NRK Meny
Normal

Avviser landslagsretur etter OL-fiaskoen

SOTSJI (NRK.no): Petter Northug (28) er topp motivert for å revansjere OL-nedturen under VM i Falun neste år. Men han avviser at veien til suksess er å returnere til landslaget.

Sochi Olympics Cross Country Men

Petter Northug reiser hjem fra OL i Sotsji uten en eneste medalje.

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at å ta ut Petter Northug på landslaget neste sesong bare blir en formalitet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
OLYMPICS-CROSSCOUNTRY/ Russia's Chernousov carries compatriot Legkov on his shoulders as they celebrate after men's cross-country 50 km mass start free event at Sochi 2014 Winter Olympic Games

Russiske Aleksandr Legkov vant sitt første individuelle OL-gull på femmila.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Petter Northug blir tatt ut på landslaget. Det er en formalitet. Så er det opp til han å si ja eller nei, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Det er bare minutter siden de norske herrelandslagsløperne har avsluttet et skuffende OL.

Etter seks øvelser, står Norge igjen med sprintgullet til Ola Vigen Hattestad og tremilsbronsen til Martin Johnsrud Sundby.

Aller mest skuffet Petter Northug. Hans første sesong utenfor landslaget endte også med hans første seniormesterskap uten en gullmedalje.

Det endte med 10.-, 17.- og 18.-plass i de individuelle konkurransene – og fjerdeplass i stafett og lagsprint.

– Fryktelig kjedelig

– Det er fryktelig kjedelig å ikke være konkurransedyktig i et mesterskap. Jeg ønsker å kjempe om medaljene. Men når du mangler det siste giret, er det ikke noe å gjøre, erkjenner Northug.

Han vil imidlertid ikke være med på at det som i hans målestokk må kunne betegnes som en fiasko, har noe med landslagsbruddet å gjøre. Northug gikk som kjent ut av landslaget i fjor vår, og har laget sitt eget opplegg med privat sponsor.

Derimot peker han på de to månedene med sykdom som rammet ham i fjor høst.

– Jeg føler ikke jeg kunne gjort noe annerledes. Jeg hadde gode løp før OL, men manglet det siste her. Det er ingen vits i å grave seg ned. Det er bedre å reise seg, og komme tilbake og vise at man kan stå på toppen igjen, sier Northug til NRK.no.

Blir på privat lag

Men han er altså fast bestemt på at det skal skje utenfor landslaget.

– Akkurat nå er jeg på Coop, og jeg kommer til å være med dem, det er det ingen tvil om, fastslår han.

– Er du mentalt forberedt på nye diskusjoner om hvorvidt du skal være på landslag eller ikke hvis Skiforbundet prøver å bruke tvang?

– Det viktigste er motivert for å gå i krigen og trene bra gjennom en hel sommer og høst, svarer Northug.

Underforstått: Skal han klare det, må han fortsatt gå sine egne veier.

Såret stolthet

Veien skal altså føre fram til gull under VM i Falun om et år.

– Jeg er motivert, og det hjelper veldig at mesterskapet er i Sverige, understreker han.

– Hva gjør du det nærmeste året for å revansjere deg?

– Nå skal jeg holde meg frisk og rask fra 1. mai til VM i Falun, og få gjort en solid jobb. Det går ikke an å miste tre- og firetimersturene i trøndersk myr på sommeren. Da blir det tungt på femmil.

– Drar du fra Sotsji med såret stolthet?

– Så klart er jeg skuffet over ikke å kjempe om medaljer. Men jeg er ikke en person som kan stå her og klage. Jeg har hatt stang inn. Jeg var to millimeter fra å dette på femmila i Kollen-VM. Jeg har hatt stang inn. Nå ble det stang ut, og har det har jeg hatt fra i sommer og høst. Man kan ikke regne med at det igjennom en hel karriere går på skinner hele veien, påpeker Northug.

Revansje i Kollen

Nå handler resten av sesongen om én ting.

– Det er ett viktig løp igjen. Det er femmila i Kollen. Ingen bryr seg om noe annet etter et OL. Det handler om å få overskudd og vise oss fram der. Det blir viktig å revansjere dette, sier den tidligere femmilskongen.

Alexander Legkov vant søndagens OL-femmil foran Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov. Martin Johnsrud Sundby ble beste ikke-russer på fjerdeplass.


Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag