NRK Meny
Normal

Norsk 18-åring sjokkerer USAs basketmiljø

Baskettalentet Matz Stockman (18) fra Bekkestua skal neste sesong spille på det øverste nivået i amerikansk college-basket. Det kan ende med NBA-spill, ifølge 18-åringens tidligere trener.

Matz Stockman

Fra og med neste høst skal Matz Stockman (med ballen) spille college-basket på øverste nivå i USA. Her er han under en kamp for NTG.

Foto: Privat

– Matz har nå mulighet til å bli Norges andre NBA-spiller gjennom tidene. Veien til NBA går stort sett gjennom college, sier NTG-trener Henning Bergh som har trent 18-åringen både på NTG og U16-landslaget.

Stockman ble tirsdag tatt opp på college-laget til Louisville som er regjerende mestere i det amerikanske college-systemet (NCAA).

Matz Stockman

Matz Stockman har spilt både for Sandvika (bildet) og Bærum i Norge.

Foto: Sandvika Basket

Talentfabrikk

Lousville er regnet som et universitet som produserer NBA-spillere. De siste årene har de rundt regnet fått frem én NBA-proff per sesong. I tillegg er trener Rick Pitino kjent for å ha er godt øye for talenter.

Pitino er en trenerlegende med to NCAA-titler i tillegg til to perioder som hovedtrener i NBA.

Frem til nå er Torgeir Bryns tre kamper for Los Angeles Clippers i 1989 det eneste norske bidraget i verdens største proffliga.

 • Se faktaboks til høyre om NCAA (på mobil se under)

– Stort «vingespenn»

Nyheten om Louisvilles avtale med Stockman slo ned som en bombe i USA tirsdag, ettersom nordmannen ikke engang har vært nevnt på den omfattende ryktebørsen rundt Louisvilles nye spillere.

– På grunn av spillerne vi mister etter denne sesongen, ønsket vi en spesielt god årgang med nye spillere. Med Matz blir dette en av våre beste rekrutteringsårganger noensinne. Vi er veldig glade for å få ham hit. Han er høy, har stort «vingespenn», skyter bra og har stor spenst, sier Pitino i en pressemelding.

210 cm

– Matz har et sjeldent talent. I tillegg til at han er høy (210 cm) har han god koordinasjon og en veldig god timing til å for eksempel blokkere skudd, sier NTG-trener Bergh til NRK.no.

Et stort flertall av de flere hundre millioner basketspillerne i verden vil spille i NBA i USA. NTG-treneren legger ikke skjul på at det er et nåløye de færreste kommer gjennom, men understreker at Stokman nå er på riktig vei.

– Når neste sesong starter er Matz 19 år og som college-spiller er du da langt unna NBA, men han må ta steg for steg og ligger bra an på veien, mener treneren.

Stockman er den femte og siste nye spilleren som har forpliktet seg til å spille for Cardinals-laget under trener Rick Pitino.

Skulle spilt for Bærum

Unggutten har gått gradene i Sandvikas ungdomslag og spilte for Bærum på toppnivå i Norge (BLNO-serien). Han skulle egentlig spilt for Bærum også denne sesongen, men ble i sommer plukket opp av Canarias-basketballakademiet (CBA) på Grand Canaria.

Akademiet er det mest anerkjente for unge utøvere i Europa og hevder å ha produsert over 50 spillere for amerikanske universitetslag på høyeste nivå.

– Dette er en stor mulighet for Matz, sier CBA-direktør Rob Orellana i en pressemelding.

– Han måler hver tomme av sju fot og to tommer (218 centimeter), har vingespenn på sju fot og seks tommer (228 centimeter) og er ekstremt smidig. Han har potensial til å bli en elitespiller, det er bare et tidsspørsmål, sier CBA-direktøren.

Andre steder er Stockmans høyde notert til 210 centimeter. I Louisville presenteres han som universitetets første sjufotsspiller (213,5 cm) siden 1990.

2014

18-åringens eventyr i USA starter med sesong høsten 2014.

De andre nye Louisville-spillerne er Shaqquan Aaron, Jaylen Johnson, Chinanu Onuaku og Quentin Snider.

Årets Cardinals-lag har vunnet sine fire første kamper i den nye sesongen og er rangert som nummer tre.

Siste nytt

 • Falt i trappen - kampen utsatt

  Tungvektskampen i boksing mellom David Haye og Tony Bellew er utsatt etter at førstnevnte falt i trappen og skadet armen.

  Tony Bellew slo David Haye i 11. runde under deres kamp i mars. Det utsolgte returoppgjøret skulle i utgangspunktet gå 17. desember, men er nå utsatt til enten 24. mars eller 5. mai.

  Tony Bellew og David Haye
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Matip
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn