Norske stjerner ut mot svenskens slankeplan: – Han gjør mye vi ikke skjønner oss på

RUKA (NRK): Han har slitt stort de siste sesongene. Men foran en uhyre viktig OL-sesong mener Calle Halfvarsson han har funnet en ny oppskrift for å prestere i OL, nemlig å gå ned fire kilo. Det gjør norske stjerner oppgitt.

Halfvarsson, Iversen og Johaug

KLAR TALE: Fra Emil Iversen og Therese Johaug, i retning Sveriges Calle Halfvarsson (venstre).

Foto: NTB

– Han har et image om å være klovn. Da er den (planen) en innertier for klovnestempelet hans. Det hørtes rart ut. Men han gjør mye underlig som vi ikke skjønner oss på, sier Emil Iversen om svenskens tanker om vektnedgang.

Det var nemlig tidligere i høst, nærmere bestemt i oktober, at Halfvarsson lettet på sløret om sin nye OL-plan. I et intervju med SVT røpet han målet om å gå ned fire kilo.

– Jeg forsøker å bli litt mindre og se ut som en distanseløper. Men det er klart at det er vanskelig å gå ned i vekt, jeg har ikke så mye fettressurser å ta av, sa han.

Iversen sukker lettere oppgitt over planene og kommenterer videre at han får kjøre på med sitt opplegg, mens de norske får holde på med sitt. Trønderen legger til at han » det siste han skal er å gå ned fire kilo før et OL».

– Har ikke troen på det der

Therese Johaug trekker også en oppgitt mine i pressesonen dagen før verdenscupstarten når hun får høre om Halfvarssons planer.

– Jeg tror på en måte at det ikke er de kiloene der som gjør om han skal ta det OL-gullet eller ikke, sier hun til NRK, og fortsetter:

– Jeg tror det er totalbelastningen, treningsmengden og det handler om å være godt trent. Hvis han velger den veien, må han få lov til å gjøre det og stå for det, men jeg har ikke helt trua på det der. Det er min mening.

ky1HATdS3G8

POPULÆR: Det var mange som ville ha en bit av Therese Johaug før verdenscupstarten. Her etter torsdagens treningsøkt på langrennsstadion i Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Klar for verdenscupåpning

Halfvarsson har lagt bak seg noen virkelig blytunge sesonger. 32-åringen har ikke toppresultater verken fra verdenscup eller mesterskap de siste årene.

Men han er naturligvis på plass i finske Ruka for å konkurrere kommende helg. Han gikk sine første renn for sesongen for bare en snau uke siden, der han ble nummer 15 og 6 på to distanser i den svenske langrennsåpningen i Gällivare.

Han medgir at han er spent på hva slags svar det første møtet med verdenseliten.

Ville ned fire kilo

Halfvarsson

SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Calle Halfvarsson, her under et kort medietreff med svenske utøvere torsdag formiddag i Finland.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Han møtte nemlig norsk og svensk presse etter trening på langrennsstadion i Ruka torsdag. Dagen før verdenscupåpningen gjentar han budskapet sitt fra intervjuet med SVT, der han fortalte at «de fleste vet at hvis man skal prestere på distanse, så må man være litt på den lettere siden».

Han mente man ikke kunne være for muskulært bygd. Nå har han tatt av tre av fire kilo, forteller han til NRK, og virker å ta kritikken fra Iversen med knusende ro.

– Lite grann må man endre på det hvis man skal gå fort på distanse. Men det er en balansegang. Man vil ikke ta bort for mye muskler, heller, man vil jo ha farten. Men dette er ikke noe drastisk, sier svensken.

– Livsfarlig å kutte ned på maten

Halfvarsson har ofte hatt en tendens til å bli syk. I treningsperioder, men også når det gjelder som mest i forbindelse med konkurranser.

iYguglylJ1c

SISTE FORBEREDELSER: For Emil Iversen, her i løypene inne på langrennsstadion i Ruka torsdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

På spørsmål om han tror Halfvarsson blir noe mindre syk av sin plan om å gå ned i vekt, svarer Iversen slik:

– Nei, det tror jeg ikke. Min teori, når det kommer til skirenn, er at det er livsfarlig å kutte ned på maten. Vi gikk to renn sist helg, det blir tre renn denne helgen. Det er 15 minusgrader. Det er kjempetøft for hele kroppen. Da er det ekstra viktig å være påpasselig med næringen.

– Skulle jeg gått ned fire kilo, så hadde jeg blitt forkjølet i løpet av et par dager. Han blir sikkert det, han også. Men det er vel med i beregningen hans ... sier Iversen.

Johannes Høsflot Klæbo har følgende kommentar til Halfvarssons planer:

– Man får håpe han kommer i form til OL, det er ingenting som hadde vært artigere enn med en svenske oppi der. Men jeg tror kanskje det må trenes godt. Det er førsteprioritet. Så kommer andre ting i andre rekke, sier trønderen.

PS: Dekningen av verdenscupåpningen fra Ruka kan du følge på NRK radio og NRK.no. Jann Post og Torgeir Bjørn kommenterer rennene. Reaksjoner på det viktigste som skjer får du på samme plattformer like etterpå.

PS 2: Radiosendingen fra sprintrennene fredag starter klokken 10:00. Finalene kan du lytte til fra klokken 12:30.

Sportsnyheter

Ser lagkameratens spektakulære fall: – Oioioi satan

Filip Fjeld Andersen fikk et brutalt møte med snøen i det som kanskje var hans viktigste løp i karrieren. Fallet fikk lagkameratene til å måpe etter målgang.

Siste nytt

 • Dyttet egen keeper: Rødt kort

  En sen straffescoring fra Veton Berisha og et vinnermål fra Sondre Bjørshol ga Viking 3-2 mot Kristiansund i Eliteserien søndag.

  Viking har dermed et godt grep på bronsemedaljen og kan fortsatt ta igjen Molde på 2.-plass. Til Lillestrøm på 4.-plass har de seks poeng med to kamper igjen å spille.

  Mest dramatisk ble det likevelt helt på tampen da Vikings David Brekalo fikk rødt kort for å ha dyttet sin egen keeper i det som var hektiske sluttminutter.

  Eliteserien i fotball 2021: Kristiansund - Viking.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny smell for Mjøndalen

  Håpet om fornyet tillit i Eliteserien for Mjøndalen fikk seg en kraftig smell søndag. De brunkledde ble slått 1-3 av Sarspborg hjemme.

  Med to runder igjen å spille, har Mjøndalen tre poeng opp til Stabæk på kvalfiseringsplassen.

  Det betyr at Mjøndalen minst må slå enten Vålerenga eller Bodø/Glimt, som de møter i de to siste rundene.

  Det var drama fra første minutt i kampen. Ibrahima Koné sendte gjestene i ledelsen allerede i det 2. minutt, men før fem minutter var spilt hadde Lars Olden Larsen satt utligningen.

  I andre omgang scorte derimot både Eirik Wichne og Anton Saletros og sørget for 3-1-seier til Sarpsborg

  Eliteserien i fotball 2021: Mjøndalen-Sarpsborg 08
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Stabæk sikret viktig poeng

  Det ble målløst da Tromsø tok i mot Stabæk i Eliteserien søndag kveld. Dermed tar Stabæk med seg det som kan bli et viktig poeng i nedrykksdramaet.

  Stabæk ligger på kvalfiseringsplassen, og de har nå tre poeng ned til Mjøndalen, som søndag tapte 1-3 mot Sarpsborg. Brann, som også er tre poeng bak, møter Molde i en kamp som startet klokken 19 søndag kveld.

  Rosenborg og Odd gjenstår for Stabæk i årets sesong.

  Eliteserien fotball 2021, Tromsø- Stabæk
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal