Norske stjerner rystet etter NRK-avsløring: – Forferdelig

Flere av Norges landslagsprofiler reagerer sterkt på opplysningene som kom frem forrige uke.

Ingrid Syrstad Engen, Karina Sævik, Maren Mjelde

JENTENE BACKER: Ingrid Syrstad Engen, Karina Sævik og Maren Mjelde synes det står respekt av kvinnene som sto opp for seg selv i Frankrike.

Foto: Ali Zare/Stian Lysberg Solum/Terje Bendiksby / NTB

Flere toppspillere brøt i forrige uke tausheten og fortalte om rystende opplevelser, uakseptabel oppførsel og seksuelle slengbemerkninger fra ansatte i den franske toppklubben FC Fleury 91. Nå reagerer flere norske landslagsprofiler på det som kom frem.

At en kollega har opplevd noe sånt på arbeidsplassen, er forferdelig.

Det sier Norges landslagskaptein Maren Mjelde, som akkurat har fått med seg NRK-saken.

Det har jo vært flere sånne saker i det siste – først fra blant annet USA, og nå denne. Jeg synes det er bra at jentene står opp for seg selv, og at det kommer ut. Det er ikke akseptabel oppførsel disse jentene beskriver. Jeg har all respekt for dem og at de står frem, sier Mjelde.

Hun får støtte av landslagskollega Ingrid Syrstad Engen.

– Jeg tenker at det er sånne ting som ikke skal skje. Det er selvfølgelig trist, det hører ikke hjemme noe sted.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

RYSTET: Maren Mjelde har fått med seg skandalesaken fra fransk fotball. Hun oppfordrer flere til å snakke ut om dårlige opplevelser.

Foto: Berit Roald / NTB

– Bare å komme seg bort

Landslagsback Anja Sønstevold tilbrakte fjorårssesongen i den nevnte klubben og åpnet tidligere i høst opp om at proffeventyret ble et aldri så lite mareritt.

Forrige uke fulgte flere av hennes tidligere lagvenninner opp med å fortelle om en klubbhverdag bestående av blant annet slibrige kommentarer, uønsket kroppskontakt, samarbeids- og kommunikasjonsproblemer.

Ifølge flere spillere NRK har vært i kontakt med, var det særlig én klubbansatt som gjorde oppholdet i den franske klubben vanskelig. Upassende kommentarer, private henvendelser og kroppskontakt i tide og utide ble nevnt av flere.

Klubbledelsens håndtering gjorde også vondt til verre, da spillergruppen etter hvert gikk sammen og varslet om forholdene, men uten at det førte til endringer.

Landslagtrening kvinner Norge - Armenia, Karina Sævik

TYDELIG: Karina Sævik.

Foto: Ali Zare / NTB

– Når situasjonen er sånn, og de tør å ta det opp, og det er det svaret de får fra klubben, så hadde jeg tenkt det samme som Anja. At det egentlig bare er å komme seg bort, er Karina Sæviks klare melding.

Hele saken og svaret til klubbpresidenten i Fleury, Pascal Bovis, kan du lese her.

– Alle reagerer likt

Også Engen og Mjelde gir de tidligere Fleury-spillerne helhjertet støtte, og påpeker viktighetene av at spillere som har opplevd slike ting, står fram.

– Jeg håper selvfølgelig at det ikke er for mange historier, jeg har ikke hørt så mange. Det er viktig at de står fram, for da kan også flere stå fram med sin historie, sier Mjelde.

Fotball, treningskamper: Trening med Norges kvinnelandslag

PROFIL: Ingrid Syrstad Engen beskriver skandalesaken i fransk fotball som «trist».

Foto: Annika Byrde/NTB / NTB

– Man håper jo at alle som opplever noe sånt, tør å stå fram, og at det blir tatt alvorlig av klubb. Alle reagerer likt når man leser dette. Det er ikke er greit, følger Engen opp med.

Hun håper denne saken kan hjelpe andre som står i en lignende situasjon, og det samme sier landslagssjef Martin Sjögren.

– Vi har jo flere spillere som jeg har hatt tidligere som har opplevd samme i ulike miljøer. Man får en følelse at man fortsatt har veldig mye å jobbe med, påpeker svensken, før han legger til:

– Det er bra at det kommer frem, det er den eneste måten for å få en forandring på det.

Sportsnyheter

Braathen i tårer etter sjokkseieren: – Jeg er tom for ord

Det norske stjerneskuddet Lucas Braathen var nest sist etter første omgang i Wengen, men leverte en fantomfinale av de sjeldne og vant konkurransen på mirakuløst vis.

Siste nytt

 • Avis: Fifa-presidenten har flyttet til Qatar

  Presidenten for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, har leid seg et hus i Qatars hovedstad Doha og bor der med familien, bekrefter Fifa til sveitsiske Blick.

  Det har i lengre tid florert rykter om at sveits-italieneren har flyttet til Qatar, men ifølge Blick har Fifa hele tiden nektet for dette.

  Ifølge en talsperson i Fifa skal Infantino fortsette å jobbe fra organisasjonens hovedkontor i Zürich, men ifølge Blicks kilder er han svært sjeldent i byen.

  Fifa har fått mye kritikk etter at de i 2010 tildelte årets VM til Qatar. Blant annet for manglende deltakelse i debatten om forholdene for fremmedarbeidere i landet.

  FIFA president Gianni Infantino
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Inters seiersrekke tok slutt i Bergamo

  Inters seiersrekke på åtte kamper i Serie A tok slutt med 0-0 i bortekampen mot Atalanta søndag kveld. Mandag kan Milan gå forbi på tabellen.

  Inter er fortsatt to poeng foran byrivalen med like mange spilt, men Milan møter Spezia manag i en av de siste kampene i den 22. serierunden. Med seier inntar laget tabelltoppen.

  Serie A - Atalanta v Inter Milan
  Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters
 • Brady førte tittelforsvareren videre

  Tom Brady noterte sin 35. sluttspillseier i NFL da han førte tittelforsvarer Tampa Bay Buccaneers videre fra 1. runde med 31-15 over Philadelphia Eagles.

  Det var rått parti da Brady innledet jakten på sin åttende NFL-tittel. Med effektivt angrepsspill, og hjulpet av stadige ballerobringer fra forsvaret, førte han hjemmelaget til 14-0-ledelse i første periode, 17-0 halvveis og 31-0 før den siste perioden.

  Eagles scoret to ganger i siste periode, da alt var avgjort og Buccaneers var mest opptatt av å unngå skader foran kvartfinalen neste helg.

  Brady vant Superbowl seks ganger med New England Patriots før han flyttet til Florida og ble Bucs-spiller. Han førte sin nye klubb til tittelen i første forsøk og prøver nå å hjelpe Bucs å bli første lag som forsvarer tittelen siden han selv vant med Patriots i 2004 og 2005. (NTB)

  NFC Wild Card Playoffs - Philadelphia Eagles v Tampa Bay Buccaneers
  Foto: Michael Reaves / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal