Northug ble folkets helt på Idrettsgallaen

CAVALESE/LILLEHAMMER (NRK): Han har vært en av Norges desidert beste langrennsløpere i nesten 10 år. Men først i dag vant Petter Northug prisen for årets mannlige utøver på Idrettsgallaen. Og prisdrysset stoppet ikke der.

Petter Northug vant prisen for årets mannlige utøver på Idrettsgallaen 2016.

Northug har tidligere fleipet med at han føler seg glemt av Idrettsgalla-juryen, men i år fikk han endelig den gjeve prisen Årets mannlige utøver på Idrettsgallaen på Lillehammer (se oversikt prisvinnerne i faktaboks).

Petter Northug

GULLGUTT: Petter Northug tok fire VM-gull i Falun i fjor og ble kåret til Årets mannlige utøver på Idrettsgallaen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– VM i Falun ble for meg en drøm og et eventyr, sier Northug, på link fra Italia.

Og det var bare kveldens første pris. For deretter fikk Northug prisen for årets navn.

– Det er nå en gang slik at det gjøres en tøff jobb for å oppnå det man gjør. Jeg må også takke dem jeg ikke fikk takket tidligere i kveld - mamma og pappa. Uten 16 år hjemme på gården, og den skolen jeg gikk der, hadde jeg aldri oppnådd de resultatene jeg har gjort. Takk til de som har stemt. Dette betyr virkelig mye.

– Burde fått flere priser

Tidligere toppalpinist, Kjetil André Aamodt, mener det er fullt fortjent at Northug får to priser - og mener til og med han burde vunnet enda en.

– For meg var hans tre VM-gull i Falun høydepunktet i fjor. Han burde egentlig fått utøvernes pris også, og det overrasker meg egentlig litt. Ikke fordi Zuccarello, i en større idrett, ikke fortjener den, sier Aamodt, som også satt i juryen.

– Northug har egentlig fått ganske få priser hvis man ser på hvor mye han har vunnet. Så at han får to i dag, er veldig fortjent, mener han.

Ville hedret Kristoff

Da pressen pratet med Northug etter at han fikk Årets mannlige utøver, var han ydmyk.

– Jeg må finne en plass til de,n i en foreløpig ganske tom stue hjemme. Den skal nok få en hederlig plass så jeg ser den, sier Northug.

– Hvem hadde gitt prisen hvis du bestemte?

– Da hadde den gått til, det er vanskelig, men da tror jeg den hadde gått til Alexander Kristoff, sier Northug til NRK.

– Hvorfor det?

– Det han har gjort på sykkelsetet i år, er vanvittig stort. Og har seirer i klassikere vi ikke har sett før. Sykkelsporten er stor på verdensbasis, sier Northug.

Håper på bakkehjelp

2015 ble et stort ord for 30-åringen fra Mosvika. Han ble selve langrennskongen da han tok fire gull under ski-VM i Falun. I tillegg ble han nummer to i både verdenscupen og Tour de Ski. Men til nå i år har det ikke vært den store sesongen for trønderen, som ser ut til å få det tøft med å forsvare pallplass i Tour de Ski.

– Jeg kjenner prisen er ganske tung, så jeg er glad jeg ikke må gå med den i sekken i bakken i morgen, sier Northug om glasskula før han fortsetter:

– Jeg skal forsøke å ta med meg den gode karmaen fra denne kåringen ut i løypa, så får vi håpe det hjelper litt, sier Northug.

Northug har vært nominert flere ganger, men aldri tidligere får prisen til tross for enorme prestasjoner i langrennssporet. I 2010 lå Northug og sov da han fikk to priser, Årets navn og Utøvernes pris for prestasjonene under VM året før.

Overrasket Johaug

Med tre VM-gull i Falun, var det kanskje ikke noe sjokk at Årets kvinnelige utøver heter Therese Johaug.

Therese Johaug Idrettsgalla

HEDRET: Petter Northug overrekker prisen for Årets kvinnelige utøver til Therese Johaug.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Dette kom veldig overraskende på meg. Jeg vil takke alle som har støttet meg over mange år, og hjelpet meg til å gå fort på ski, sier Johaug på link fra Cavalese i Italia.

I 2011 ble hun stemt frem som folkets favoritt i kategorien Årets navn, men det er første gang hun får denne utmerkelsen.

I morgen avsluttes Tour de Ski, og Johaug er – fortsatt – storfavoritt til å gå fra alle opp monsterbakken i Italia. Det til tross for at hun starter sekunder bak Ingvil Flugstad Østberg.

– Jeg skal gå til syra tar meg i morgen, så dere får feire på Lillehammer, så får ta igjen feiringen senere, sier Johaug.

Johaug stakk av med utmerkelsen foran Marit Bjørgen, syklist Gunn Rita Dahle Flesjå, snøbrettkjører Silje Norendal og golfer Suzann Pettersen.

Northug og Johaug
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Guardiola er imot lukket superliga

  Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han personlig er imot en lukket superliga der ingen kan rykke ned. Det sa manageren under en digital pressekonferanse tirsdag.

  – Det er ikke sport hvis suksessen er garantert. Det er ikke sport hvis det ikke gjør noe om man taper, sa han blant annet.

  Guardiola uttalte videre at han ikke vet mer enn det som sto i pressemeldingen fra klubbene.

  – Noen timer i forkant fikk jeg beskjed om at det skulle komme en pressemelding. Og den er der, men ingen snakker om detaljene, hva de tenker å gjøre og skape. Det er situasjonen vi har nå, sa City-sjefen.

  Han la ikke skjul på at han ikke likte tanken på en eksklusiv liga der 15 faste klubber er med hvert år og ikke står i fare for å ryke ut.

  – Det er ikke riktig at suksessen er garantert for noen, utvalgte klubber. Og det er det inntrykket jeg får av denne pressemeldingen, kommenterte han.

  Spanjolen understreket samtidig at superligaen fortsatt ikke er en realitet, men «bare en pressemelding».

  – Vi må alle jobbe de neste dagene for å få dem til å fortelle oss mest mulig. Hvorfor er disse lagene blitt valgt? Hvorfor er ikke Ajax, med fire europeiske titler, med der? Hvorfor må de kvalifisere seg. De må fortelle oss dette, fortsatte Guardiola.

  City-manageren mener også det er urettferdig å kritisere ham og andre ansatte i klubben som ikke har vært en del av superliga-planleggingen.

  – Det er urettferdig mot alle som jobber i klubben, i denne tøffe situasjonen (pandemien). De må komme med en klar uttalelse om hvorfor dette skjer, sa Guardiola.

  Pep Guardiola
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Vil ha statue av legende fjernet

  Barnebarnet til Liverpools managerlegende Bill Shankly raser mot klubbens superligaplaner og ber om at statuen av bestefaren fjernes fra Anfield.

  Det uttaler Chris Carline (39) til lokalavisen Liverpool Echo. Hans bestefar Bill Shankly er tidenes mest suksessrike Liverpool-manager og en evig helt i klubben.

  – Jeg vet at bestefaren min blir sitert mer enn noen gang nå, og det er helt riktig, for det som skjer nå, kunne ikke vært lenger unna det han ønsket for denne klubben, sier Carline, som til daglig er direktør i Shankly Hotel og også driver veldedighetsstiftelsen i Shanklys navn.

  Premier League - Liverpool fans celebrate winning the Premier League
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • KBK låner ut målvakt

  Keeperen Serigne Mor Mbaye skal spele for Sogndal på lån frå Kristiansund komande fotballsesong. Det går fram av nettsida til KBK. Senegalesaren kom til KBK i 2015, men har og vore på andre utlån. Han har 14 eliteserie- og fire cupkampar for Kristiansund, der Sean McDermott har vore førstevalet.

  Serigne Mor Mbaye
  Foto: Kristiansund BK

Sendeplan

Kl. Program Kanal