Hopp til innhold

Norske utøvere: Et rungende nei til russer-retur

Fire av fem norske utøvere er imot en retur for russiske utøvere til idretten inntil videre. Det fremkommer i en ny, stor undersøkelse fra fagforbundet Niso.

Verdenscup i langrenn på Lillehammer

VIL UTELUKKE: Aleksandr Bolsjunov og andre russiske utøvere er ikke ønsket med i internasjonale konkurranser inntil videre av norske utøvere, viser en fersk undersøkelse.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

NRK har fått tilgang på svarene til undersøkelsen spillerforeningen Niso sendte ut til sine medlemmer forrige uke. Der spurte de blant annet: «hva er din holdning til russisk/belarusisk deltakelse i internasjonale idrettsarrangement?»

Der er enigheten stor, skal man tro tallene.

88 av de 110 NISO-medlemmene som har svart på spørsmålet, mener russiske og belarusiske utøvere bør utestenges inntil videre. Det utgjør en prosentandel på 80 prosent. 13,6 prosent av de som har svart på undersøkelsen mener de bør få delta, mens 6,4 prosent har ingen formening.

Forbundsleder i Niso Erlend Hanstveit

VISER TALL: Niso-leder Erlend Hanstveit.

Foto: Henrik Myhr Nielsen

– De tilbakemeldingene er i tråd med den dialogen vi har hatt med utøverne siden krigen startet. Der er det ikke noe endring som vi har registret og det viser også undersøkelsen, sier Niso-leder Erlend Hanstveit til NRK.

– Naturlig å diskutere

Det er totalt 138 personer som er med i undersøkelsen, hvorav 32,6 prosent er tidligere aktive utøvere.

1. januar 2022 var det circa. 1500 Niso-medlemmer fordelt på håndball, fotball, ishockey og individuelle idretter. Av fagforbundets medlemmer er det altså 110, i underkant av 10 prosent, som har svart på spørsmålet om holdningen til russisk/belarusisk deltakelse i internasjonale idrettsarrangement.

– De tallene er høye nok til at det er representativt utvalg som har svart. I samsvar med den dialogen vi har med tillitsvalgte i våre klubber og organisasjoner, så er vi trygge på at det undersøkelsen formidler er et godt bilde, sier Hanstveit.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) viste sist uke til at et stort flertall av utøverrepresentantene ønsker å se på mulighetene for å la russere og belarusere delta. Dette må i så fall skje med utgangspunkt i strenge kriterier, som at de aktuelle utøverne konkurrerer som nøytrale, ifølge komiteen.

Tallene fra Niso-medlemmene viser et litt annet standpunkt.

– IOC på globalt nivå er ikke opp til meg å vurdere, men vi er ganske trygge på at det ikke er så store forskjeller på standpunktet til de norske medlemmene og medlemmer fra andre nordiske land for eksempel. Å ivareta ukrainske utøvere samtidig som det åpnes opp for russiske utøvere er rett og slett ikke gjennomførbart slik situasjonen er i Europa nå, sier Hanstveit.

Niso-undersøkelse

FERSKE TALL: Opplyser at flere norske utøvere ønsker en fortsettelse på den russiske utestengelsen.

Foto: NTB/NRK

Svarer på tall

Uenighetene har blant annet gjort at det har stormet rundt Astrid Uhrenholdt Jacobsen, lederen av den norske utøverkomiteen, den siste tiden.

Jacobsen skal ha tatt til orde for inkludering av russiske og belarusiske utøvere under et møte med Den internasjonale olympiske komité. Flere utøvere har reagert på håndteringen, blant annet roer Kjetil Borch, som sa rett ut at hans tillit til Jacobsen var alvorlig svekket. Kombinertløper Espen Bjørnstad omtalte det som et sjokk.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Foto: Terje Pedersen

Det standpunktet virker også flere andre norske utøvere å være enig i, skal man tro de ferske Niso-tallene.

NRK har vist tallene fra undersøkelsen til Jacobsen, som svarer følgende på at en stor prosentandel i Niso-undersøkelsen ønsker utestengelse av russiske og belarusiske utøvere.

– Nevnte utøvere er inntil videre utestengt. Utøverkomiteen følger med på de pågående prosesser i den internasjonale idrettsbevegelsen. Når disse er avsluttet vil vi gjennom en bred sondering blant norske topputøvere ta stilling til dette. Utover det har vi ingen kommentar, skriver hun.

Hanstveit sier han er åpen for å videreformidle og diskutere tallene med utøverkomiteen.

– Vi har alltid hatt en bra dialog med utøverkomiteen. Det kan være naturlig for oss å diskutere dette med de senere, sier han.

Klar tale

IOC har tidligere uttalt at de ønsker å stå i solidaritet med ukrainske utøvere, samtidig som man åpner opp for at russiske/belarusiske utøvere kan delta som «neutral athletes».

I undersøkelsen spør Niso medlemmene sine: Hvor realistisk er dette å få til?

Der fremkommer det at 49,9 prosent anser dette som svært usannsynlig, mens 2,7 prosent har svart at dette er svært realistisk.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

TYDELIG: Jan Petter Saltvedt er klar i talen etter å ha sett tallene fra Niso.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener norske utøvere har tatt et veldig klart standpunkt.

– Det bør danne grunnlag for hva som er den offentlige holdningen til Idretts-Norge fremover. Norske utøvere vil ikke konkurrere mot russiske eller belarusiske utøvere før krigen er over. Punktum, sier Saltvedt.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste