NRK Meny
Normal

Northug får ikke bruke eventuell friplass

Selv om Petter Northug skulle skaffe seg personlig friplass i verdenscupen via skandinavisk cup, får han ikke lov til å konkurrere med verdenseliten.

Vidar Løfshus og petter Northug

STENGER DØRA: Vidar Løfshus er mannen som tar ut norske løpere til verdenscupen. I vinter kommer han ikke til å ta ut Petter Northug.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skiforbundet bestemte mandag at Petter Northug ikke får representere Norge i verdenscupen kommende vinter, ettersom han ikke har signert landslagsavtalen han er tilbudt.

Det betyr at Northug bare kan konkurrere i renn der det er klubb, ikke forbund, som melder på løpere. Det vil si norgescup, langløp og skandinavisk cup.

Skulle Northug velge å gå skandinavisk cup, kan han i prinsippet skaffe seg en personlig friplass i verdenscupen. Men selv om han skulle lede skandinavisk cup, får han ikke gå verdenscup.

– Friplassen er det vi som styrer, så det er ingen snarvei inn via skandinavisk cup, fastslår landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.

Endelig avklaring

– Oppfatter du at dagens vedtak er en endelig avklaring, eller ser du for deg at Northug likevel kan bli å se i verdenscupen til vinteren?

– Jeg ser for meg at det er en endelig avklaring, og så får vi se. Skistyret har bestemt at det er sånn, og da er det sånn per i dag. Det er det jeg forholder meg til, sier Løfshus.

Han har som landslagssjef ikke vært involvert i avgjørelsen. Løfshus er mannen som tar ut løpere til å representere Norge, og kommer til å forholde seg lojalt til vedtaket.

– Først og fremst vil jeg si det er beklagelig at Petter ikke har signert kontrakten, alle vet hva Petter står for. Samtidig er det veldig bra at det kommer en avklaring av hensynet til de 23 løperne som er på laget, sier Løfshus, som ikke hadde forestilt seg et slikt utfall.

– Jeg er overrasket over at han ikke så konsekvensen av hva dette kunne ende opp med, men nå har han jo valgt det sånn. Det har vært en dialog ganske lenge, og de hadde en veldig, veldig bra avtale i fjor, som ga sportslig frihet og økonomisk frihet inntil en viss dato, så jeg er veldig forundret over at de ikke skriver under, ja.

Hadde forståelse

– Petter ønsker å bli behandlet på samme måte som andre løpere som ikke er på landslaget, fordi han ikke ønsker å være der. Har du forståelse for det?

– Jeg hadde forståelse for det for et par-tre år siden da det først og fremst var snakk om sportslig frihet. Men her er det andre ting som ligger bak, her er det en stor kommersiell aktør som står bak og presser på, hevder Løfshus.

– En løper som Tord Asle Gjerdalen er heller ikke på landslaget og har en sponsor som er i konkurranse med skiforbundet sine, men han kan du ta ut?

– Ja, men han er i en litt annen situasjon. Han har ikke en merittliste som gjør at han i det hele tatt var aktuell for å inngå en annen avtale med skiforbundet enn den representasjonsavtalen han eventuelt kan få tilbud om, sier Vidar Løfshus.

Petter Northug har ikke svart NRKs hendelse mandag. Northugs manager Are Sørum Langås vil ikke kommentere saken, men varsler at Northug vil komme med en redegjørelse om et par dager.

Selv om Petter Northug ikke har besvart noen medier mandag, har han lagt ut følgende innlegg på Instagram:

Laster Instagram-innhold

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal