Hopp til innhold

Slik er avtalen som gjør at Northug får gå OL

TRONDHEIM/OSLO (NRK.no): De dagene Petter Northug skal gå skirenn for Norge, slipper du å se ham i reklamefilmer for Coop.

Petter Northug

Petter Northug står utenfor landslaget, men skal fortsatt representere Norge i verdenscup, Tour de Ski og OL.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Onsdag falt de siste formalitetene på plass – det betyr Petter Northugs signatur – og dermed er avtalen mellom Northug og Norges skiforbund i boks

Det betyr at Northug representerer Norge i verdenscup, Tour de Ski og OL i sesongen som snart starter, skriver partene i en pressemelding.

Northug har drøyd svært lenge med å skrive under avtalen, som regulerer Northugs forhold til skiforbundet både sportslig og markedsmessig.

26-åringen står som kjent utenfor landslaget i år, og kjører egen satsing med sponsoren i ryggen.

Northugs manager Are Sørum Langås vil ikke si noe om innholdet i avtalen til NRK.no.

Reklamestopp

Langrennssjef Åge Skinstad i Skiforbundet bekrefter at Northug ikke kan markedsføre sin personlige hovedsponsor Coop når han er på landslagsoppdrag. Dette i henhold til Norges skiforbunds fellesreglement, som er grunnlaget for den inngåtte avtalen.

– For å si det litt enkelt – når Petter er med på landslaget er det sponsorene til skiforbundet som gjelder. I den perioden han ikke er ute og går verdenscup og OL, så står han fritt til å markedsføre sin egen sponsor.

– Betyr det at Coop ikke kan bruke Petter i noen form for markedsføring i de periodene han er på landslagsoppdrag?

– Ja, litt enkelt kan du si det.

– Så Petter Northug kan ikke være med i en Coop-kampanje på TV samme dag som han skal gå verdenscup for Norge?

– Nei.

På lag i perioder

Northug selv føler likevel at Coops interesser er godt ivaretatt.

– For å få til en slik satsing på egen hånd, har jeg vært avhengig av nye sponsorer. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en avtale som ivaretar alles interesser på en god måte. Jeg gleder meg til å gå med det norske flagget på brystet og har blikket stivt rettet mot gull i Sotsji, sier Northug i en pressemelding.

Som NRK.no fortalte allerede i juli, innebærer kontrakten at Northug er på landslaget i tre perioder i løpet av sesongen. Den første perioden strekker seg fra verdenscupstarten i Kuusamo til og med verdenscupen i Davos. Den andre perioden er identisk med Tour de Ski. Og den tredje perioden innledes med OL-samling og varer ut sesongen.

– Når han skal gå flere helger på rad og vi har et opplegg imellom, vil han være på lag i hele perioden. For at han skal prestere best mulig, er vi alle enige om at han må ha tilgang på det vi anser å være verdens beste støtteapparat gjennom hele sesongen, sier Skinstad.

Spesialavtale

– Vi har vært trygge ei god stund på at vi skulle komme til mål, men nå er vi i mål, og det betyr at startskuddet kan gå for skisesongen 13/14, konstaterer Northug-manager Are Sørum Langås, som omtaler avtalen som tydelig, balansert og forutsigbar.

– Det er kommet en standard representasjonsavtale som skal gjelde for alle, og i tillegg et vedlegg som gjelder Petter Northug jr., forklarer han

– Hvor spesialdeignet er avtalen?

– Hvor spesialdesignet den er, vet jeg ikke, men den er med og regulerer en del forhold som gjelder Petter Northug og hans samarbeidspartere, sier Langås, men altså uten å ville utdype.

– Er dere fornøyd?

– Ja, hvis ikke hadde vi skrevet under.

Begge parter sier klimaet i forhandlingene har vært godt hele veien, men NRK.no vet at det har vært tøffe tak undervies. Petter Northug skal selv ha vært svært tydelig på hva han ønsket.

– Viktig å gjøre ting annerledes

Northug har imidlertid vært lite direkte involvert i forhandlingene, som stort sett har vært mellom managementet i Nye Høyder og skiforbundet.

– For meg har det vært viktig å gjøre ting annerledes denne sesongen. Jeg er avhengig av topp motivasjon for å kunne gjøre den jobben som trengs for å hevde meg internasjonalt. Nå har jeg utfordret meg selv ved å ta større ansvar for eget treningsopplegg. Jeg har ikke valgt det «trygge», og nettopp denne usikkerheten gir meg den ekstra motivasjonen jeg trenger, forklarer Northug i pressemeldingen.

Da NRK møtte Petter Northug i Livigno for halvannen uke siden, var også partene svært nær en løsning.

– Det ordner seg det. Det er vel ingenting som kan stoppe det. Utfra det jeg hører, så går dette i orden, sa Northug.

Siste nytt

 • Medier: Chelsea signerer VM-vinner for rekordsum

  Chelsea er i ferd med å hente Benfica-stjerne Enzo Fernández, ifølge overgangsguru Fabrizio Romano, samt medier som The Telegraph.

  Det skal være snakk om rekordstor overgangssum i Premier League-sammenheng, med en prislapp som skal ligge på nesten 1,3 milliarder norske kroner.

  Fernández var en av de store profilene til Argentina da de sikret VM-tittelen i desember, og ryktene om en mulig Chelsea-overgang har versert de siste ukene.

  Nå kan det altså se ut til at blåtrøyene får viljen sin.

  Ifølge Roman skal Fernández fly til England i løpet av de neste timene og bli presentert som Chelsea-spiller.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Final - Argentina v France
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Longstaff skjøt Newcastle til ligacupfinale

  To tidlige scoringer av Sean Longstaff gjorde at returkampen mot Southampton i ligacupen aldri ble spennende. Newcastle er i finale for første gang på 47 år.

  Newcastle vant 2-1 på hjemmebane og kan se fram til finale på Wembley 26. februar.

  Det røde kortet til Bruno Guimarães ti minutter før full tid var et skår i gleden. Han fikk først gult for en stygg stempling mot Samuel Edozie, men etter en tur ved VAR-monitoren byttet dommeren til rødt.

  Dessuten fikk Alexander Isak en hodesmell. Svensken måtte byttes ut igjen ikke lenge etter at han kom inn.

  Newcastle møter mest sannsynlig Manchester United i finalen. United skal onsdag forsvare 3-0-ledelse fra bortekampen mot Nottingham Forest. (NTB)

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Owen Humphreys / AP
 • Nytt norsk gull i U23-VM – Vika parkerte konkurrentene

  Langrennsløper Jonas Vika (21) var sterkest på 20 kilometer fellesstart i Canada da han sikret gull i U23-VM.

  I tillegg sikret Edvard Sandvik sølvet, og dermed ble det norsk storeslem. Bronsen gikk til franske Julien Arnaud.

  – Det var ordentlig drag i siste sprintbakken. De andre ble ordentlig parkert, kommenterte NRKs Torgeir Bjørn etter Vikas gulløp var et faktum.

  Gullet ble avgjort etter et imponerende rykk fra Vika på tampen av løpet i siste bakke.

  Det var et stort felt som gikk sammen hele veien, og dermed var det mange utøvere og nasjoner som kjempet om seieren.

  Det var totalt elleve herrer som kjempet om seieren, og tre av dem var norske.

  Det har ikke vært mangel på norsk jubel i Whistler de to siste dagene. Mandag ble det gull på både kvinne- og herresiden på samme distanse i junior-VM.

  Tidligere tirsdag sikret Kristin Austgulen Fosnæs gull på kvinnesiden i U23-VM.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste