt 27. januar.

  Mandag ble det kjent at sprintlandslandslagtrener Arild Monsen hadde testet positivt ved ankomst til Gardermoen etter at han og Iversen hadde reist hjem fra Italia sammen.

  Langrennssjef Espen Bjervig fortalte da at det er løpere som vil bli definert som nærkontakter etter Monsens positive test. Dermed kan noen av de bli satt i karantene ifølge italienske regler. Det vil i så fall endre reiseplanene.

  HGvbpyrRMhI
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Nadal slet seg til semifinale

  Rafael Nadal brukte fem sett og over fire timer på å slå Denis Shapovalov tirsdag, og tok seg med det videre til semifinalen i Australian Open.

  Oppgjøret var over etter fire timer og åtte minutter, og Nadal vant til slutt 3-2 i sett. Dermed fortsetter jakten på den 21. Grand Slam-tittelen.

  I kvinnenes kvartfinaler ble fjerdeseedede Barbora Krejcikova slått ut av Madison Keys. French Open-vinner Krejcíková tapte i strake sett med 3-6, 2-6.

  Australian Open. Rafael Nadal.
  Foto: LOREN ELLIOTT / Reuters
 • Australian Open snur i Peng Shuai-strid

  Australian Open har valgt å omgjøre sitt forbud mot å bære t-skjorter med påskriften «Where is Peng Shuai» under tennisturneringen. Plakater og bannere vil imidlertid fortsatt være forbudt, skriver The Guardian.

  Arrangørene har fått mye kritikk etter at de ba en tilskuer ta av seg en t-skjorte som refererte til den kinesiske tennisspilleren. Beslutningen ble begrunnet med at det ikke er tillatt med bekledning eller bannere som er av politisk art. Tennislegende Martina Navratilova anklaget blant annet Tennis Australia for å «kapitulere» overfor Kina.

  Peng forsvant fra offentligheten i flere uker i november etter at hun beskyldte en tidligere kinesisk toppolitiker for å begå seksuelle overgrep mot henne gjennom flere år. Senere viste hun seg fram igjen, og hun trakk beskyldningene tilbake og sa hun hadde blitt misforstått.

  Kvinnenes internasjonale tennisforbund (WTA) reagerte med å droppe alle planlagte turneringer i Kina og Hongkong i 2022 på grunn av saken.

  Peng er senere observert offentlig, og hun har hatt en videosamtale med IOC (Den internasjonale olympiske komité) 21. november, men det er uklart om hun er trygg og fri.

  Peng Shuai. T-skjorter.
  Foto: PAUL CROCK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal