Olsson gikk tre mil i «sørpe»: – Det er tidenes femmilsprestasjon

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Den norske trenerstaben trodde aldri at Johan Olssons tidlige rykk på femmila skulle holde helt inn. Til det mente de snøforholdene var altfor vanskelige.

Johan Olsson og Vidar Løfshus

I tre mil kjempet Johan Olsson en kamp - både mot underlaget og konkurrentene som jaktet bak. Det endte med gull.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

– Jeg synes nesten det er tidenes femmilsprestasjon det vi ser i dag. Når du går tre mil foran i denne sørpa, så sier det litt om den mannen der, sier landslagets sportssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Da hadde han nettopp sett svenskenes store helt, Johan Olsson, knuse all motstand på den avsluttende femmila i VM.

Olsson stakk fra resten av feltet etter knappe 12 kilometer, og gikk helt alene i tet stort sett hele løpet. Med den sugende løypa i Val di Fiemme, er det en stor fordel å gå bak noen. Olsson måtte gjøre hele løpet alene.

Den norske trenerstaben er fra seg av beundring for hvordan Olsson tok sjansen, og lykkes. De ble overrasket da Olsson kom inn på oppløpet i suveren ledelse.

VIDEO: Hør de svenske kommentatorene når Olsson går i mål!

– Jeg var ganske sterk i trua til utpå sisterunden om at de skulle klare å ta inn forspranget, sier Løfshus.

Landslagstrener Knut Nystad hadde troa på norsk medalje helt til siste slutt.

– Målet vårt var medaljer. Det fikk vi ikke. Jeg var ganske sikker på at Olsson skulle bli innhentet. Det var helt rått det han gjorde, sier Nystad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Johan Olsson

HELT ALENE: Johan Olsson dro avgårde på egen hånd. På det meste opparbeidet han seg nesten et minutts forsprang på forfølgerne.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

Svenskenes taktikk knekte Northug

Sveriges norske landslagstrener, Arild Monsen, bekrefter at Olssons tidlige rykk var planlagt på forhånd.

Svenskene hadde en nemlig en klar strategi for hvordan de skulle hekte av Northug, og unngå at nordmannen skulle spurte seg til nok et VM-gull på femmil.

– Vi skulle være offensive, vi skulle høyne snittfarta på dette løpet. Planen var å unngå at Northug skulle få mulighet til å vinne. Det har skjedd litt for mange ganger, sier Monsen til pressekorpset etter rennet.

– Vi visste det kom til å bli tungt, og derfor var planen å gå tidlig. Vi hadde ikke trodd at vi skulle få det til å funke så bra. Jeg ble litt lei meg da Dario falt, for da trodde jeg det kunne bli vanskelig. Men Johan er så god form at han klarte å holde unna, sier Monsen.

Petter Northug innrømmer at svenskenes hardkjør ødela mye av løpet for han.

– Det ble gått hardt fra start. Jeg hadde håpet at det skulle gå rolig - i hvert fall de første tre mila. Jeg manglet det lille ekstra i dag, og da ble det tungt, sier Northug til NRK.

VIDEO: Se intervju med Johan Olsson etter løpet

Svenske Johan Olsson vant gull på 50 km i ski-VM i Val di Fiemme. Her kan du se intervjuet med Olsson etter målgang.

En sliten Olsson etter seieren: - Jeg var sterk nok til å gå alene hele veien

Siste nytt

 • Landslagskapteinen testet positivt

  Den norske landslagkapteinen i ishockey, Jonas Holøs, er bekreftet smittet av koronaviruset, melder VG.

  – Jeg følte meg dårlig søndag kveld, og fikk feber. Mandag ble jeg testet, tirsdag kom svaret. Jeg er smittet, sier Holøs til avisen.

  Holøs spiller i svenske Linköping i SHL. Linköping spilte borte mot Skellefteå søndag kveld og laget kom hjem med fly på kvelden.

  Han forteller at han først trodde han var sliten etter tre dager på reisefot og kamp.

  Ifølge den svenske hockeyklubben skal flere nå ha testet positivt. En av dem er Holøs.

  Klubbens neste hjemmekamp mot Oskarshamn torsdag er utsatt. Det er også uvisst om lørdagens møte mot HV71 blir spilt som planlagt.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Korona-klinikk i OL-landsbyen

  OL-arrangørane i Tokyo vurderer å opprette ein eigen klinikk inne i deltakarlandsbyen for å ta seg av moglege koronavirustilfelle under leikane neste sommar.

  Alle som viser symptom eller testar positivt for koronaviruset vil bli behandla på ein eigen klinikk inne i sjølve OL-landsbyen. Dette som eit tiltak for å hindre spreiing i resten av millionbyen, ifølgje avisa Nihon Keizai Shimbun.

  Ei undersøking viser også at nesten 80 prosent av dei frivillige i arrangørstaben fryktar covid-smitte under OL.

  OL-ringene
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP
 • Kjemperedning sikret Chelsea-poeng

  For første gang så Frank Lampard sitt Chelsea-lag spille en målløs kamp. Sevilla var nærmest scoring på Stamford Bridge.

  Chelsea-keeper Edouard Mendy sto for en fantastisk refleksredning i første omgang, mens innbytter Joan Jordán sendte et fenomenalt direkteskudd rett over mål fra 16 meter midtveis i 2. omgang. (NTB)

  Edouard Mendy
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal