Hopp til innhold

Norske stjerner ut mot svenskens slankeplan: – Han gjør mye vi ikke skjønner oss på

RUKA (NRK): Han har slitt stort de siste sesongene. Men foran en uhyre viktig OL-sesong mener Calle Halfvarsson han har funnet en ny oppskrift for å prestere i OL, nemlig å gå ned fire kilo. Det gjør norske stjerner oppgitt.

Halfvarsson, Iversen og Johaug

KLAR TALE: Fra Emil Iversen og Therese Johaug, i retning Sveriges Calle Halfvarsson (venstre).

Foto: NTB

– Han har et image om å være klovn. Da er den (planen) en innertier for klovnestempelet hans. Det hørtes rart ut. Men han gjør mye underlig som vi ikke skjønner oss på, sier Emil Iversen om svenskens tanker om vektnedgang.

Det var nemlig tidligere i høst, nærmere bestemt i oktober, at Halfvarsson lettet på sløret om sin nye OL-plan. I et intervju med SVT røpet han målet om å gå ned fire kilo.

– Jeg forsøker å bli litt mindre og se ut som en distanseløper. Men det er klart at det er vanskelig å gå ned i vekt, jeg har ikke så mye fettressurser å ta av, sa han.

Iversen sukker lettere oppgitt over planene og kommenterer videre at han får kjøre på med sitt opplegg, mens de norske får holde på med sitt. Trønderen legger til at han » det siste han skal er å gå ned fire kilo før et OL».

– Har ikke troen på det der

Therese Johaug trekker også en oppgitt mine i pressesonen dagen før verdenscupstarten når hun får høre om Halfvarssons planer.

– Jeg tror på en måte at det ikke er de kiloene der som gjør om han skal ta det OL-gullet eller ikke, sier hun til NRK, og fortsetter:

– Jeg tror det er totalbelastningen, treningsmengden og det handler om å være godt trent. Hvis han velger den veien, må han få lov til å gjøre det og stå for det, men jeg har ikke helt trua på det der. Det er min mening.

ky1HATdS3G8

POPULÆR: Det var mange som ville ha en bit av Therese Johaug før verdenscupstarten. Her etter torsdagens treningsøkt på langrennsstadion i Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Klar for verdenscupåpning

Halfvarsson har lagt bak seg noen virkelig blytunge sesonger. 32-åringen har ikke toppresultater verken fra verdenscup eller mesterskap de siste årene.

Men han er naturligvis på plass i finske Ruka for å konkurrere kommende helg. Han gikk sine første renn for sesongen for bare en snau uke siden, der han ble nummer 15 og 6 på to distanser i den svenske langrennsåpningen i Gällivare.

Han medgir at han er spent på hva slags svar det første møtet med verdenseliten.

Ville ned fire kilo

Halfvarsson

SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Calle Halfvarsson, her under et kort medietreff med svenske utøvere torsdag formiddag i Finland.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Han møtte nemlig norsk og svensk presse etter trening på langrennsstadion i Ruka torsdag. Dagen før verdenscupåpningen gjentar han budskapet sitt fra intervjuet med SVT, der han fortalte at «de fleste vet at hvis man skal prestere på distanse, så må man være litt på den lettere siden».

Han mente man ikke kunne være for muskulært bygd. Nå har han tatt av tre av fire kilo, forteller han til NRK, og virker å ta kritikken fra Iversen med knusende ro.

– Lite grann må man endre på det hvis man skal gå fort på distanse. Men det er en balansegang. Man vil ikke ta bort for mye muskler, heller, man vil jo ha farten. Men dette er ikke noe drastisk, sier svensken.

– Livsfarlig å kutte ned på maten

Halfvarsson har ofte hatt en tendens til å bli syk. I treningsperioder, men også når det gjelder som mest i forbindelse med konkurranser.

iYguglylJ1c

SISTE FORBEREDELSER: For Emil Iversen, her i løypene inne på langrennsstadion i Ruka torsdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

På spørsmål om han tror Halfvarsson blir noe mindre syk av sin plan om å gå ned i vekt, svarer Iversen slik:

– Nei, det tror jeg ikke. Min teori, når det kommer til skirenn, er at det er livsfarlig å kutte ned på maten. Vi gikk to renn sist helg, det blir tre renn denne helgen. Det er 15 minusgrader. Det er kjempetøft for hele kroppen. Da er det ekstra viktig å være påpasselig med næringen.

– Skulle jeg gått ned fire kilo, så hadde jeg blitt forkjølet i løpet av et par dager. Han blir sikkert det, han også. Men det er vel med i beregningen hans ... sier Iversen.

Johannes Høsflot Klæbo har følgende kommentar til Halfvarssons planer:

– Man får håpe han kommer i form til OL, det er ingenting som hadde vært artigere enn med en svenske oppi der. Men jeg tror kanskje det må trenes godt. Det er førsteprioritet. Så kommer andre ting i andre rekke, sier trønderen.

PS: Dekningen av verdenscupåpningen fra Ruka kan du følge på NRK radio og NRK.no. Jann Post og Torgeir Bjørn kommenterer rennene. Reaksjoner på det viktigste som skjer får du på samme plattformer like etterpå.

PS 2: Radiosendingen fra sprintrennene fredag starter klokken 10:00. Finalene kan du lytte til fra klokken 12:30.

Siste nytt

 • Det internasjonale roforbundet åpner for russisk deltakelse: – Ikke veldig overraskende

  Det internasjonale roforbundet (World Rowing) offentliggjorde onsdag at de åpner opp for at russiske og belarusiske utøvere kan konkurrere under nøytralt flagg under ulike VM (junior-VM, U23-VM og senior-VM)

  For utøverne kan få klarsignal til å delta, vil en ekstern part gjøre en grundig bakgrunnssjekk, for å forsikre seg at utøvere som er knyttet til krigen eller har støttet krigen på noe vis, ikke kan få plass. De vil også måtte gå gjennom en forsterket antidoping-prosess.

  Det er også lagt opp til at det vil gjelde et utvalg av klasser. I alle de tre verdensmesterskapene vil det åpnes for singlesculler og toer uten styrmann, som et minimum.

  – Det er ikke veldig overraskende med tanke på de signalene som har kommet tidligere. Hva IOC sier og gjør, har tradisjonelt sett en tung effekt på World Rowing. Det var egentlig forventet at de ville følge IOCs anbefalinger, sier den norske roeren Birgit Skarstein.

  – Det er forståelig at Russland vil inn nå, siden VM er en kvalifisering til OL og Paralympics. Men det er også en kvalifisering på våren, så det er ingenting som haster med å avklare det, mener hun.

  Kjetil Borch er heller ikke overrasket.

  – Det sa jeg egentlig ganske tidlig i debatten at IOC har såpass mye makt at det kan bety innskrenkninger for et internasjonalt særforbund, som Det internasjonale roforbundet, hvis man ikke etterleve IOCs retningslinjer, sier han.

  Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Her er City-eieren på kamp for første gang på 13 år

  Manchester City-eieren Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har glimret med sitt fravær i hele 13 år, men under lørdagens mesterligafinale i Istanbul er eieren omsider «ringside» under en City-kamp.

  Sjeik Mansour, som også er visestatsminister i Abu Dhabi, sitter på samme rekke som blant annet Tyrkia-president Tayyip Erdogan, statsoverhode i Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed Al Nayhan, og City-styreleder Khaldoon al-Mubarak.

  På spørsmål fra NRK om hvorfor Sjeik Mansour sjelden er på City-kamp, svarer forsker og Midtøsten-ekspert Kristian Coates Ulrichsen:

  – Det er ikke så godt å si, men det sies at han rett og slett ikke er så interessert i fotball.

  Eierskapet til City er svært omdiskutert. Amnesty International Norge skriver på sine nettsider at «De forente arabiske emirater er blant landene i verden hvor sivilsamfunnet er mest undertrykket».

  Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyans
  Foto: Molly Darlington / REUTERS
 • Nordås klarte VM-kravet i Paris etter superløp

  Narve Gilje Nordås har hatt en strålende sesong og i et stevne i Paris lørdag kveld klarte han VM-kravet med et strålende løp på 3.32,39.

  Før sesongen hadde Nordås en personlig rekord på 3.36,23.

  Det er en tid han har forbedret to ganger tidligere i sesongen, før han lørdag altså kom under VM-kravet på 3.34,20 med det strålende løpet på 3.32,39.

  – Et meget sterkt resultat, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

  Det er også to tideler under Jakob Ingebrigtsens sesongbeste på 1500 meter og dermed den beste norske tiden på 1500 meter i år.

  Nordås vant også løpet i Paris.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste