Northug blir skremt av sosiale medier-bruk blant unge på skiskoler

TRONDHEIM (NRK) Petter Northug (32) forteller om knalltøffe prioriteringer og en far som krevde mye for at han skulle bli best i verden på ski. I dag mener skistjernen at ungdommen han selv møter har fokus på helt feil sted.

Petter Northug legger opp.

BEKYMRET: Petter Northug er skremt over bruken av sosiale medier blant unge.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Han mener ungdommen først må bestemme seg tidlig dersom man har tenkt å bli best. Deretter forteller Northug at man «må ofre mye», at «det ikke holder å være en i mengden» og at «de valgene må gjøres fryktelig tidlig».

– Så må du legge vekk forstyrrelser som iPad, PC og spill og ha fokus på å restituere best mulig. Klarer du det, så kan du bli det, sier Northug.

– Skremmende

Han vurderer samfunnet og langrennsmiljøet i dag, i kombinasjon med fremtidsutsiktene slik:

– Det er skremmende. Når man er skiskoler så har unge utøvere fokus på sosiale medier, bilder og at de skal legge ut ting. Når jeg møtte forbilder da jeg var ung, så spurte jeg hvordan de trente og hvordan de ble gode. Det er skummelt når vi lever i Norge og har det så bra er at ting blir lagt i fanget på oss. Sånn var det ikke da jeg vokste opp, sier Northug alvorlig.

En stund før han svarte på spørsmålet om den yngre generasjon skiløpere, hadde Northug fortalt hvorfor det kjentes tøft og at tårene kom da han meddelte at han kom til å legge opp.

Grunnen var at han tenkte tilbake på hvordan livet hans hadde vært fra han var guttunge og «de helt ekstreme tidene frem til 2011», året han ble VM-konge med tre gull under ski-VM i Holmenkollen.

– Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret og gått inn for å virkelig ville bli best, spesielt i ungdomsårene og som junior. Da merker man det på en sånn da at det har betydd så mye i livet ditt at det er tungt å gi seg, samtidig som det er godt også, sier han.

– Har hatt en far som har vært brutal

32-åringen måtte også svare på hvordan Norge skal få se nye «Northug’er» i skisporet i fremtiden. Også da forteller Northug om en hverdag i barn- og ungdomsår som står i sterk kontrast til det han mener å se med egne øyne på skiskoler i 2018.

Han drar spesielt frem oppveksten i den lille bygda Mosvik og sin egen far.

– Skal du lykkes i livet, så må du jobbe hardt for det. Jeg har kanskje hatt en far som til tider har vært brutal, for å si det mildt, i oppveksten. Men det er klart at du da følte det var tøft. Men ser du tilbake på det nå, så setter du pris på det, sier Northug.

Strindheimstafetten i Granåsen. Menn senior.

BRUTAL: Petter Northug mener pappa John til tider var brutal i oppveksten.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Han fortsetter med å si at oppveksten var det som var med på å lande hva han gjorde senere i livet. 32-åringen kaller seg heldig og privilegert som har hatt det livet han har hatt som langrennsløper.

– Så har jeg vært flink til å ta vare på mulighetene fra jeg var junior og gjennom seniorkarrieren, sier Petter Northug.

Det siste har han helt rett i. Northug står igjen som Norges store langrennskonge i moderne tid. 32-åringen har 13 VM-gull og to OL-gull. Han vil fortsette å bidra til at holdningene endres.

– Jeg har alltid gjort det klart for unge utøvere hva jeg prioriterte da jeg var ung. Det gjør jeg fremover også. Det regner jeg med, uansett om det er en trenerrolle eller en annen rolle, at jeg skal formidle på en best mulig måte. Skal du lykkes, så må du gjøre prioriteringer.

Siste nytt

 • Navrestad videre til semifinalen

  Tore Navrestad tråkket seg inn til en plass i semifinalen i BMX-sykling.

  I samtlige av de tre rundene havnet 25-åringen på tredjeplass (av seks deltakere) bak en jevn duo bestående av franske Joris Daudet og nederlandske Joris Harmsen.

  Med det er han videre til semifinalen som sykles fra 03:00 natt til fredag norsk tid. Da gjenstår nye tre runder.

  Skulle han gå videre til finalen vil kun ett heat være mellom ham og en mulig OL-medalje.

  Tore Navrestad
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Borch trygt videre til finale

  Kjetil Borch har vist god form gjennom hele OL og var heller aldri spesielt truet i kampen om finalebillett i singlesculler.

  Det var de tre beste roerne fra semifinalen til Borch som gikk videre til finalen, og nordmannen holdt seg kontrollert innenfor de tre beste hele veien. Etter 1000 meter hadde han god margin ned til fjerdeplassen.

  Med tiden 6.42.92 i sterk vind tok han seg oppskriftsmessig videre med seier i sin egen semifinale.

  I semifinalen etterpå kom det et aldri så lite sjokk på rostadion. Storfavoritten Oliver Zeidler fikk store problemer i vinden og klarte ikke bedre enn en fjerdeplass. Dermed er tyskeren ute av OL-finalen.

  Kjetil Borch er Norges eneste gjenværende medaljehåp i roing i Tokyo-OL etter at både Norges dobbeltsculler og dobbeltfirer har røket ut tidligere.

  Finalen går fredag og er den siste og avsluttende dagen med roing under sommerlekene i Tokyo.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Forfall for Brun og Strandli

  Den norske duoen Kristoffer Brun og Are Strandli meldte forfall til B-finalen. Det har vært et røft døgn for de to etter at de kantret ut av OL.

  Fysioterapeut og sportskoordinator i roleiren Daniel Lilltveit Berge forteller til NRK at de ventet til morgenen før B-finalen med å ta avgjørelsen.

  – Kroppene har vært gjennom et røft døgn, selvfølgelig med hele prosessen etter å ha røket ut og alt, og det har ikke vært noen bra kropper i etterkant. Derfor har man tatt den beslutningen at det ikke gjør seg godt å gjøre en B-finale.

  Han legger til at laget tar godt hånd om dem og at Brun og Strandli reiser hjem til Norge på fredag.

  – Dette var drømmen som skulle toppes og nå er den brast. Det er mange år som føles ganske forgjeves akkurat nå.

  Irland med Paul O'Donovan og Fintan McCarthy vant OL-gull i lettvekt dobbeltsculler foran Tyskland og Italia torsdag.

  Irene vant 0,86 sekunder foran den tyske duoen, mens det var et hav bak dem til Italia. Bronsevinnerne var i mål 7,87 sekunder bak Irland.

  Daniel Lilltveit Berge
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal