Hopp til innhold

Norske Marte bestemmer om noen skal diskes hvis det blir dramatisk på VM-sprinten

OBERSTDORF (NRK): Det er norske Marte Aagesen Trondsens jobb å definere hvor grensa går om det oppstår situasjoner på VM-sprinten. Sommervarmen kan bli en stor utfordring.

Marte Aagesen Trondsen, TD under VM i Oberstdorf

MEKTIG KVINNE: Marte Aagesen Trondsens vurderinger kan påvirke hvem som blir verdensmestere i Oberstdorf.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Trondsen er kanskje ikke den mest kjente norske aktøren under ski-VM, men hun har definitivt en av de viktigste – og vanskeligste – jobbene.

43-åringen er teknisk delegert (TD), for langrennskonkurransene. Det betyr at hun er leder av juryen.

I praksis betyr det at hun har ansvaret for at løypene sportslig sett holder VM-standard. Det er mildt sagt en utfordring under de rådende værforhold i Bayern.

Det er meldt 17 grader i skyggen under utslagsrundene i sprinten i ettermiddag, til tross for at konkurransen er fremskyndet for å unngå den verste sommervarmen.

En såpass høy temperatur vil tære på snøen, og gjøre det vanskelig tekniske sett for utøverne.

Blir ofte dramatisk

Og det er sannsynlig at det blir høy temperatur i dobbelt forstand på utslagsrundene i sprinten. Den sterke sola er én ting. En annen er sprintøvelsens natur.

Det oppstår svært ofte dramatiske situasjoner når verdens raskest skiløpere kniver om å ta seg videre fra kvartfinale til semifinale og videre til en finale hvor det er bare én ting som teller: Medaljer.

Det kan bli fall, stavbrekk og det vil garantert oppstå situasjoner der Marte Aagesen Trondsen og renndirektøren i FIS, Pierre Mignerey må ta tøffe beslutninger.

Sammen vurderer de fortløpende alle situasjoner. Er de uenige, hentes ytterligere et jurymedlem inn for å si sin mening.

Skal gullkandidaten plasseres sist i sitt heat på grunn av et ulovlig sporbytte? Bidro en løper til å felle en annen?

Omdiskutert avgjørelse

Det å være forutsigbar, konsekvent og rettferdig er den norske TD-ens mål. Verdenscuphelgen i Falun nylig vitnet om hvor vanskelig det er for juryen å dømme selve rennene.

I sprinten haglet det med gule kort, løpere som ble plassert sist i heat (Ranked As Last, RAL), avgjørelser som ble omgjort – og situasjoner som ikke ble sanksjonert, men som muligens burde ha blitt det.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn, og mange med ham, var i harnisk over at den svenske favoritten Linn Svahn slapp unna straff da hun kastet seg inn foran Lotta Udnes Weng i kvartfinalen.

Konfrontert med hva hun synes om den konkrete hendelsen, svarer Trondsen:

– Jeg vet ikke om jeg skal kommentere akkurat det, faktisk. Men det har vært mange diskusjoner og det er ulike meninger om avgjørelser.

LOV ELLER IKKE LOV? De lærde strides fortsatt.

– Ingen kommentar

– Jeg spør igjen, jeg, var det riktig at Linn Svahn ikke fikk en sanksjon på den manøveren?

– Ingen kommentar, sier hun, fortsatt med et smil.

– Men så tenker jeg også det er viktig som TD at man ikke nødvendigvis diskuterer avgjørelser som andre har tatt foran kamera, at man heller diskuterer i lukkede fora og finner ut hvilken linje man skal legge seg på, utdyper hun.

På tirsdagens uttakspressekonferanse i VM var Lotta Udnes Weng fortsatt oppgitt over hendelsen.

– For min del så er jo reglene ganske klare, egentlig. Men de har vært uklare med hva de har slått ned på i Falun, sa hun, og la til at hun håper det blir rettferdig dømming i VM.

Det samme håper Linn Svahn.

– Det skal være like spilleregler for alle, det er det viktigste, synes jeg. Og så er det juryen som dømmer, ikke vi løpere eller eksperter eller kommentatorer eller trenere, det er juryen. Og det får man avfinne seg med, sa hun til NRK i et intervju i forrige uke.

VM lettere enn lokalrenn

Trondsen sier til NRK at noe av den største utfordringen med sprint er at alt går så fort.

Marte Aagesen Trondsen

GOD PÅ SKI: Marte Agesen Trondsen var selv en lovende skiløper, og mener det gir henne fordeler som TD.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

– Vi rekker å se det på nytt, men det er jo veldig kjapt til neste heat og man må ta avgjørelsen med en gang, så sprint er det vanskeligste, erkjenner Marte Aagesen Trondsen.

43-åringen ser på det som en klar fordel at hun selv har konkurrert som skiløper.

– Jeg har konkurrert på juniornivå i Norge, med helt ok resultater. Og så prøvde jeg å konkurrere som senior og gikk i den samme overtenningsfella som mange andre, og fant ut at det kanskje ikke var så stor sannsynlighet for at jeg ble verdensmester, så da begynte jeg å studere isteden. Så nå har jeg vanlig jobb og tre barn og mann og hund, og er her på husmorferie, sier hun og ler.

Av og til blir det kjeft å få, også for langrennsdommere.

– Ja, til tider. Men jeg føler jeg har klart meg ganske bra til nå, så får vi se, da, etter VM, hvordan det går.

  • Utslagsrundene i VM-sprinten starter klokka 11.30 og kan følges her og på NRK1.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal