Northug blir skremt av sosiale medier-bruk blant unge på skiskoler

TRONDHEIM (NRK) Petter Northug (32) forteller om knalltøffe prioriteringer og en far som krevde mye for at han skulle bli best i verden på ski. I dag mener skistjernen at ungdommen han selv møter har fokus på helt feil sted.

Petter Northug legger opp.

BEKYMRET: Petter Northug er skremt over bruken av sosiale medier blant unge.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Han mener ungdommen først må bestemme seg tidlig dersom man har tenkt å bli best. Deretter forteller Northug at man «må ofre mye», at «det ikke holder å være en i mengden» og at «de valgene må gjøres fryktelig tidlig».

– Så må du legge vekk forstyrrelser som iPad, PC og spill og ha fokus på å restituere best mulig. Klarer du det, så kan du bli det, sier Northug.

– Skremmende

Han vurderer samfunnet og langrennsmiljøet i dag, i kombinasjon med fremtidsutsiktene slik:

– Det er skremmende. Når man er skiskoler så har unge utøvere fokus på sosiale medier, bilder og at de skal legge ut ting. Når jeg møtte forbilder da jeg var ung, så spurte jeg hvordan de trente og hvordan de ble gode. Det er skummelt når vi lever i Norge og har det så bra er at ting blir lagt i fanget på oss. Sånn var det ikke da jeg vokste opp, sier Northug alvorlig.

En stund før han svarte på spørsmålet om den yngre generasjon skiløpere, hadde Northug fortalt hvorfor det kjentes tøft og at tårene kom da han meddelte at han kom til å legge opp.

Grunnen var at han tenkte tilbake på hvordan livet hans hadde vært fra han var guttunge og «de helt ekstreme tidene frem til 2011», året han ble VM-konge med tre gull under ski-VM i Holmenkollen.

– Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret og gått inn for å virkelig ville bli best, spesielt i ungdomsårene og som junior. Da merker man det på en sånn da at det har betydd så mye i livet ditt at det er tungt å gi seg, samtidig som det er godt også, sier han.

– Har hatt en far som har vært brutal

32-åringen måtte også svare på hvordan Norge skal få se nye «Northug’er» i skisporet i fremtiden. Også da forteller Northug om en hverdag i barn- og ungdomsår som står i sterk kontrast til det han mener å se med egne øyne på skiskoler i 2018.

Han drar spesielt frem oppveksten i den lille bygda Mosvik og sin egen far.

– Skal du lykkes i livet, så må du jobbe hardt for det. Jeg har kanskje hatt en far som til tider har vært brutal, for å si det mildt, i oppveksten. Men det er klart at du da følte det var tøft. Men ser du tilbake på det nå, så setter du pris på det, sier Northug.

Strindheimstafetten i Granåsen. Menn senior.

BRUTAL: Petter Northug mener pappa John til tider var brutal i oppveksten.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Han fortsetter med å si at oppveksten var det som var med på å lande hva han gjorde senere i livet. 32-åringen kaller seg heldig og privilegert som har hatt det livet han har hatt som langrennsløper.

– Så har jeg vært flink til å ta vare på mulighetene fra jeg var junior og gjennom seniorkarrieren, sier Petter Northug.

Det siste har han helt rett i. Northug står igjen som Norges store langrennskonge i moderne tid. 32-åringen har 13 VM-gull og to OL-gull. Han vil fortsette å bidra til at holdningene endres.

– Jeg har alltid gjort det klart for unge utøvere hva jeg prioriterte da jeg var ung. Det gjør jeg fremover også. Det regner jeg med, uansett om det er en trenerrolle eller en annen rolle, at jeg skal formidle på en best mulig måte. Skal du lykkes, så må du gjøre prioriteringer.

Siste nytt

 • Stemte imot fem innbytarar

  Komande sesong vil Premier League gå tilbake til å berre tillate tre bytter per kamp. Dette kjem fram etter ein avstemming mellom dei 20 klubbane, melder BBC.

  Sidan oppstarten etter koronapausen, har det vore mogleg å gjere fem bytter i løpet av ein kamp, fordelt på tre avbrot i spelet. Det har gjort at ein mellom anna opplevde at Norwich gjorde eit kvadruppel-bytte i kampen mot West Ham i juli.

  Fleire av dei minste klubbane meinte at dette gav toppklubbane med breiare stallar ein fordel. Derfor går Premier League tilbake til tre bytter frå og med komande sesong.

  Norwich kvadruppelbytte
  Foto: Tim Keeton / Tim Keeton
 • Overlegen Krüger i Lysebotn opp

  Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger knuste all motstand i Lysebotn opp torsdag ettermiddag. Han vant dermed for tredje året på rad, med tida 29.25. Oslo-gutten var 1.02 foran Hans Christer Holund.

  – Jeg er veldig fornøyd, og ting føltes bra. Så vet jeg også at dette er en spesiell øvelse. Det kan være at det er andre som ikke er så gode på akkurat dette, men som også er i rute. Så jeg kommer til å stå på fra i morgen, jeg, sa Krüger til NTB

  Det 7,5 kilometer lange motbakkeløpets store overraskelse ble Håvard Moseby (21), som gikk inn til tredjeplass, bare 1.21 bak Krüger. Rekruttlandslagsløperen, som går for Kjelsås, slo dermed meritterte løpere som Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh.

  – Dette var tungt, men også veldig gøy. Det er første gang jeg går her. Jeg synes jeg klarte å løse bakken ganske bra, og jeg hadde bra med krefter mot slutten, sa Moseby.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal