Norske stjerner reagerte på Ustjugov-taktikk: – Jeg skjønner ikke hva han tenker

SANDNES (NRK): Sergej Ustjugov målte krefter mot verdenseliten for første gang siden den enorme VM-nedturen på stafetten i Seefeld. Men konkurrentene ristet nærmest på hodet over russerens taktikk underveis.

Kruger og Ustjugov

Simen Hegstad Krüger gliser etter å ha blitt nummer to. Til høyre ligger en utslitt Sergej Ustjugov i målområdet.

Foto: NRK/NTB Scanpix

For Ustjugov var høyt og lavt underveis på det 60 kilometer lange løpet fra Ålgård til Sandnes på første konkurransedag av årets Blinkfestival.

Rulleskirennet ble vunnet av briten Andrew Musgrave, mens Simen Hegstad Krüger ble nummer to og Morten Eide Pedersen tok tredjeplassen.

– Skjønner ikke hva han tenker

Og 8,5 sekunder bak dem kom en utslitt Ustjugov som ble nummer 12. Det skjedde etter at han var både høyt og lavt underveis, og samtidig gjorde en rekke merkelige taktiske valg lenge før et oppløp.

– Han viste jo at han har krefter i hvert fall. Men han brukte dem opp ganske tidlig. Jeg skjønner meg ikke helt på hva han tenker. Men kanskje at han skulle ta det som en treningsøkt og «mæle» til, vurderer Hegstad Krüger, før han fortsetter.

– Men når han lå 20-30 meter foran oss, vi hadde kontroll på ham, men han likevel dunket på og ikke ga seg... Han hadde sikkert kunnet blandet seg inn på slutten hvis han hadde gått litt smartere. Han har i hvert fall krefter, lærer han seg å disponere dem riktig så blir han farlig til vinteren også.

Saken fortsetter under bildet.

Røthe

BLE NUMMER ÅTTE: Sjur Røthe, her etter målgang etter 60 kilometeren fra Ålgård til Sandnes.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Røthe stusset

Også landslagskollega Sjur Røthe stusset på hva som skjedde. Vossingen ble for øvrig nummer åtte.

– Det er ikke lett å skjønne seg på ham. Han er en utrolig sterk kar og prøver seg på rykking, men med de hjulene (løperne gikk med tyngre hjul enn de må, journ. anm.) vi gikk i dag, så ble det tungt. Og det merket han nok, sier Røthe til NRK.

Var halvminutt bak

For den seks mil lange konkurransen fra Ålgård til Sandnes sentrum var spennende hele veien. De største profilene satte brukbar fart fra start.

Etter hvert ristet de flere løpere av seg med et bra hardkjør – og med to mil igjen var en rekke av favorittene, blant dem nettopp Røthe og Simen Hegstad Krüger, samt Musgrave, Iivo Niskanen, Evgeni Belov og Team Norconsult-løper Erland Kvisle, med helt fremme.

Men en stor stjerne glimret med sitt fravær ved passeringspunktet: Nemlig Ustjugov. Russeren så helt kjørt ut da han passerte 30 sekunder bak de aller beste.

Saken fortsetter under bildet.

Ustjugov

STILLE: Sergej Ustjugov ville ikke si noen ting etter å ha pustet ut på asfalten etter løpet i Sandnes.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Sjanseløs i avslutningen

Da var det overraskende at han plutselig hadde kjørt seg helt opp til tetgruppen litt senere. Og plutselig rykket han fra. Ustjugov gikk det han maktet i en periode. Han hadde rundt åtte til ti sekunders forsprang på et tidspunkt. Men rykket så sjanseløst ut. Likevel tok det lang tid før han slapp seg ned til gruppen bak seg igjen.

Da han nærmet seg målgang hadde han ikke mer krefter og det holdt altså «bare» til en 12. plass. På asfalten noen meter fra målstreken la han seg rett ut. Han ønsket for øvrig ikke å gi noe intervju.

– Jeg skjønte ingenting. Det er umulig å vite hva han driver med. Han gjør mye rart i skirenn også. Han går fort på ski altså, så det var kanskje noe han skulle prøve på, gå i brudd. Jeg vet ikke. Men jeg er ikke bekymret over at han ikke går fort til vinteren, sier onsdagens vinner, Andrew Musgrave.

– Han skulle vel ha seg en god økt, tenker jeg. Jeg så han datt av i langbakken og jobbet seg steinhardt opp igjen. Så rykker han til og så detter han som en stein gjennom feltet. Det er litt sånn han går skirenn. De gangene han har dagen, så ser man at det bor i et dyr i ham. Det er noen fartsressurser resten bruker mye tid på å hente inn. Vi skal nok få jobbe med ham i vinter, kommenterer allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Saken fortsetter under bildet.

Musgrave

VANT: Andrew Musgrave, her kort tid etter målgang etter 60 kilometeren kalt Blink Classics.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Tøff 2018/2019-sesong

Blinkfestivalen er i hvert fall første gang på lang tid Ustjugov viser seg på langrennsscenen igjen på en stund. Sist sesong slet han med en brukket finger i oppkjøringen. Men i Tour de Ski var han for alvor tilbake med en andreplass i sammendraget.

Inn mot VM var han medaljekandidat på en rekke øvelser. Men mesterskapet i Østerrike ble en enorm nedtur. Etter en rekke svake resultater stilte Ustjugov likevel opp som ankermann for Russland på stafetten. Der ble han ydmyket av Johannes Høsflot Klæbo.

Senere fortalte treneren hans, Markus Cramer, at eleven slet med gallestein i Seefeld-VM. Dermed var resten av 2018/2019-sesongen spolert.

– Beist

Onsdag var han tilbake med det store deler av rulleski-sirkuset betegnet som merkelig gåing.

Norge-trener Nossum smilte litt av Ustjugovs taktikk onsdag. Men han vet hva russeren er god for når det virkelig gjelder til vinteren.

– Klarer han å gjennomføre en treningssesong uten skader og sykdom, så ser vi ham tilbake som det beistet han er i sporet. Han går fort i begge stilarter, både langt og kort, og er helt vill. Vi har noe bra å kjempe mot der, sier han.

– Han spiller ikke ut alle kortene her på en dag som dette. Han sparer kruttet til vinteren hvis jeg kjenner ham rett, kommenterer Røthe.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal