Hopp til innhold

Northug blir skremt av sosiale medier-bruk blant unge på skiskoler

TRONDHEIM (NRK) Petter Northug (32) forteller om knalltøffe prioriteringer og en far som krevde mye for at han skulle bli best i verden på ski. I dag mener skistjernen at ungdommen han selv møter har fokus på helt feil sted.

Petter Northug legger opp.

BEKYMRET: Petter Northug er skremt over bruken av sosiale medier blant unge.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Han mener ungdommen først må bestemme seg tidlig dersom man har tenkt å bli best. Deretter forteller Northug at man «må ofre mye», at «det ikke holder å være en i mengden» og at «de valgene må gjøres fryktelig tidlig».

– Så må du legge vekk forstyrrelser som iPad, PC og spill og ha fokus på å restituere best mulig. Klarer du det, så kan du bli det, sier Northug.

– Skremmende

Han vurderer samfunnet og langrennsmiljøet i dag, i kombinasjon med fremtidsutsiktene slik:

– Det er skremmende. Når man er skiskoler så har unge utøvere fokus på sosiale medier, bilder og at de skal legge ut ting. Når jeg møtte forbilder da jeg var ung, så spurte jeg hvordan de trente og hvordan de ble gode. Det er skummelt når vi lever i Norge og har det så bra er at ting blir lagt i fanget på oss. Sånn var det ikke da jeg vokste opp, sier Northug alvorlig.

En stund før han svarte på spørsmålet om den yngre generasjon skiløpere, hadde Northug fortalt hvorfor det kjentes tøft og at tårene kom da han meddelte at han kom til å legge opp.

Grunnen var at han tenkte tilbake på hvordan livet hans hadde vært fra han var guttunge og «de helt ekstreme tidene frem til 2011», året han ble VM-konge med tre gull under ski-VM i Holmenkollen.

– Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret og gått inn for å virkelig ville bli best, spesielt i ungdomsårene og som junior. Da merker man det på en sånn da at det har betydd så mye i livet ditt at det er tungt å gi seg, samtidig som det er godt også, sier han.

– Har hatt en far som har vært brutal

32-åringen måtte også svare på hvordan Norge skal få se nye «Northug’er» i skisporet i fremtiden. Også da forteller Northug om en hverdag i barn- og ungdomsår som står i sterk kontrast til det han mener å se med egne øyne på skiskoler i 2018.

Han drar spesielt frem oppveksten i den lille bygda Mosvik og sin egen far.

– Skal du lykkes i livet, så må du jobbe hardt for det. Jeg har kanskje hatt en far som til tider har vært brutal, for å si det mildt, i oppveksten. Men det er klart at du da følte det var tøft. Men ser du tilbake på det nå, så setter du pris på det, sier Northug.

Strindheimstafetten i Granåsen. Menn senior.

BRUTAL: Petter Northug mener pappa John til tider var brutal i oppveksten.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Han fortsetter med å si at oppveksten var det som var med på å lande hva han gjorde senere i livet. 32-åringen kaller seg heldig og privilegert som har hatt det livet han har hatt som langrennsløper.

– Så har jeg vært flink til å ta vare på mulighetene fra jeg var junior og gjennom seniorkarrieren, sier Petter Northug.

Det siste har han helt rett i. Northug står igjen som Norges store langrennskonge i moderne tid. 32-åringen har 13 VM-gull og to OL-gull. Han vil fortsette å bidra til at holdningene endres.

– Jeg har alltid gjort det klart for unge utøvere hva jeg prioriterte da jeg var ung. Det gjør jeg fremover også. Det regner jeg med, uansett om det er en trenerrolle eller en annen rolle, at jeg skal formidle på en best mulig måte. Skal du lykkes, så må du gjøre prioriteringer.

Siste nytt

  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal