Hopp til innhold

Slik er avtalen som gjør at Northug får gå OL

TRONDHEIM/OSLO (NRK.no): De dagene Petter Northug skal gå skirenn for Norge, slipper du å se ham i reklamefilmer for Coop.

Petter Northug

Petter Northug står utenfor landslaget, men skal fortsatt representere Norge i verdenscup, Tour de Ski og OL.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Onsdag falt de siste formalitetene på plass – det betyr Petter Northugs signatur – og dermed er avtalen mellom Northug og Norges skiforbund i boks

Det betyr at Northug representerer Norge i verdenscup, Tour de Ski og OL i sesongen som snart starter, skriver partene i en pressemelding.

Northug har drøyd svært lenge med å skrive under avtalen, som regulerer Northugs forhold til skiforbundet både sportslig og markedsmessig.

26-åringen står som kjent utenfor landslaget i år, og kjører egen satsing med sponsoren i ryggen.

Northugs manager Are Sørum Langås vil ikke si noe om innholdet i avtalen til NRK.no.

Reklamestopp

Langrennssjef Åge Skinstad i Skiforbundet bekrefter at Northug ikke kan markedsføre sin personlige hovedsponsor Coop når han er på landslagsoppdrag. Dette i henhold til Norges skiforbunds fellesreglement, som er grunnlaget for den inngåtte avtalen.

– For å si det litt enkelt – når Petter er med på landslaget er det sponsorene til skiforbundet som gjelder. I den perioden han ikke er ute og går verdenscup og OL, så står han fritt til å markedsføre sin egen sponsor.

– Betyr det at Coop ikke kan bruke Petter i noen form for markedsføring i de periodene han er på landslagsoppdrag?

– Ja, litt enkelt kan du si det.

– Så Petter Northug kan ikke være med i en Coop-kampanje på TV samme dag som han skal gå verdenscup for Norge?

– Nei.

På lag i perioder

Northug selv føler likevel at Coops interesser er godt ivaretatt.

– For å få til en slik satsing på egen hånd, har jeg vært avhengig av nye sponsorer. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en avtale som ivaretar alles interesser på en god måte. Jeg gleder meg til å gå med det norske flagget på brystet og har blikket stivt rettet mot gull i Sotsji, sier Northug i en pressemelding.

Som NRK.no fortalte allerede i juli, innebærer kontrakten at Northug er på landslaget i tre perioder i løpet av sesongen. Den første perioden strekker seg fra verdenscupstarten i Kuusamo til og med verdenscupen i Davos. Den andre perioden er identisk med Tour de Ski. Og den tredje perioden innledes med OL-samling og varer ut sesongen.

– Når han skal gå flere helger på rad og vi har et opplegg imellom, vil han være på lag i hele perioden. For at han skal prestere best mulig, er vi alle enige om at han må ha tilgang på det vi anser å være verdens beste støtteapparat gjennom hele sesongen, sier Skinstad.

Spesialavtale

– Vi har vært trygge ei god stund på at vi skulle komme til mål, men nå er vi i mål, og det betyr at startskuddet kan gå for skisesongen 13/14, konstaterer Northug-manager Are Sørum Langås, som omtaler avtalen som tydelig, balansert og forutsigbar.

– Det er kommet en standard representasjonsavtale som skal gjelde for alle, og i tillegg et vedlegg som gjelder Petter Northug jr., forklarer han

– Hvor spesialdeignet er avtalen?

– Hvor spesialdesignet den er, vet jeg ikke, men den er med og regulerer en del forhold som gjelder Petter Northug og hans samarbeidspartere, sier Langås, men altså uten å ville utdype.

– Er dere fornøyd?

– Ja, hvis ikke hadde vi skrevet under.

Begge parter sier klimaet i forhandlingene har vært godt hele veien, men NRK.no vet at det har vært tøffe tak undervies. Petter Northug skal selv ha vært svært tydelig på hva han ønsket.

– Viktig å gjøre ting annerledes

Northug har imidlertid vært lite direkte involvert i forhandlingene, som stort sett har vært mellom managementet i Nye Høyder og skiforbundet.

– For meg har det vært viktig å gjøre ting annerledes denne sesongen. Jeg er avhengig av topp motivasjon for å kunne gjøre den jobben som trengs for å hevde meg internasjonalt. Nå har jeg utfordret meg selv ved å ta større ansvar for eget treningsopplegg. Jeg har ikke valgt det «trygge», og nettopp denne usikkerheten gir meg den ekstra motivasjonen jeg trenger, forklarer Northug i pressemeldingen.

Da NRK møtte Petter Northug i Livigno for halvannen uke siden, var også partene svært nær en løsning.

– Det ordner seg det. Det er vel ingenting som kan stoppe det. Utfra det jeg hører, så går dette i orden, sa Northug.

Sportsnyheter

Tilskuer stormet banen med regnbueflagg: – Publikum buer mot vaktene

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Medier: Hele styret i Juventus har trukket seg

  Klubbpresident Andrea Agnelli og resten av styret i den italienske fotballstorheten Juventus skal ha trukket seg mandag.

  Avisene Gazzetta dello Sport og Corriere della Sera er blant mediene som skriver om den dramatiske beslutningen ledelsen i Torino-klubben angivelig har tatt.

  Klubbpresident Agnelli har ledet klubben i mer enn tolv år. Han var blant annet en av pådriverne da en rekke europeiske storklubber lanserte de hardt kritiserte planene om en egen og pengestinn superliga.

  Ifølge Gazetta har Agnelli besluttet å gå av som toppsjef i Juventus. Med seg får han angivelig resten av styret, blant dem visepresident Pavel Nedved og administrerende direktør Maurizio Arrivabene.

  Under Agnellis ledelse har Juventus hatt stor suksess, framfor alt på hjemmebane i Serie A. Fra 2012 til 2020 tok klubben ni strake seriemesterskap.

  I inneværende sesong ligger Juventus på tredjeplass i den italienske ligaen etter 15 serieomganger. Det skiller ti poeng opp til ledende Napoli.

  (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • TV-ekspert kalte tradisjonell qatarsk bekledning badekåpe – skapte raseri

  Den tyske TV-kommentatoren Sandro Wagner må tåle tøff kritikk for å ha kommet med en nedsettende bemerkning om qatarske menns tradisjonelle antrekk.

  Kommentaren som skaper raseri falt under Tysklands møte med Spania søndag. Wagner kommenterte kampen for den tyske rettighetshaveren ZDF.

  I kampens 79. minutt sa den tidligere landslagsspilleren at han først trodde hele den ene tribunen på arenaen var fylt med tyske fans.

  – Da innså jeg at det bare var qatarske badekåper, sa Wagner.

  Han refererte til thauben, den tradisjonelle hvite kjortelen som bæres av mange menn i VM-landet og regionen for øvrig.

  Uttalelsen fra den tyske TV-eksperten ledet raskt til raseri i sosiale medier.

  (NTB)

  WCup Qatar Ecuador Soccer
  Foto: Aijaz Rahi / AP
 • Brasil sukket etter VAR-avgjørelse – perlescoring ble avgjørende

  Brasil fikk det lenge ikke til å stemme mot Sveits, men like før slutt kom den forløsende scoringen for favoritten i gruppe G.

  Casemiro var behersket og dunket inn vinnermålet for Brasil drøyt ti minutter før kampslutt. Midtbaneterrieren lot ballen sprette én gang etter pasning fra Rodrygo, før han klinte ballen i krysset. Scoringen gjorde at Brasil kunne juble for en 1-0-seier og sin andre strake triumf i VM-gruppespillet.

  – Det første målet vårt var å kvalifisere oss (til åttedelsfinalen). Det var ekstremt viktig i en så vanskelig gruppe, sa Casemiro til brasilianske Sportv, ifølge NTB, etter kampen.

  Vinícius Júnior – som brente en stor sjanse før pause – trodde han hadde ført Brasil opp i ledelsen tidligere i den andre omgangen. Kantspilleren var iskald da han kom alene med Yann Sommer, men gleden skulle bli kortvarig.

  Målet ble annullert for offside etter en rask VAR-sjekk da Richarlison var offside-plassert i oppbygningen til målet.

  Etter pause hadde Sveits mer enn nok med å forsvare seg, og klarte ikke å skape det store offensivt. Brasil hadde flere muligheter til å doble ledelsen – blant annet med Vinicius.

  Begge lag kom inn til kampen med hver sin seier i gruppespillet. Sveits vant 1–0 mot Kamerun i sin VM-åpningskamp, mens Brasil vant 2–0 mot Serbia etter to herlige scoringer av Richarlison. Nå topper Brasil gruppen med seks poeng, og er klare for VM-åttedelsfinale. Sveits står fortsatt på tre poeng.

  Da Arsenal-stjernen Granit Xhaka møtte NRK og andre medier etter kampen, var han tydelig på at han ikke er bekymret.

  – Hvis du ser på gruppetabellen, ligger vi godt an. Vi visste allerede før VM at Serbia-kampen ville bli viktig. Vi vet hva vi må gjøre i den siste kampen, og jeg er veldig positiv til at vi tar oss videre, sier Xhaka.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste