Hopp til innhold

Norske utøvere hardt ut mot nytt lovforslag: – Kan ikke støtte en slik endring

Antidoping Norge ønsker å gjøre endringer i antidopingregelverket. Det får flere norske utøvere til å reagere.

Birgit Skarstein og Magnus Nedregotten

REAGERER: Birgit Skarstein og Magnus Nedregotten sitter begge i den norske utøverkomiteen.

Foto: NTB/AP

– Utøverkomiteen og Niso kan ikke støtte en slik endring som foreslått.

Det skriver den norske utøverkomiteen i et høringssvar til Antidoping Norge. De frykter for norske utøveres rettssikkerhet hvis Antidoping Norge får det som de vil.

– Vi er enige i at dagens ordning må effektiviseres, men det kan ikke gå på bekostning av rettssikkerheten vår, sier Magnus Nedregotten til NRK.

Han er leder av den norske utøverkomiteen.

– Åpenbart problematisk

Antidoping Norge ønsker å endre meldepliktsforskriften, som omfatter om lag 100 norske eliteutøvere.

Utøvere som har fått advarsel for brudd på meldeplikten kan i dag klage inn til Antidoping Norge. Saken behandles da av klagenemnda, en uavhengig instans.

Den ønsker Antidoping Norge å avvikle.

De ønsker at meldepliktskomiteen overtar ansvaret.

Utøverkomiteen mener at dette er svært problematisk, og mener Antidoping Norge sitter med veldig mye makt.

– Det skal ikke være de samme som tester deg og som behandler saken, sier Magnus Nedregotten til NRK.

Antidoping Norge-sjefen mener utøvernes rettssikkerhet er godt ivaretatt.

I dag er det fire frittstående behandlinger av meldeplikten før det kan få konsekvenser. Det er i meldepliktskomiteen, klagenemnda, påtalenemnda og domsutvalget. Forslaget vårt nå er at det skal gjennom tre frittstående behandlinger. Vi mener at det tilfredsstiller rettssikkerhetsgarantiene som skal være nødvendige, sier Antidoping Norge-leder Anders Solheim:

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

ANTIDOPINGSJEF: Anders Solheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Antidoping Norge mener at dagens system er ineffektivt, og at de med den foreslåtte endringen vil nærme seg internasjonal praksis.

Det krever mer tid og å skulle ha det gjennom fire frittstående enn tre. Utøvere kan risikere å ha pågående saker under mesterskap. Vi mener det er en forpliktelse overfor internasjonal idrett at det ikke bør skje, sier Solheim.

Frykter for utøverne

Birgit Skarstein sitter også i utøverkomiteen. Hun forstår ønsket om å effektivisere dagens system, men:

– Vi ønsker at dette gjøres uten at utøvernes rettssikkerhet svekkes, sier Skarstein til NRK.

En doping- eller meldepliktssak kan – i tillegg til å være karrieretruende – koste flere millioner kroner. Det har de færreste utøvere råd til.

– Siden de foreslåtte endringene er rettet mot utøverne, som hver dag må forholde seg til dette strenge, men nødvendige, regelsettet som legger føringer for både idrett og hverdagsliv, er det kritisk at utformingen og praktiseringen gir tillit og trygghet for utøverne, sier Skarstein.

– Vi har mulighet til å være et foregangsland og sørge for bedre rettssikkerhet for utøverne, sier Nedregotten.

Wadas krav er at fra en advarsel er utstedt, så kan du få en administrativ gjennomgang av Antidoping Norge. Wada stiller ikke krav til noe frittstående behandling, vi legger oss nærmere det Wada sier hvordan det skal praktiseres. Det er motivet vårt for å foreslå dette, sier Solheim.

– Et nødvendig onde

Hvis endringen blir gjennomført, kan Antidoping Norge gi en advarsel. Men én advarsel får ingen konsekvenser.

Hvis du er uenig i en advarsel, kan du klage. En advarsel har ingen konsekvenser, heller ikke to. Når du får tre, får det konsekvenser. Det er fordi utøveren skal ha muligheten til å rette det opp. Mange utøvere får en advarsel som ikke får konsekvenser, sier Solheim.

Curlingspiller Magnus Nedregotten i aksjon under OL i Beijing

LEDER: Curlingspiller Magnus Nedregotten er leder for den norske utøverkomiteen. Her avbildet under OL i Beijing, der han tok sølv sammen med Kristin Skaslien.

Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Men Nedregotten skjønner ikke hvorfor de ønsker å fjerne klagenemnda.

Utøverkomiteen synes dagens løsning er et bedre alternativ enn det som foreslås av Antidoping Norge, sier han.

Vi setter stor pris på at utøvere engasjerer seg. Vi har hatt eget møte med Utøverkomiteen og Niso om dette. Dessverre er det sånn at meldepliktssystemet er et nødvendig onde for et effektivt antidopingarbeid. Vi forvalter et strengt regelverk, sier Solheim.

Tirsdag er det styremøte i Antidoping Norge. Der er det ventet en avgjørelse i saken.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste