Olsson gikk tre mil i «sørpe»: – Det er tidenes femmilsprestasjon

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Den norske trenerstaben trodde aldri at Johan Olssons tidlige rykk på femmila skulle holde helt inn. Til det mente de snøforholdene var altfor vanskelige.

Johan Olsson og Vidar Løfshus

I tre mil kjempet Johan Olsson en kamp - både mot underlaget og konkurrentene som jaktet bak. Det endte med gull.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

– Jeg synes nesten det er tidenes femmilsprestasjon det vi ser i dag. Når du går tre mil foran i denne sørpa, så sier det litt om den mannen der, sier landslagets sportssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Da hadde han nettopp sett svenskenes store helt, Johan Olsson, knuse all motstand på den avsluttende femmila i VM.

Olsson stakk fra resten av feltet etter knappe 12 kilometer, og gikk helt alene i tet stort sett hele løpet. Med den sugende løypa i Val di Fiemme, er det en stor fordel å gå bak noen. Olsson måtte gjøre hele løpet alene.

Den norske trenerstaben er fra seg av beundring for hvordan Olsson tok sjansen, og lykkes. De ble overrasket da Olsson kom inn på oppløpet i suveren ledelse.

VIDEO: Hør de svenske kommentatorene når Olsson går i mål!

– Jeg var ganske sterk i trua til utpå sisterunden om at de skulle klare å ta inn forspranget, sier Løfshus.

Landslagstrener Knut Nystad hadde troa på norsk medalje helt til siste slutt.

– Målet vårt var medaljer. Det fikk vi ikke. Jeg var ganske sikker på at Olsson skulle bli innhentet. Det var helt rått det han gjorde, sier Nystad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Johan Olsson

HELT ALENE: Johan Olsson dro avgårde på egen hånd. På det meste opparbeidet han seg nesten et minutts forsprang på forfølgerne.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

Svenskenes taktikk knekte Northug

Sveriges norske landslagstrener, Arild Monsen, bekrefter at Olssons tidlige rykk var planlagt på forhånd.

Svenskene hadde en nemlig en klar strategi for hvordan de skulle hekte av Northug, og unngå at nordmannen skulle spurte seg til nok et VM-gull på femmil.

– Vi skulle være offensive, vi skulle høyne snittfarta på dette løpet. Planen var å unngå at Northug skulle få mulighet til å vinne. Det har skjedd litt for mange ganger, sier Monsen til pressekorpset etter rennet.

– Vi visste det kom til å bli tungt, og derfor var planen å gå tidlig. Vi hadde ikke trodd at vi skulle få det til å funke så bra. Jeg ble litt lei meg da Dario falt, for da trodde jeg det kunne bli vanskelig. Men Johan er så god form at han klarte å holde unna, sier Monsen.

Petter Northug innrømmer at svenskenes hardkjør ødela mye av løpet for han.

– Det ble gått hardt fra start. Jeg hadde håpet at det skulle gå rolig - i hvert fall de første tre mila. Jeg manglet det lille ekstra i dag, og da ble det tungt, sier Northug til NRK.

VIDEO: Se intervju med Johan Olsson etter løpet

Svenske Johan Olsson vant gull på 50 km i ski-VM i Val di Fiemme. Her kan du se intervjuet med Olsson etter målgang.

En sliten Olsson etter seieren: - Jeg var sterk nok til å gå alene hele veien

Siste nytt

 • Thomas slapp med skrekken

  Regjerende Tour de France-mester, Geraint Thomas, gikk i bakken under den fjerde etappen av rittet Tour de Suisse. Waliseren pådro seg noen skrubbsår og et kutt i pannen, men ingen brudd. 33-åringen blir med det trolig klar til Tour-starten 6. juli.

  Geraint Thomas
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Platini løslatt etter avhør

  Tidligere UEFA-president Michel Platini er løslatt etter avhør i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar. Ifølge den franske avisen Le Monde skal Platini tirsdag ha møtt til vitneavhør i den aktuelle saken hos den franske politienheten for korrupsjonskriminalitet. Dette avhøret skal ha resultert i pågripelsen.

  AFP_1HM9GX
  Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
 • Alvorlig ulykke på Momarken

  Travkusk Gøran Antonsen ble hentet av luftambulanse etter en stygg travulukke på Momarken tirsdag kveld. Ulykken skjedde da hesten New Fighter som Solberg kjørte, trolig snubler på oppløpet, melder Trav365.no. Også Adrian Solberg Akselsen skal være skadd.

Sendeplan

Kl. Program Kanal