Hopp til innhold

Fenomenet Northug - den neste superhelten?

Ingen kan sammenliknes med Petter Northug i omtale i media. Er det neste skrittet at han får sin egen tegneserie?

Video Petter Northug som superhelt

Petter Northug er den lekne bondesønnen fra Mosvik som utviklet superkrefter i sporet. Historien om langrennsstjernen er allerede nedfelt i stive permer, men det kunne også passet inn i en litt mykere litterær sjanger.

Tonje Torsnes

Tonje Torsnes – tegneserieredaktør, Egmont

Foto: NRK

- Det er et bra utgangspunkt for et superheltplott. Det er den unge gutten som skjønte at han hadde et talent, men ble motarbeidet i begynnelsen og skjønte at han måtte bevise noe. Så klarte han å bevise for en hel nasjon at han var den skihelten de vente på, sier tegneserieredaktør i Egmont, Tonje Torsnes til NRK.

Er det for mye omtale av Petter Northug? Diskuter nederst i saken!

Et fenomen

Petter Northug er først og fremst en ganske vanlig 24-åring som er uvanlig god til å gå bortover på ski, men i landets sporstsredaksjoner har han blitt et fenomen langt utover dette.

- Det er umulig å ha et likegyldig forhold til Petter Northug. Du lar deg engasjer av ham enten på positivt eller på negativt vis. Han har revolusjonert langrennsporten, kall det gjerne med en unorsk arroganse og ærlighet og humor, sier sportssjef i VG-nett, Morten Ulekleiv.

Og fascinasjonen blir heller ikke mindre når det går dårlig med 24-åringen. Etter at en sliten skistjerne forsvant fra Beitostølen har mediene mesket seg daglig med spekulasjoner om årsak og virkning på jakt etter en taus hovedperson.

- For hans egen del ville det sikkert vært bedre om han fikk en dobbelt identitet og ikke ble gjenkjent over alt. Det har jo de fleste superhelter, sier tegneserieredaktør Torsnes.

- Overkill

Til nå i år er Northug omtalt nesten dobbelt så mange ganger som de nest mest populære idrettsprofilene, og mer enn noen andre noen gang.

- Det er fullstendig overkill. 90 prosent av det som står har knapt offentlig interesse i det hele tatt, sier idrettssosiolog ved NTNU, Arve Hjelseth.

Omtale av Petter Northug i media 2010

Omtale av Petter Northug i media 2010

Sammenliknet med år da fordums helter herjet i papiravisene, er også mosvikingen i en egen liga.

Avisomtale av Northug vs. tidligere storheter

Avisomtale av Northug vs. tidligere storheter

Kontroversielle aktiviteter også utenfor skisporet gir utvilsomt delte meninger, både om Northug selv og dekningen av ham, og kanskje er det nettopp motstridende oppfatninger som øker interessen.

- Man tar en ekstra sjokoladebit selv om man ikke har behov for det, sier Hjelseth.

Thomas Petterson – journalist, Expressen

Thomas Petterson – journalist, Expressen

Foto: NRK

Også i Sverige, der de tydeligvis elsker å hate sin breiale overmann.

- Denne høsten har vi sikkert skrevet dobbelt så mange saker om Petter Northug enn om Marcus Hellner, og det sier en del ettersom han vant to OL-gull for Sverige, sier journalist i Expressen Thomas Petterson.

Northug vs. Batman

Og skulle vårt største håp innfri I Holmenkollen, er kanskje superhelt i tegneserie det neste naturlige steget for mediefenomenet Petter Northug.

- Kanskje noe ala Northug vs. Batman, sier serieskaper Nils Axle Kanten som har laget et utkast til hvordan han skal se ut.

Nett-TV: En superhelt blir til

Video Northug og media

Innslaget er laget av: Nils Fredrik Røren

Dette har NRKsporten skrevet om Petter Northug forrige uke:

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal